Multi Gastro
Piece konwekcyjne, a piece konwekcyjno parowe
Piece konwekcyjne, a piece konwekcyjno parowe

Prowadzisz lokal gastronomiczny? Jeśli tak, koniecznie zadbaj o odpowiednie jego wyposażenie – zwłaszcza, gdy chodzi o kuchnię. Nawet najlepszy szef kuchni bowiem nie wyczaruje dań, które podbiją serca Twoich Klientów, jeśli nie będzie miał na czym pracować. Podstawą wyposażenia będzie piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy.

Dlaczego warto stawiać na piece konwekcyjno-parowe? Kiedy i do czego sprawdzą się najlepiej? A jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Oto najważniejsze informacje.

 

Piec konwekcyjno-parowy, czyli jaki?

W użytku od dawna są już piece konwekcyjne, a więc takie, które zapewniają stałą cyrkulację gorącego powietrza z wymuszeniem ruchów poziomych. Rozwiązanie to sprawdza się doskonale, jeśli zależy Ci na perfekcyjnej obróbce termicznej dania. Ale piece konwekcyjno-parowe to jeszcze lepsza jakość przygotowywania posiłków. Zgodnie z nazwą, do gry wchodzi również para wodna. A skoro tak, to potrawy stają się bardziej soczyste, a czas ich przygotowania ulega skróceniu.
Wysokiej klasy piece konwekcyjno-parowe to inwestycja na lata. Dobrej jakości sprzęt posłuży Ci długo, ułatwiając codzienną pracę.

Dlaczego warto zainwestować w piec konwekcyjno-parowy?

Przede wszystkim z uwagi na fakt, że możesz w nim przygotować wiele dań jednocześnie. Pozioma cyrkulacja powietrza sprawia, że zapachy się nie przenikają. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że nie można do takiego pieca wrzucić jednocześnie kilku potraw, które wymagają innego poziomu wilgotności.

Bardzo istotna, zwłaszcza z punktu widzenia małych oraz średnich restauracji jest szeroka funkcjonalność pieca. Poza typowym pieczeniem, piec konwekcyjno-parowy daje również możliwość gotowania na parze, blanszowania, rozmrażania, czy kombinowanej obróbki termicznej – zwłaszcza, gdy gwarantuje inteligentne sterowanie. Najważniejsza wydaje się jednak tzw. regeneracja. Chodzi tutaj o możliwość odgrzania dań bez utraty walorów smakowych czy ich „przesuszenia”. Oczywiście, urządzenie nie jest cudotwórcą i nie pozwoli nieustannie regenerować potraw, ale jednorazowa regeneracja w przypadku większości posiłków zadziała dokładnie tak, jak tego oczekujesz.

 

Zobacz pełną ofertę pieców konwekcyjno parowych.

 

Oszczędność to duża zaleta

Mowa zarówno o oszczędności czasu, jak i energii. Krótszy czas przygotowywania posiłków wynika właśnie z obecności pary wodnej, która dogłębnie wnika w strukturę potraw. A to przekłada się również na oszczędność energii, i to wynoszącą nawet do 30%. Obniżenie zużycia prądu wynika również z faktu, iż para wodna pozwala obniżyć ogólną temperaturę obróbki. Dodatkową korzyścią zaś jest jeszcze wyższa jakość potraw.

Czy zatem opłaca się zainwestować w konwekcyjno-parowy piec? Jeśli Twój lokal pracuje na średnich lub wysokich obrotach, chcesz poprawić jakość posiłków i skrócić czas potrzebny na ich przygotowanie – z całą pewnością tak. Zwłaszcza, że na rynku znajdziesz modele jedno- i dwukomorowe, dostosowane do potrzeb mniejszych i większych lokali. Sprawdź więc możliwości, jakie dają nowoczesne piece i zainwestuj w jakość. Korzyści odczujesz bardzo szybko.

 


Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

12 307 79 79 lub 12 307 27 01

 

[product id="9952,22031,16148"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium