Multi Gastro
Pomysł na biznes - lokal gastronomiczny. Jak znaleźć odpowiedni lokal?
Pomysł na biznes - lokal gastronomiczny. Jak znaleźć odpowiedni lokal?

Pierwszy krok to szczegółowy biznesplan, w którym zawrzemy wszystkie informacje dotyczące wizji naszego przyszłego lokalu gastronomicznego. Kiedy wiemy już, jaki charakter będzie miała działalność, czas rozpocząć poszukiwania idealnego miejsca dla naszego przyszłego lokalu. Możliwości mamy bardzo wiele. W zależności od naszego pomysłu, może być to powierzchnia wynajęta w dużym centrum handlowym, restauracja położona przy międzymiastowej, ruchliwej trasie lub mała knajpa na obrzeżach miasta. Niezależnie od naszej decyzji, koszty, które poniesiemy będą zależały od kilku głównych czynników.

Miejsce na biznes

Przede wszystkim:

  • położenia lokalu (centrum zawsze będzie nieco droższe od lokali położonych na obrzeżach miasta)
  • dokładnej lokalizacji (piętro, parter lub piwnica)
  • metrażu
  • jego wcześniejszej historii (czy był tam uprzednio prowadzony lokal gastronomiczny).

Rozpoczynając poszukiwania, warto na początku dokładnie poznać rozmieszczenie konkurencyjnych lokali w okolicy oraz zorientować się, które miejsca cieszą się największą popularnością. Oczywiście – miejsca zlokalizowane w ścisłym centrum będą zdecydowanie bardziej uczęszczane, ale również droższe. Być może warto rozważyć miejsca położone nieco dalej, w których również konkurencja nie będzie tak silna. Musimy też pamiętać o kosztach dodatkowych, między innymi tych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz kosztach zaadaptowania lokalu, zgodnie z obowiązującymi normami. Prowadzenie lokalu gastronomicznego to konieczność przestrzegania restrykcyjnych zasad dotyczących higieny, a sam budynek/pomieszczenie musi być przystosowane do tego typu działalności.

O czym warto pamiętać?

Nie możemy zapomnieć o kilku ważnych zasadach:

  • lokal musi znajdować się w budynku, który jest oddany do użytkowania w całości,
  • musi być przeznaczony na działalność usługową,
  • stan techniczny musi spełniać obowiązujące normy, szczególnie jeśli chodzi o system wentylacji oraz instalacje gazowe i elektryczne,
  • jeśli planujemy sprzedawać alkohol, w pobliżu nie mogą znajdować się kościoły, szkoły, czy przedszkola.

Po wybraniu miejsca, możemy przejść do tworzenia dokładnego projektu naszego lokalu. Tutaj również musimy zapoznać się z aktualnymi wymaganiami. Projekt technologiczny możemy wykonać sami lub zlecić jego przygotowanie profesjonalistom. Mając na uwadze metraż lokalu, musimy dokładnie rozplanować układ zaplecza. Pomieszczenia powinny być usytuowane tak, aby zachować funkcjonalny podział na strefy brudne i czyste, unikając jednocześnie krzyżowania się dróg między nimi. Ponadto będą nam potrzebne następujące projekty: budowlany, wod-kan, wentylacyjny, elektryczny, oraz w przypadku nowego lokalu – plan lokalizacji. Nie możemy również zapomnieć o pisemnej prośbie do Sanepidu, o dokonanie obioru sanitarnego przed otwarciem lokalu.

Musimy jednak pamiętać, że dobra lokalizacja to nie wszystko i nie gwarantuje szybkiego sukcesu. Dzisiaj, w dobie ogromnej konkurencyjności na rynku, to przede wszystkim wysoka jakość usług i oryginalność pomysłu decydują o powodzeniu biznesu. Warto zatem postawić na ciągły rozwój usług, szkolenie personelu czy spójny z naszą koncepcją wystrój. To z pewnością zaowocuje sukcesem w przyszłości.

 


Planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego? Zrób to z nami!

Zapraszamy do kontaktu:

12 307 79 79

info@multigastro.pl

Nasza firma może Państwu pomóc w:

  • wyborze lokalu
  • dokonaniu niezbędnych pomiarów
  • przygotowaniu projektu technologicznego
  • przygotowaniu wyceny na podstawie projektu
  • nadzorze w trakcie remontu
  • transporcie, montażu i uruchomieniu wszystkich urządzeń
  • szkoleniu pracowników z obsługi dostarczonych urządzeń

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium