Multi Gastro
Produkcja lodów tradycyjnych na miejscu, w lodziarni.
Produkcja lodów tradycyjnych na miejscu, w lodziarni.

Tradycyjne lody gałkowe stanowią ulubiony deser wielu osób w upalne, letnie dni – niezaprzeczalnie każdy ma ochotę skorzystać z ich orzeźwiającego i schładzającego smaku, jednak nie każdy wie, jak przebiega proces produkcji tych smacznych i podawanych  w niejednokrotnie niebanalnych kompozycjach gałek lodowych. Warto wobec tego przybliżyć nieco tematykę produkcji lodów tradycyjnych, które cieszą się sporą popularnością wśród najbardziej wymagających smakoszy.

Pasteryzatory do lodów – kluczowy element podczas produkcji

Głównym celem pasteryzacji lodów jest zniwelowanie obecności ewentualnych bakterii oraz dokładne wymieszanie poszczególnych składników, z których tworzone są lody – mieszanka posiada często wiele komponentów, które muszą zostać przetworzone na jednolitą i gładką masę o aksamitnej konsystencji. Znacząco wpływa to na ostateczny rezultat wizualny oraz osiągnięty smak lodów. Wobec tego, jak również ze wspomnianych względów higienicznych, konieczne jest poddanie mieszanki lodowej procesowi pasteryzacji.

W tym celu stosowane są nowoczesne urządzenia, usprawniające i znacznie przyspieszające tą czynność – pasteryzatory do lodów umożliwiają osiągnięcie optymalnej temperatury mieszanki, bez ryzyka jej przypalenia. Lody powinny być ogrzewane do temperatury powyżej 65, jednak nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Wymagana jest więc dokładność, która okazuje się niemal niemożliwa bez wykorzystania specjalistycznych urządzeń. Z tego względu ogrzewanie mieszanki odbywa się w zamkniętej maszynie, która pozwala na dobór odpowiedniej temperatury – warto bowiem zaznaczyć, że pasteryzacja może być wdrażana jako wysokotemperaturowa lub niskotemperaturowa. W nowoczesnych pasteryzatorach wybór temperatury zostaje zautomatyzowany.

Kolejny krok – frezowanie lodów

Równie ważnym i nieodzownym elementem podczas produkcji profesjonalnych lodów rzemieślniczych są frezery do lodów. Po pasteryzacji mieszanki, następuje bowiem jej frezowanie. Polega ono na bezustannym mieszaniu i jednoczesnym schładzaniu roztworu, z którego mają powstać lody. Stopniowe ochładzanie odbywa się podczas mieszania, dzięki czemu konsystencja lodów pozostaje gładka i pozbawiona jest niepożądanych grudek. Wskutek tego lody zyskują wysoką jakość wizualną i cechują się najlepszymi walorami smakowymi.

Okazuje się więc, że wytwarzanie lodów rzemieślniczych wymaga od producenta wyposażenia w odpowiednie urządzenia, które podniosą wydajność pracy, zapewnią bezpieczeństwo i higienę produkowanych lodów oraz staną się podstawą gwarancji ich ostatecznej jakości oraz smaku. Z pewnością każdy producent lodów powinien zaopatrzyć się w urządzenia renomowanych marek, by serwować swoim klientom najwyższą jakość lodów.

 


Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

12 307 79 79 lub 12 307 27 01

 

[product id="11886,23204,21252"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium