Multi Gastro
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie

Lód w kostkach wykorzystuje się do napojów, drinków alkoholowych, do deserów i owoców morza. Jest też używany do wypełniania pojemników do chłodzenia butelek, np. do wiaderek z butelkami szampana. Kostkarki do lodu należą więc do niezbędnego wyposażenia pubów, barów, restauracji, hoteli i dyskotek. Przydają się też w domowych barkach. Jakie urządzenie zakupić? Czym się kierować przy wyborze danego modelu? Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając kostkarkę do lodu? Czym się różnią poszczególne kostkarki?

Kostkarki do lodu do małych lokali

Jeśli jesteś właścicielem niedużego baru czy pubu, na potrzeby Twoich klientów wystarczy kostkarka o niedużej wydajności. Nie ma sensu kupowanie dużej maszyny, jeśli nie będzie w pełni wykorzystywana. Dlatego radzimy wybór modelu stołowego. Najmniej wydajne urządzenie produkuje 12 kilogramów lodu w ciągu 24 godzin.  W jednym cyklu wytwarza 9 kostek lodu w trzech rozmiarach: małym, średnim i dużym. Czas oczekiwania na zamrożenie kostek wynosi od 6 do 24 minut, co zależy od wielkości kostek. Lód utrzymywany jest przez 4 godziny. Urządzenie jest chłodzone powietrzem. Wodę uzupełnia się ręcznie. Wydajniejsze są kostkarki podłączane do wody, które produkują 20 kg lodu na dobę.

Kostkarki o średniej wydajności

Kostkarki o średniej wydajności przeznaczone są do lokali gastronomicznych, hoteli czy dyskotek. Ich wydajność wynosi od kilkudziesięciu do 200 kilogramów lodu, co maksymalnie daje 9 tysięcy kotek na dobę. Te urządzenia wymagają przyłączenia do wody i odpływu grawitacyjnego. Chłodzone są wodą lub powietrzem. Chłodzone wodą są droższe w eksploatacji o 8 razy (koszt wody), natomiast jedne i drugie nie zużywają wiele prądu. Dodatkową zaletą jest możliwość ich zabudowania. 

Kostkarki najwyższej klasy

Urządzenia najwyższej klasy należą do serii CM i CV. Są najbardziej wydajne, dlatego mogą być przeznaczone  do lokali (dyskoteki, hotele), gdzie duża liczba gości daje gwarancję, że kostkarka będzie w pełni wykorzystana, a jej kupno się opłaci. Wydajność dobowa takich urządzeń wynosi ponad 200  i 300 kilogramów lodu, zaś rekord wynosi 750 kilogramów. Wielkość kostek to najczęściej 7 g, choć mogą mieć różną wagę, a także zróżnicowane kształty. Produkowane są metodą natryskową.

Tego typu kostkarki do lodu chłodzone są wodą lub powietrzem. Te pierwsze nadają się do zabudowy, ale są droższe w eksploatacji, bo zużywają aż 8 razy więcej wody niż te chłodzone powietrzem.

Wszystkie urządzenia z tej kategorii wykonane są ze stali nierdzewnej  i tworzywa sztucznego, dzięki czemu prezentują się estetycznie. Ich atutem jest energooszczędność.

 


Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

 

[product id="18551,18550,5076"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium