Multi Gastro
Przedłuż przydatność żywności do spożycia - jaką pakowarkę próżniową wybrać?
Przedłuż przydatność żywności do spożycia - jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Dzięki pakowarkom próżniowym w łatwy sposób zabezpieczymy dowolny rodzaj żywności, przedłużając jego trwałość i czas przydatności do spożycia. Podpowiadamy na jakie parametry pakowarek zwrócić uwagę, aby jak najlepiej spełniła swoje zadanie.

 

Jak działa pakowarka próżniowa?

Stojąc przed wyborem urządzenia warto poznać jego podstawowe funkcje i sposób działania. Pakowarki próżniowe to urządzenia bardzo uniwersalne. Świetnie sprawdzą się w lokalach serwujących kuchnię molekularną, cateringu oraz każdym innym obiekcie gastronomicznym, sklepie czy hurtowni.

Do podstawowych rodzajów pakowarek próżniowych należą pakowarki komorowe oraz listwowe.

Pakowarki listwowe, ze względu na swoje niewielkie gabaryty, ale również mniejszą wydajność, sprawdzą się przede wszystkim w do użytku domowego, oraz w małych sklepach. Zazwyczaj długość listwy mieści się w przedziale od 220 do 550 mm. We wnętrzu urządzenia umieszcza się jedynie koniec worka, z którego odsysane jest powietrze.

W przypadku pakowarek komorowych produkt wraz z opakowaniem umieszcza się wewnątrz specjalnej komory. Proces rozpoczyna się od odessania powietrza poprzez wytworzeniu próżni, a następnie zgrzewane jest opakowanie. Ten typ urządzeń jest niezwykle wygodny w użyciu, a dodatkowo posiada więcej opcji niż pakowarki listwowe. Przede wszystkim w pakowarkach komorowych możemy przygotować znacznie większą ilość zapakowanych produktów w krótkim czasie, precyzyjnie dostosować parametry zgrzewania, a także siłę odsysania powietrza. Sprawdzą się zatem w większych zakładach produkcji spożywczej.

Pakowarki próżniowe - jaką wybrać?

Wybierając akcesoria potrzebne do eksploatacji urządzenia, warto dokładnie zapoznać się z jego parametrami. Musimy pamiętać, że każdy rodzaj pakowarek próżniowych przystosowany jest to określonej grubości folii i woreczków. W zależności od tego jaki rodzaj żywności będziemy pakować najczęściej, potrzebne nam będą bardziej lub mniej wytrzymałe materiały. Dlatego warto sprawdzić, czy urządzenie nie posiada ograniczeń, które mogłyby uniemożliwić przyszłą pracę. W przypadku pakowarek listowych powinniśmy wziąć pod uwagę długość listwy – im większe produkty zamierzamy pakować, tym dłuższą listwę powinniśmy wybrać.

Inne ważne parametry urządzeń , które będą miały decydujący wpływ na ich pracę to moc całego urządzenia, wydajność pompy, sposób regulacji parametrów zgrzewania, a także materiały, z których urządzenia zostały wykonane. Jest to szczególnie ważne w przypadku pracy ciągłej, gdyż wtedy pakowarka narażona jest na duże obciążenia.

 


 

Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

 

[product id="9151,5048,15506"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium