Multi Gastro
Rola maszynki do mięsa w kuchni
Rola maszynki do mięsa w kuchni

Każdy z nas chyba pamięta ciężkie, metalowe, masywne maszynki, które wiele lat temu gościły w naszych domach. Kiedyś jedynym zadaniem tego typu maszynek było mielenie mięsa. Obecnie stały się one sprzętami wielofunkcyjnymi, które cieszą się dużym powodzeniem zarówno w lokalach gastronomicznych, jak również naszych domach.

Maszynki do mięsa 

Nowoczesne maszynki do mięsa, w przeciwieństwie do tych sprzed lat, są w większości przypadków niewielkich rozmiarów. Wykonuje się je przede wszystkim ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są one niezwykle wytrzymałe oraz odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.
Maszynki do mięsa służą już nie tylko do wyrabiania wędlin czy też mielenia mięsa na kotlety mielone. Sprzęt ten służy obecnie do mielenia i przygotowywania wielu różnych produktów i potraw, takich jak chociażby mielenie kawy, przygotowywanie farszy czy też serów do ciast.

Rodzaje maszynek do mięsa

Na rynku znajdują się dwa rodzaje maszynek do mięsa – ręczne oraz elektryczne. Ze względu na szybkość działania oraz brak konieczności mocowania maszynki na blacie, w lokalach gastronomicznych największą popularnością cieszą się maszynki elektryczne. Wśród najlepszych tego typu maszynek wyróżnić możemy między innymi maszynkę TS 32 włoskiej firmy Fama. Maszynka ta charakteryzuje się niezwykle dużą wydajnością – jest ona bowiem w stanie zmielić do 500kg mięsa w godzinę. Obudowa maszynki TS 32 jest chromowana, sito oraz nóż wykonane zostały ze stali nierdzewnej, natomiast ślimak z aluminium. Patrząc na nieco niższą półkę cenową wyróżnić możemy między innymi maszynkę Stalgast. Jest ona mniej wydajna niż opisana wyżej, jednak w przypadku wielu lokali, wydajność na poziomie 300 kg na godzinę jest wystarczająca. Maszynka ta posiada zdejmowaną głowicę, podstawę wykonaną ze stali nierdzewnej i aluminium oraz antypoślizgowe nóżki. Dużą zaletą maszynki Stalgast jest możliwość ciągłej pracy aż do 8 godzin. Dla mniej wymagających lokali polecana jest maszynka TS 8, w której podobnie jak w przypadku maszynki TS 32 obudowa jest chromowana, sito oraz nóż wykonane ze stali nierdzewnej, natomiast ślimak z aluminium. Maszynka ta jest w stanie zmielić 20kg mięsa w ciągu godziny. Jest to najmniejszy i niezwykle tani, profesjonalny wilk do mięsa.

 


Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

 

[product id="18470,5304,21762"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium