Multi Gastro
Zmywarko-wyparzarka do gastronomii - jaką wybrać i czym się charakteryzuje?
Zmywarko-wyparzarka do gastronomii - jaką wybrać i czym się charakteryzuje?

Zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania

Zmywarko-wyparzarki – bo to o nich mowa – zyskały w gastronomii dużą popularność. Nic dziwnego – oszczędzają mnóstwo czasu, są wydajne, wielofunkcyjne i (w przeciwieństwie do zwykłych zmywarek) spełniają surowe normy higieny HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. 

Cechują się dużą pojemnością i możliwością mycia różnorodnych naczyń – od kieliszków i talerzy, po garnki, patelnie oraz sztućce. Są tak skonstruowane, aby maksymalnie skrócić czas mycia naczyń, zachowując przy tym dużą wydajność. Skuteczność zmywarko – wyparzarek zależna jest od kilku podstawowych czynników:

  • cyklu mycia naczyń pod silnym strumieniem wody,
  • dozowników do płynu nabłyszczającego i myjącego,
  • używanych środków chemicznych, które intensyfikują działanie mechaniczne i ograniczają powstawanie zacieków,
  • temperatury, która jest zazwyczaj wyższa niż w zmywarkach przeznaczonych do użytku domowego. Wyparzanie, czyli końcowy etap cyklu, odbywa się w tym przypadku w około 80-90 stopniach Celsjusza. To właśnie ten proces zapewnia idealnie czyste i zdezynfekowane naczynia,
  • stopnia twardości wody i stosowania zmiękczaczy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie urządzenia i zapobiegają uszkodzeniu grzałek,
  • ciśnienia wody w budynku – powinno ono wynosić między 2 a 4 Bary. Zbyt niskie ciśnienie dynamiczne sprawi, że naczynia zostaną niedokładnie opłukane i nie zostaną wyparzone, a urządzenie będzie napełniało się dłużej niż standardowo.

Na co zwrócić uwagę wybierając zmywarko-wyparzarkę?

Funkcja wyparzania ma niebagatelne znaczenie w zmywarkach gastronomicznych. To funkcja, której nie znajdziemy w zwykłych, domowych zmywarkach, jednak jest elementem obowiązkowym w sprzętach dedykowanych dla restauracji.

Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając urządzenie? Przede wszystkim na wydajność, jakość wykonania poszczególnych elementów, np. ramion płucząco-myjących oraz pojemność. W zależności od tego jak duży jest nasz lokal, będziemy potrzebować urządzenia o odpowiednich parametrach. Nowoczesne zmywarko-wyparzarki pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Dzięki nowoczesnej technologii, urządzenia są w stanie umyć dużą ilość naczyń i talerzy przy ograniczonym zużyciu energii.

Jeśli potrzebujemy zmywarko-wyparzarki do szkła, warto zwrócić uwagę, czy wybrany model posiada system delikatnego startu, który niweluje ryzyko stłuczenia się kieliszków w czasie mycia.

Należy zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj zasilania ma wybrany model oraz gdzie znajduje się odpływ wody do zmywarki. To istotne, ponieważ jeśli odpływ jest wyżej niż 10 cm nad ziemią, zmywarka będzie potrzebowała dodatkowej pompy spustowej lub specjalnej podstawy, na której zostanie umieszczona.

Kolejnym aspektem, któremu warto się przyjrzeć są dozowniki do płynów. Zdarza się, że tanie, budżetowe zmywarko-wyparzarki posiadają jedynie jeden dozownik do płynu nabłyszczającego. Jednak do prawidłowej pracy urządzenia konieczny jest również drugi dozownik, przeznaczony do środka myjącego.

Lepszej jakości zmywarki wykonane są z lepszych i mocniejszych materiałów. Dzięki temu wszystkie elementy są bardziej stabilne. Warto przyjrzeć się bliżej również funkcjom poszczególnych urządzeń i wybrać takie, które będzie w stu procentach odpowiadało naszym oczekiwaniom.

Zwykła zmywarka może nie wystarczyć

Zmywarka to urządzenie bardzo praktyczne, ale w warunkach domowych. Lokal gastronomiczny potrzebuje czegoś więcej. Czegoś co nazywa się zmywarko-wyparzarką. Łączy ona w sobie funkcję mycia szkła i naczyń z funkcją wyparzania. Budowa takiej zmywarki charakteryzuje się głęboko tłoczoną komorą mycia pozbawioną złączy i kantów, łatwymi w utrzymaniu czystości dyszami oraz temperaturą wyparzania w granicach 80-90 stopni, co gwarantuje skuteczne usunięcie pozostałości bakteryjnych. Poza tym w zmywarkach tych strumień wody jest znacznie intensywniejszy a temperatura mycia wyższa, niż w zmywarce domowej.

Jaki model zmywarko-wyparzarki wybrać?

Na jakie elementy należy zwrócić uwagę wybierając zmywarko-wyparzarkę? Przede wszystkim na wydajność i jakość mycia. Dobra zmywarka posiada odpowiednio zaprojektowane ramiona płucząco-myjące oraz pompę myjącą, która zużywa niewiele energii, doskonale usuwając nawet największe zabrudzenia. Poza tym ważne są takie parametry jak czas trwania cyklu, zużycie wody, materiał, z jakiego zmywarka jest wykonana, maksymalna wysokość szklanki/kufla, wydajność mycia, czy wymiary.

Najpopularniejszym modelem w naszym sklepie jest: Zmywarko wyparzarka do szkła i naczyń 42 cm.

Oczywiście należy zastanowić się, gdzie zmywarka będzie pracować. By wybrać odpowiedni model zmywarko-wyparzarki do gastronomii należy określić liczbę osób, wysokość mytego szkła, rodzaj mytych naczyń, a także maksymalną średnicę talerzy. Poniżej niewielka podpowiedź, jeśli chodzi o dobór odpowiedniego urządzenia:

jak dobrać zmywarkę

Biorąc pod uwagę rozwiązania konstrukcyjne, wybierzesz zmywarkę doskonale wpisującą się w Twoje oczekiwania. Zmywarkę, która zminimalizuje nakład pracy personelu, zwiększy wydajność mycia naczyń, zapewni najwyższe standardy higieniczne, a jednocześnie będzie przyjazna dla środowiska dzięki mniejszemu zużyciu energii i mniejszej ilości toksycznych ścieków.

Uniwersalne zmywarki z funkcją wyparzania

Zmywarka uniwersalna nie wymaga od Ciebie podziału na szkło i naczynia. Nie ma znaczenia, czy wypełnisz ją w całości szkłem, czy oprócz szklanek dodasz talerze i inne naczynia. Jest uniwersalna i uniwersalnie zajmuje się myciem. Doskonale więc sprawdzi się w lokalach, gdzie klienci składają zamówienia na dania serwowane w kieliszkach, szklankach i talerzach. A dzięki temu, że cykl mycia to zaledwie kilka minut, masz pewność, że nigdy nie braknie Ci filiżanek do kawy, kieliszka do wina, czy talerza do podania zupy.

Zmywarka dzięki specjalnej konstrukcji, pomimo krótkiego cyklu, gwarantuje doskonały efekt mycia. Wysokie ciśnienie w połączeniu z wirującymi ramionami myjącymi i płuczącymi nie pozostawia zabrudzeniom i resztki jedzenia żadnych szans. Poza tym dozowany przez specjalną pompę nabłyszczacz dba o piękny wygląd mytych przedmiotów, a funkcja wyparzania gwarantuje pozbycie się najmniejszych bakterii, a tym samym higieniczną czystość.

 


 

Szukasz najlepszych rozwiązań dla Twojego lokalu? Pomożemy Ci! Skontaktuj się ze specjalistami MultiGastro telefonicznie 12 307 79 79 lub 12 307 27 01 lub mailowo: info@multigastro.pl

Kompleksowo wyposażamy lokale gastronomiczne na terenie całej Polski!

 

[product id="23186,22612,10078"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium