

Kategorie
Producent
Chochle, cedzaki
Akcesoria kuchenne stanowią niezwykle ważny element wyposażenia każdego lokalu, w którym przygotowywanie są posiłki. Nawet najlepszy i najbardziej doświadczony kucharz nie przygotuje kotletów bez odpowiedniego noża, ani nie doprawi zupy bez właściwej łyżki. Ilość kuchennych akcesoriów jest ogromna, a wiele z nich wyróżnia specjalizacja, czyli przystosowanie do wykonywania jednej, bardzo specyficznej czynności. Szczególnie zaznacza się ona w kategorii noży, przystosowanych do krojenia sera, pomidorów czy mrożonek. Nieco mniej bardziej uniwersalne, chociaż również przeznaczone do wąskiej kategorii zadań – są łyżki wazowe i cedzakowe. Te pierwsze, znane też, jako chochle, służą głównie do mieszania i czerpania płynnych potraw i napojów. Te drugie umożliwiają wyjmowanie z gotującej wody delikatnych klusek, jajek po benedyktyńsku czy pianek z białek. Łyżki cedzakowe i chochle znajdziesz też w naszym sklepie.
Chochle do zup i napojów
Chochla to rodzaj łyżki z głęboką komorą i długim uchwytem, który umożliwia nabieranie, przelewanie i mieszanie potraw płynnych oraz półpłynnych w dużych naczyniach. Zastosowanie chochli ma zarówno charakter roboczy, podczas przygotowywania potraw w kuchni, jak i serwisowy – podczas porcjowania zup, napojów lub potraw jednogarnkowych bezpośrednio na talerze. Różnorodność zastosowań tych łyżek wymaga też urozmaicenia ich kształtu, który poprawia funkcjonalność i ułatwia zadanie osobie posługującej się tym przyborem. Co wyróżnia produkty w naszym asortymencie?
- Chochle z kolekcji Monoblok to wyjątkowe łyżki, których jednolita konstrukcja pozbawiona jest zgięć i spawów, dzięki czemu są znacznie bardziej odporne na duże obciążenia. Ma to znaczenie z uwagi na pojemność komory, która wynosi nawet 1,2 litra.
- Szeroka rozpiętość pojemności pozwala na przystosowanie łyżki zarówno do nalewania niewielkiej porcji napoju, jak i do przelewania zupy do pojemników cateringowych czy wiader do wydawania porcji.
- Chochle do serwowania wyposażone są w ergonomicznie ukształtowane komory oraz specjalne zakończenia umożliwiające ich zawieszenie.
- Wykorzystane do produkcji materiały charakteryzują się całkowitą obojętnością w obecności składników produktów spożywczych.
- Metal długo zachowuje swoje walory estetyczne, a dzięki możliwości wyparzenia jest bardzo łatwy do utrzymania w czystości.
- W asortymencie posiadamy też lekkie chochle z nylonu, przeznaczone do czerpania i mieszania w naczyniach z powłoką teflonową.
Łyżki cedzakowe
Obok tak potrzebnych i często wykorzystywanych chochli w kuchennych warunkach niezbędne okazują się też łyżki cedzakowe. Szczególnie przydają się one podczas gotowania delikatnych klusek francuskich, do wyławiania z wody warzyw i kawałków mięsa w celu pozostawienia czystego, klarownego wywaru. Łyżki cedzakowe, jakie znajdziesz w naszej kolekcji wykonane są z bardzo wytrzymałej stali szlachetek, a dzięki drucianej powierzchni charakteryzują się dużą skutecznością odcedzania. Polecamy łyżki cedzakowe w trzech różnych długościach, zależnie od wielkości garnków i ilości przygotowywanych potraw.