Multi Gastro
Co warto wiedzieć o szafkach i meblach gastronomicznych?
Co warto wiedzieć o szafkach i meblach gastronomicznych?

Meble ze stali nierdzewnej – najlepszy wybór do gastronomii

Kto choć raz miał okazję obserwować pracę w jakimkolwiek lokalu gastronomicznym, doskonale wie, jak bardzo ważna jest odpowiednio przystosowana kuchnia. Meble kuchenne mają za zadanie nie tylko zapewnić wygodę kucharzom w trakcie przygotowywania posiłków, ale przede wszystkim muszą być bardzo wytrzymałe i spełniać surowe wymogi sanitarne.

Z tego powodu to właśnie stal nierdzewna jest wiodącym materiałem, z którego wykonuje się meble gastronomiczne. Właściwości tego materiału sprawiają, że znacznie lepiej radzi sobie z ciężkimi warunkami panującymi w lokalu niż drewno czy sztuczne kompozyty. Meble ze stali nierdzewnej są niezwykle wytrzymałe i odporne na korozję, a specjalna powłoka z tlenku chromu zapobiega uszkodzeniom mechanicznym.

Prosta, a jednocześnie przemyślana konstrukcja mebli i szafek gastronomicznych przekłada się zarówno na bezpieczeństwo, jak i wygodę użytkowania. Bardzo ważnym aspektem jest również wysoki poziom higieny – meble ze stali nierdzewnej nie chłoną soków z przyrządzanych potraw i substancji chemicznych. Dużo łatwiej również utrzymać je w czystości, ponieważ brud nie wnika w głąb tworzywa, a sama powierzchnia nie posiada nacięć czy zagłębień, które utrudniają czyszczenie.

Jak czyścić meble gastronomiczne?

Jak już wspomnieliśmy, czyszczenie mebli ze stali nierdzewnej jest bardzo proste i nieskomplikowane, ze względu na powierzchnię, która nie jest trwała na podatne zabrudzenia. Ważne jednak, by robić to regularnie i systematycznie, a także nie pozwalać, by warstwa tłuszczu, kurzu oraz resztek potraw osadzała się na meblach na dłużej. Zawsze po skończonej pracy należy dokładnie umyć wszelkie blaty, by usunąć wszystkie zabrudzenia.

Przy czyszczeniu należy unikać różnego rodzaju szczotek drucianych czy skrobaków. Choć stal nierdzewna nie jest podatna na uszkodzenia, nie ma potrzeby, by mechanicznie szorować powierzchnię blatów narażając ją na zarysowania. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest użycie miękkiej ścierki z mikrofibry, gąbki lub delikatnego zmywaka. Warto unikać również twardej wody, która może prowadzić do powstawania zacieków.

Równie ważne co czyszczenie jest codzienna dezynfekcja stołów gastronomicznych i stanowisk roboczych ze stali nierdzewnej. Można do tego użyć naturalnych środków, takich jak woda z octem czy kwasem cytrynowym, a także roztworów spirytusowych czy środków chemicznych używanych w profesjonalnych gastronomiach. Te jednak są zalecane dopiero na koniec dnia, by detergenty mogły swobodnie odparować zanim znów zabierzemy się do pracy w kuchni.

Jak przedłużyć żywotność mebli gastronomicznych?

Nawet najwyższej jakości meble ze stali nierdzewnej nie są niezniszczalne. Warto więc dbać o nie w taki sposób, by służyły nam jak najdłużej. Choć oczywiście nie jesteśmy w stanie uniknąć zarysowań powierzchni roboczej, możemy w pewnym sensie ograniczyć powstawanie uszkodzeń, między innymi poprzez stosowanie podkładek pod gorące, ciężkie garnki zamiast stawianie ich bezpośrednio na blacie.

Inną metodą konserwacji mebli ze stali nierdzewnej, która pozwala przedłużyć ich żywotność jest regularne polerowanie powierzchni z użyciem specjalistycznych preparatów. Czynność tę należy wykonywać wzdłuż istniejących na powierzchni szlifów, by nie naruszyć warstwy wierzchniej.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium