

Kategorie
Producent
Urządzenia do Sous Vide

Cyrkulator do gotowania sous-vide | 1000W | 82x161x326mm

Cyrkulator do gotowania sous-vide | 800W | 380x250x220mm

Cyrkulator zanurzeniowy do gotowania sous-vide | 1500W | urządzenie do gotowania w niskich temperaturach

Cyrkulator zanurzeniowy Hamilton Beach ACUVIDE ™ 1000 | 1,2 kW

Cyrkulator Sous Vide | iVide plus Junior | 1,5 kW

Cyrkularor bemarowy sous-vide urządzenie do gotowania w niskich temperaturach

Izolowany pojemnik 28l | do cyrkulatora Smart Vide 4

Izolowany pojemnik 50l | do cyrkulatora Smart Vide 6-8-8 Plus

Cyrkulator zanurzeniowy SmartVide 5 | 28l | 1,6 kW | 230V | 112x127x355mm

Cyrkulator zanurzeniowy SmartVide 7 | 56l | 2 kW | 230V | 124x140x360mm

Cyrkulator zanurzeniowy SmartVide 9 | 56l | 2 kW | 230V | 124x140x360mm

Wanna Souvide SVC-14 | 14l | komora 300x300x150 mm

Wanna Souvide SVC-28 | 28 l | komora 300x505x200 mm

Obieraczko-wirówka do sałaty PES-20 | 230V | wsad 20 kg ziemniaków | wsad 2 kg sałaty

Wanna Souvide SVC-4-22D | 4l + 22l | komora 300x152x150 + 300x505x150 mm
Na czym polega Sous vide?
Sous vide po francusku znaczy „w próżni” - jest to metoda przyrządzania potraw wynaleziona we Francji w latach 70-tych. Polega ona na gotowaniu produktów w szczelnie zamkniętych woreczkach, które zostają umieszczone są w gorącej kąpieli wodnej, a następnie doprowadzane są do odpowiedniej temperatury. Dla różnych typów produktów przyporządkowane są indywidualne przedziały temperatur.
Dzięki próżniowemu opakowaniu potrawy mogą zachować pełnię smaku i wartości odżywczych, jakie nieraz traci się przy innych rodzajach gotowania. Gotowe dania przygotowywane metodą sous vide zyskują na swoim aromacie oraz teksturze - są o wiele delikatniejsze, niż w przypadku smażenia czy tradycyjnego gotowania.
Do przyrządzania potraw metodą sous vide można użyć różnego rodzaju urządzeń. W naszym sklepie dostępne są między innymi: cyrkulatory sous vide oraz specjalne „wanny” do próżniowego przygotowywania potraw.
Cyrkulatory sous vide oraz tzw. „wanienki” – co wybrać?
Wanny sous vide posiadają komorę do wypełnienia wodą, która utrzymuje pożądaną temperaturę przez cały czas przyrządzania produktu. Niektóre modele mają komory zamykane od góry klapą, co skraca ogólny czas gotowania.
Innym rodzajem sprzętów używanych w kuchni sous vide są niezwykle kompaktowe cyrkulatory. W przypadku tych urządzeń nie będziemy potrzebowali już specjalnego naczynia do gotowania – tutaj sprawdzi się niemal każdy garnek, do którego będziemy mogli przyczepić cyrkulator. Element grzejny urządzenia zanurza się w wodzie i trzyma się w niej przez cały czas gotowania. Dzięki temu będziemy mogli zapewnić stałą temperaturę podczas przyrządzania potrawy. Użytkownik wybiera odpowiedni program gotowania oraz regulacji temperatury za pomocą elektronicznego panelu sterowania. W najbardziej profesjonalnych modelach możliwa jest regulacja z dokładnością do 0.1 stopni Celsjusza. Dobre cyrkulatory będą wyposażone również w specjalistyczną pompkę zapewniającą równomierną cyrkulację wody oraz system zabezpieczający urządzenie przed przegrzaniem. Cyrkulatory sous vide zasilane są prądem z klasycznego gniazdka.