Multi Gastro
Fontanna czekoladowa – czy warto ją kupić? Jak działa?
Fontanna czekoladowa – czy warto ją kupić? Jak działa?

Każdy miłośnik słodkości z pewnością nie raz o niej marzył. Fontanna czekoladowa coraz częściej gości zarówno na dużych weselach jak i kameralnych przyjęciach. Czy warto zainwestować w tego typu sprzęt? Jaki model wybrać? Na czym polega obsługa fontanny do czekolady?

Jak działa fontanna czekoladowa?

Pyszna czekolada spływająca po kaskadach nie tylko stanowi znakomitą dekorację, ale również jest pyszną przekąską, której nie oprze się żaden miłośnik słodkości. Instrukcja obsługi fontanny czekoladowej jest bardzo prosta – wystarczy wlać przygotowane wcześniej płynne fondue do misy wmontowanej w sprzęt. Należy pamiętać jednak, by podłączone do prądu urządzenie było położone na płaskim, twardym i stabilnym podłożu – w innym wypadku fontanna nie spełni swojej roli.

Urządzenie utrzymuje płynną czekoladę w obiegu zamkniętym, działając jak tradycyjna fontanna, tworząc przy tym niezwykły efekt wizualny. Profesjonalny sprzęt dodatkowo ciągle podgrzewa czekoladę, utrzymując odpowiednią temperaturę i konsystencję fondue.

Jak przygotować czekoladę do fondue?

Najprostszym sposobem jest sięgnięcie po wysokopłynną czekoladę dedykowaną do fontann. Charakteryzuje się ona większą zawartością tłuszczu kakaowego, dzięki czemu jest bardziej płynna niż mieszanka przygotowana ze zwykłej czekolady. Niestety, dedykowany produkt do fondue jest zwykle droższy niż płynna czekolada przygotowana w domu, dlatego dla tych, którzy szukają oszczędności świetnym sposobem jest własnoręczne przyrządzenie czekolady.

Na początku należy wybrać odpowiedni rodzaj czekolady, dopasowany do własnych preferencji. Dla działania fontanny nie ma to większego znaczenia – sprzęt doskonale radzi sobie z każdym gatunkiem miazgi kakaowej, dlatego w zależności od potrzeb sięga się po czekoladę gorzką, mleczną lub białą.

Do roztopienia można użyć mikrofali, wstawiając rozdrobnioną czekoladę do szklanego pojemnika na średnią moc grzania i odczekując około 1-2 minut. Lepszym rozwiązaniem, choć nieco bardziej czasochłonnym jest roztopienie deseru w kąpieli wodnej, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie należy dodawać mleka ani wody, by rozcieńczyć płynną czekoladę – to sprawi, że fondue ulegnie rozwarstwieniu i nie będzie nadawało się do wykorzystania w fontannie. Jeśli mimo całkowitego roztopienia czekolada wciąż nie ma satysfakcjonującej konsystencji należy dodać odrobiny tłuszczu: oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego lub innego, którego smak nie wpłynie na walory czekolady.

Jako dodatki można serwować rozmaite owoce, pianki, wafelki, ciasteczka, a nawet słone dodatki dla przełamania słodkiego smaku.

Jaką pojemność fontanny czekoladowej wybrać?

Wiele zależy od tego, do czego ma być wykorzystywana fontanna czekoladowa. Czy jest to zakup na kameralne imprezy dla bliskich, atrakcja na wesele dla 150 osób czy średniej wielkości wydarzenia dla 20-30 osób. Najpopularniejsze są te do domowego użytkufontanny mieszczące do 700g czekolady, które nadadzą się w trakcie imprez do dwudziestu osób. To sprzęt półprofesjonalny, którego można używać zarówno przy kameralnych wydarzeniach, jak i nieco większych, ale wciąż skromnych spotkaniach. Taka ilość spokojnie wystarczy dla kilkunastu osób – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Większe fontanny są w stanie pomieścić nawet osiem kilogramów czekolady. Tego typu sprzęt nadaje się już do organizacji wesel i dużych przyjęć nawet dla 200 osób.

Mnóstwo osób, zamiast pojemnością fontanny przy zakupie kieruje się ilością kaskad. Choć logicznym jest, że większa ilość kaskad będzie wymagała większej ilości czekolady, niska fontanna trzykaskadowa wcale nie musi oznaczać niewielkiej pojemności.

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium