Multi Gastro
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?

Choć wielu osobom może się to wydawać błahe, krajalnica stanowi bardzo istotny element wyposażenia restauracji. To urządzenie pozwala pokroić wędlinę oraz ser w cienkie plasterki, których nie bylibyśmy w stanie uzyskać z pomocą tradycyjnego noża. Przydaje się zarówno jako wyposażenie gastronomii, jak i jako pomoc w kuchni domowej. O czym powinniśmy pamiętać decydując się na zakup krajalnicy do wędlin? Czym kierować się przy wyborze urządzenia?

Krajalnice do wędlin - ostrze i grubość krojenia

Jednym z najważniejszych elementów krajalnicy jest nóż. W przypadku urządzeń przeznaczonych do krojenia wędlin i serów powinien być on gładki, by zapewnić precyzyjne i dokładne krojenie produktów. W urządzeniach bardziej uniwersalnych, stosowanych także w domach między innymi do krojenia chleba zwykle występują noże ząbkowane, przeznaczone do twardszych produktów.

Ostrze powinno być wykonane z trwałych materiałów, takich jak stal chromowo-węglowa, tytan czy stal nierdzewna. Bardzo istotną funkcją jest dobór grubości krojenia. Im większe możliwości regulacji, tym bardziej wielofunkcyjna staje się krajalnica, dlatego dobrze mieć to na uwadze dokonując zakupu.

Materiał wykonania krajalnicy

W przypadku domowych urządzeń często można spotkać się z elementami wykonanymi z tworzywa sztucznego. Takie krajalnice charakteryzują się niską ceną oraz wagą, dzięki czemu znajdują zastosowanie w użytku domowym. W przypadku profesjonalnych krajalnic do wędlin, przeznaczonych dla gastronomii lub sklepów spożywczych, zarówno korpus jak i podajnik powinny być wykonane ze stali, która jest znacznie wytrzymalsza i pozwala na intensywne użytkowanie, dając gwarancję trwałości.

Bezpieczeństwo i wygoda w użytkowaniu krajalnicy do wędlin

Urządzenia te mają różną regulację pracy. Mogą działać bez przerwy, dzięki czemu po uruchomieniu nie trzeba przytrzymywać przycisku, a obie dłonie są wolne. Taki sposób pracy jest uważany za wygodniejszy, jednak może być mniej bezpieczny, dlatego nie jest on zalecany.

Innym typem krajalnicy są urządzenia działające na żądanie, które posiadają zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem. Taki sprzęt jest bezpieczniejszy w obsłudze, dlatego zwykle jest polecany zarówno do domu, jak i do gastronomii.

Bardzo ważnymi elementami zwiększającymi bezpieczeństwo jest także osłona palców, którą zwykle pełni dociskacz. Część ta nie tylko ułatwia precyzyjne krojenie, ale przede wszystkim chroni dłonie, oddzielając je od ostrza.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium