Multi Gastro
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?

Dobry lokal gastronomiczny tworzy wiele czynników. Wysoka jakość potraw to podstawa. Pamiętajmy jednak, że odpowiednia atmosfera oraz estetyczny wygląd lokalu równie mocno wpływają na odczucia klienta. Niestety, nawet najlepiej przygotowane danie straci na smaku w momencie, gdy zostanie podane niechlujnie, w brzydkiej lub zniszczonej zastawie. Jak mówi powiedzenie - „diabeł tkwi w szczegółach” - i nawet tak z pozoru nieistotne elementy jak wygląd talerzy czy sposób zagospodarowania nimi przestrzeni stołowej potrafią zniszczyć dobre wrażenie, jakie lokal początkowo wywrze na kliencie.

 

Dlaczego zastawa stołowa jest tak ważna?

Właściciele lokali gastronomicznych powinni zdawać sobie sprawę z tego, że klienci wybierają dane miejsce nie tylko ze względu na oferowane tam potrawy i napoje – patrzą również przez pryzmat tego, czy dane miejsce posiada wnętrze, w jakim będą czuli się komfortowo. Przychodząc do restauracji, płacą oni nie tylko za daną pozycję z menu, lecz za całościową usługę „ugoszczenia” ich w lokalu – mając więc prawo oczekiwać, że poczują się w nim dobrze.

Jednym z elementów, które dopełniają celebrację posiłku, są używane naczynia. Zastawa stołowa do lokalu powinna być dobierana ze szczególną uwagą, ponieważ stanowi detal budujący całościowy wizerunek miejsca. Jeśli będzie dla klienta atrakcyjna, może nawet wpłynąć na to, jak odbierze on smak potraw oraz sprawić, że będzie chciał odwiedzić dany lokal ponownie.

Zasady dobierania zastawy stołowej do lokalu

Wybierając zastawę stołową do lokalu, powinno się uwzględnić kilka czynników.

Tym, na co bezwzględnie należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, jest wysoka jakość zakupionych naczyń. Pamiętajmy o tym, że zastawa stołowa wybierana do lokalu zasadniczo różni się od tej używanej w domu. Naczynia znajdujące się w restauracji będą serwowały jedzenie kilka razy dziennie, a po każdym kliencie zaś zostaną poddane działaniu silnych środków czyszczących - z tego względu muszą się one odznaczać wyjątkową trwałością.

Naczynia wykonane z porcelany powinny posiadać podwyższoną tolerancję na nagłą zmianę temperatur, a także grubsze ścianki, które bez problemu utrzymają ciepło. Co się zaś tyczy zastawy szklanej: szkło również musi być grubsze, niż te używane w warunkach domowych, aby zminimalizować ryzyko stłuczenia. Przy tym wszystkim należy jednocześnie pamiętać, że dużo grubsze ścianki wpłyną na zwiększoną masę naczynia. Nie wolno więc tu przesadzić, aby elementy zastawy nie były zbyt ciężkie, a przez to niewygodne w użyciu.

Tak jak już zostało to powiedziane w przykładzie masywnych naczyń: wybierając zastawę, koniecznie zastanówmy się nad tym, czy będzie ona wygodna w użytkowaniu. Jeśli dysponujemy niewielką powierzchnią stolików, to jasne, że nie będziemy porywać się na talerze o największych wymiarach. Zdecydowanie warto  będzie również oprzeć się modzie i postawić na to, co praktyczne (tak więc na przykład w momencie, gdy modne do podawania zupy stają się płaskie miseczki, mimo wszystko zdecydujmy się na wygodne w użyciu głębokie talerze).

Kolejnym, równie ważnym aspektem, jest estetyka wybranej zastawy. Decydując się na zakup, powinniśmy uwzględnić to, czy dane naczynia będą pasowały do naszego miejsca. Inne naczynia dobrze sprawdzą się w industrialnym, minimalistycznym wnętrzu a zupełnie inne w lokalu, którego drugim imieniem jest przepych. Zastawa powinna tworzyć spójną całość z tym, co znajduje się w menu lokalu i tym, jak wizerunek chce on tworzyć.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium