Multi Gastro
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik

Choć w domach i mieszkaniach zwykłe lodówki dobrze się sprawdzają, prowadząc restaurację, sklep spożywczy czy piekarnię konieczne jest sięgnięcie po urządzenia do zadań specjalnych. Szafy chłodnicze są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej gastronomii, sklepu, apteki czy laboratorium, w których konieczne jest przechowywanie produktów w określonej, niższej temperaturze. Jak wybrać szafę chłodniczą odpowiednią dla twojego biznesu oraz na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?

 

Jak działa szafa chłodnicza?

Szafa chłodnicza jest urządzeniem powszechnie wykorzystywanym w gastronomii, ale także w handlu spożywczym i cukierniczym, farmacji czy laboratoriach. Jest to swego rodzaju profesjonalny sprzęt chłodzący, który podobnie jak domowe lodówki, musi pracować 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. W przeciwieństwie jednak do domowych sprzętów, szafy chłodnicze posiadają inną budowę oraz inne parametry. Oprócz szaf chłodniczych dedykowanych dla gastronomii, przeznaczonych do składowania produktów spożywczych, na rynku dostępne są także specjalne szafy chłodnicze dedykowane do laboratoriów oraz aptek, w których przechowywane są lekarstwa oraz inne artykuły wymagające określonych warunków. Oprócz przechowywania, szafy często pełnią one rolę ekspozycyjną produktów i gotowych potraw. Dlatego spora część modeli jest wyposażona w przeszklone drzwi, umożliwiając ekspozycję towaru przed klientem.

szafa chłodnicza farmaceutyczna

Rodzaje szaf chłodniczych

Istnieją różne typy szaf chłodniczych, jednym z najbardziej powszechnych i popularnych jest szafa przeszklona. Mają one zastosowanie zarówno w gastronomiach, jak i sklepach. Dzięki przeszklonym drzwiom doskonale nadają się do przetrzymywania produktów oraz ich ekspozycji. Ciekawą opcją są również szafy dwustronnie przeszklone, które nie tylko prezentują towary klientom, ale dodatkowo umożliwiają pracownikom pełen wgląd w zawartość szafy i łatwy dostęp do towarów. Takie rozwiązanie sprawdza się w lokalach, gdzie produkty podaje sprzedawca.

Szukając szafy chłodniczej na zaplecze, do kuchni lub magazynu, dobrze jest wybrać model z drzwiami wykonanymi ze stali nierdzewnej. W wielu lokalach warto pomyśleć także nad zakupem szafy, która umożliwi przechowywanie produktów w dużo niższych temperaturach. W małych lokalach warto przemyśleć zakup szafy chłodniczo-mroźniczej, łączącej obie te funkcje.

Oprócz wspomnianych typów urządzeń chłodniczych, na rynku dostępne są również:

Na co zwrócić uwagę przy zakupie szafy chłodniczej?

Pierwszym aspektem, na który powinieneś zwrócić uwagę przy wyborze szafy chłodniczej do swojego biznesu jest rozmiar. Oczywistym jest, że miejsce w lokalu jest częściowo ograniczone, a ilość rzeczy, które powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych również jest określona. Urządzenie powinno więc być dopasowane wielkością do potrzeb konkretnego lokalu.

Kolejnym ważnym aspektem jest funkcjonalność i rodzaj szafy chłodniczej. Zastanów się, czego konkretnie oczekujesz od urządzenia – czy ma to być model przeszklony, przeszklony dwustronnie, czy może ze stalowymi drzwiami, na zaplecze? Sprawdź położenie półek, jakość wykonania wnętrza oraz uchwyty do otwierania drzwi – wszystkie te aspekty wpływają na komfort pracy i mogą mieć ogromne znaczenie po zakupie sprzętu. Dobrze jest skonsultować tę kwestię także z pracownikami, którzy mogą podpowiedzieć, jakie rozwiązania najlepiej się sprawdzą i ułatwią pracę. Dodatkową zaletą będzie możliwość zamontowania dodatkowych kółek, funkcja samoczynnego odmrażania, czy drzwi samozamykające z zamkiem, które doskonale sprawdzają się w wielu lokalach gastronomicznych.

Niemniej istotnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę przy zakupie jest efektywność energetyczna urządzenia. Czasem lepiej sięgnąć po droższy produkt z energooszczędnym czynnikiem chłodniczym, jeśli różnica w rachunkach za prąd sprawi, że zakup zwróci się w krótkim czasie. Jednocześnie należy pamiętać, by sięgać jedynie po urządzenia cechujące się dobrą jakością, wydłużoną gwarancją oraz obsługą serwisową, w razie jakichkolwiek awarii. Choć zakupując sprzęt mało kto myśli o tym, że się zepsuje, warto być przygotowanym na taką ewentualność, zwłaszcza w przypadku urządzeń, które muszą działać całą dobę, bez przerwy.

szafa chłodnicza w gastronomii

Szafy chłodnicze - cena

Koszt szafy chłodniczej zależy przede wszystkim od modelu, który wybierzesz. Oczywistym jest, że cena niejednokrotnie odgrywa znaczącą rolę przy wyborze sprzętu do gastronomii. Nie inaczej jest w przypadku szaf chłodniczych. Warto szukać urządzeń, które oprócz atrakcyjnej ceny oferują także wysoką jakość. Na jakie koszty powinieneś się przygotować?

Niewielka barowa szafa chłodnicza kosztuje od około 1000 do 2000 złotych, z kolei chcąc zakupić przeszkloną szafę chłodniczą o pojemności 330-400 litrów należy być gotowym na wydatek rzędu 2,5-3,5 tysięcy złotych.

 

 

[product id="46718, 46715, 21752, 5817"]

 

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium