Multi Gastro
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?

Otwarciu własne restauracji towarzyszy zawsze ogromny stres. Okres planowania gastronomicznego biznesu jest szczególnie trudny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją działalność w tej branży. Nim pierwsi goście spróbują Twoich dań, czeka Cię szereg decyzji do podjęcia. To od nich zależy powodzenie gastronomicznego interesu.

Ważne będzie nie tylko to jaki wystrój wybierzesz dla swojej restauracji i jakie dania będą zachwycać Twoich gości. Najważniejszy jest dobór dobrych i rzetelnych pracowników, a także profesjonalny sprzęt, na jakim będzie pracować załoga w Twojej kuchni.


Jaki najlepszy piec konwekcyjno parowy wybrać?

Nim piec konwekcyjno parowy w ogóle stanie w naszej restauracyjnej kuchni, musimy odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań. Najważniejsze pytanie jest takie: czy personel, który będzie obsługiwał piec, ma już doświadczenie w pracy z takim sprzętem? Po drugie czy bardziej opłaca nam się zakup pieca na gaz czy jednak piec elektryczny?  Kluczem do znalezienia odpowiedzi na ostatnie z wymienionych powyżej pytań, jest to czy Twoja restauracja ma być dużym lokalem gastronomicznym czy niewielkim kameralnym bistro, serwującym niewielką ilość posiłków. Ważne jest także to, w jaki sposób będą przygotowywane dania w Twojej restauracji. Czy będą to dania grillowane, smażone czy gotowane? I czy będzie to restauracja tradycyjna, czy na przykład food- truck?

Ważne jest także to, że piec gazowy jest piecem droższym niż piec na prąd. Z drugiej strony piec na gaz to sprzęt tańszy w eksploatacji. Piece elektryczne mają również jeszcze jedną wadę, która może zaważyć na Twojej decyzji. Piece na energie elektryczną są zasilane napięciem trójfazowym (3x400V). Dlatego, w przypadku zakupu pieca na prąd, należy sprawdzić, czy lokal jest przystosowany lub może zostać dostosowany do obsługi tego rodzaju sprzętu.

Równie ważne jest to, że obecni szefowie kuchni raczej preferują prace na sprzęcie zasilanym przez gaz. Ich zdaniem posiłki są smaczniejsze i zdrowsze po przygotowaniu w piecu gazowym. Dzieje się tak dlatego, że piec konwekcyjno-parowy ma bardzo duże możliwości. Jego rozległe funkcje pozwalają na zastąpienie kilku urządzeń takich jak frytkownica, grill, piekarnik.

Co zrobić, jeśli pracownicy nie pracowali wcześniej z takim urządzeniem?

Ten problem można rozwiązać z pomocą specjalistycznego szkolenia. Często dystrybutor pieców ma w swojej ofercie pełne szkolenie z zakresu obsługi, na które możesz zapisać swoich pracowników. Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie organizuje liczne szkolenia dla właścicieli restauracji oraz pracowników branży gastronomicznej. Szkolenia odbywają się zarówno w restauracjach, jak i poza nimi.

Jak ustalić, jaki piec będzie najlepszy?

Piec konwekcyjno-parowy najlepiej dobrać pod kątem ilości serwowanych dań oraz stopniu ich skomplikowania. Producent pieca proponuje swoim klientom bardzo elastyczne rozwiązania. Na potrzeby restauracji można dokonać zakupu pieca, który będzie miał nawet do 20 półek. Na każdej takiej półce można położyć inną potrawę do przygotowania. Równie ważne jest to czy wybrany model posiada wentylację ze zmiennym kierunkiem obrotu i jakie ma podstawowe funkcje.  Zwróć uwagę na tryby pracy, czyli możliwość konwekcji, naparowania, zakres regulacji temperatury oraz wilgotności.  Pracę z piecem ułatwiają natomiast takie dodatkowe funkcje jak:

  • Automatyczne mycie
  • Możliwość programowania pracy pieca
  • Funkcję zapamiętywania programów (możliwość połączenia USB)
  • Funkcje szybkiego nagrzewania oraz schładzania

Jak widać, wybór pieca nie jest prostą sprawą i decyzję należy dobrze przemyśleć.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium