Multi Gastro
Jakie powinno być wyposażenie sklepu mięsnego, spożywczego - kategorie produktów
Jakie powinno być wyposażenie sklepu mięsnego, spożywczego - kategorie produktów

Urządzenia chłodnicze

Urządzenia chłodnicze stanowią podstawowy element wyposażenia sklepu mięsnego, bez którego miejsce to nie mogłoby istnieć. Odpowiadają one za odpowiednie warunki przechowywania produktów, a także ich atrakcyjną ekspozycję. Na co powinieneś zwrócić uwagę wybierając lady chłodnicze do swojego sklepu? Przede wszystkim istotna jest wydajność systemu chłodzenia oraz rozwiązania, które pomogą ci zmniejszyć rachunki za prąd. Korzystając ze sprzętów, które minimalizują utratę zimna i dbają o niskie obciążenia kompresora, możesz zaoszczędzić nawet ponad 400zł w ciągu roku. Biorąc pod uwagę, że w sklepie mięsnym szafy chłodnicze stanowią podstawowy element wyposażenia, oszczędności mogą być znacznie wyższe. Koszt lady chłodniczej waha się od około 5 tysięcy złotych w przypadku niewielkich lad do nawet 25 w przypadku rozbudowanych, profesjonalnych sprzętów. Z kolei cena przeszklonej szafy chłodniczej wynosi od 2,5 do około 10 tysięcy. Rodzaj wybranego sprzętu zależy przede wszystkim od twoich możliwości finansowych, wielkości sklepu oraz zapotrzebowania konkretnego biznesu.

Wilki do mielenia mięsa

Kolejnym niezbędnym elementem wyposażenia sklepu spożywczego ze stanowiskiem masarskim jest wilk gastronomiczny do mielenia mięsa. Profesjonalne maszynki do mielenia mięsa są przystosowane do pracy ciągłej, dzięki czemu będziesz mógł przygotować większą ilość mielonego mięsa za jednym razem. Co istotne, tego typu sprzęt nie jest wcale drogi. Dobrej jakości profesjonalny wilk do mięsa o mocy wystarczającej dla średniej wielkości sklepu mięsnego kosztuje od około 3 tysięcy złotych. Wybierając urządzenie warto zwrócić uwagę na to, czy jego parametry będą wystarczające dla twojego biznesu.

Krajalnice i piły do cięcia mięsa z kością

Jeśli w swoim sklepie oprócz mięsa posiadasz również wędliny, konieczne będzie zakupienie również krajalnicy gastronomicznej, dzięki której z łatwością pokroisz produkty spożywcze w plastry o różnych grubościach. W przypadku krajalnicy półautomatycznej trzeba liczyć się z kosztem od około 3000 zł. Z kolei za sprzęt automatyczny zdecydowanie 2-3 razy więcej. W sklepie mięsnym przydatne będą także elektryczne piły do kości – w końcu ciężko wyobrazić sobie krojenie kości wieprzowych ręcznie. Profesjonalny sprzęt tego typu to koszt około 7-10 tysięcy złotych.

Kloce masarskie i deski do krojenia

Aby móc sprzedawać mięso, trzeba mieć je na czym kroić. Dlatego też obowiązkowym elementem wyposażenia każdego sklepu mięsnego jest kloc masarski oraz profesjonalne deski do krojenia, dedykowane gastronomii. Koszt kloca masarskiego ze stalową podstawą to około 750-1000 zł. Z kolei dobrej jakości deska do krojenia HACCP to niespełna 100 zł.

Noże rzeźnicze, tasaki, toporki

Dobrej jakości noże to nieodłączny element każdej kuchni i sklepu spożywczego z ladą masarską. Bez nich nie da się porcjować mięsa. Dlatego na wyposażeniu zakładu mięsnego powinny znaleźć się dobrej jakości noże rzeźnicze, a także tasaki, toporki czy nożyce do drobiu. Choć są to stosunkowo niewielkie koszty, warto zadbać o jak najwyższą jakość tych podstawowych narzędzi pracy. Na tym zdecydowanie nie warto oszczędzać. Profesjonalny nóż do mięsa kosztuje około 100 złotych, jednak warto wyposażyć się także w nóż przeznaczony do trybowania oraz tasak. Do tego zestawu dobrze jest dodać także specjalne nożyce gastronomiczne do drobiu, których koszt oscyluje w granicach 50-100 zł.

Inne elementy wyposażenia sklepu mięsnego

To jednak nie wszystkie akcesoria i sprzęty, których będziesz potrzebował w sklepie mięsnym. Konieczny będzie również zakup wagi gastronomicznej z legalizacją, by móc odpowiednio porcjować mięso na sprzedaż. Jej koszt to około 750 - 950 złotych. Oprócz tego konieczne będzie zakupienie odpowiedniej ilości pojemników GN ze stali nierdzewnej do prawidłowego przechowywania mięsa i wyrobów wędliniarskich. Choć koszt pojedynczego pojemnika to zaledwie kilkanaście złotych, warto mieć na uwadze, że będziesz potrzebować większej ilości, dlatego musisz przygotować się na wydatek rzędu kilkuset złotych. W przypadku sklepów mięsnych przydatnym sprzętem będzie także maszynka ostrząca do noży. Oczywiście, można korzystać z ręcznej ostrzałki, która kosztuje kilkadziesiąt złotych, jednak w przypadku bardziej rozwiniętych biznesów zaleca się zakup elektrycznej maszyny, która kosztuje od 600 do około tysiąca złotych. Przy kompletowaniu sprzętów nie można zapomnieć również o meblach ze stali nierdzewnej, które stanowią obowiązkowy element wyposażenia sklepu mięsnego. Koszt stołu przyściennego to około 650 złotych. Dodatkowym wyposażeniem może być także kotleciarka, która rozbije mięso na schabowe lub roladki. Taki sprzęt przyda się zwłaszcza w większych zakładach, gdzie sprzedaż gotowych półproduktów jest dobrze rozwinięta. Można również rozważyć zakup nadziewarki do kiełbas oraz miesiarki do farszu. Choć urządzenia te nie należą do najtańszych, mogą pozwolić rozwinąć niewielką produkcję, zwiększając atrakcyjność twojej oferty. Bardzo przydatnym urządzeniem będzie także pakowarka próżniowa do żywności, dzięki której wyroby wędliniarskie będą szczelnie zapakowane i lepiej chronione przed czynnikami zewnętrznymi, przez co dłużej utrzymają świeżość. Cena takiego sprzętu waha się od kilkuset do około dwóch tysięcy złotych.

Ile kosztuje wyposażenie sklepu mięsnego?

Koszt wyposażenia sklepu mięsnego zależy przede wszystkim od wielkości, ilości stanowisk oraz jakości sprzętu, jaki zamierzasz kupić. Największy wydatek wiąże się z zakupem urządzeń chłodniczych, które są ważnym elementem wyposażenia. Warto przy tym pamiętać, że nie warto szukać oszczędności, ponieważ jakość sprzętu przekłada się na niższe rachunki za prąd. W przypadku urządzeń chłodniczych i mroźniczych może to oznaczać ogromną różnicę w ujęciu rocznym. Chcąc odpowiednio wyposażyć średniej wielkości sklep mięsny, musisz być gotów na wydatek rzędu 35-50 tysięcy złotych. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć i jak zaplanować wydatki, skontaktuj się z naszymi specjalistami, którzy pomogą ci odpowiednio dopasować niezbędny sprzęt i akcesoria dla twojego biznesu.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium