Multi Gastro
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?

Dobrej jakości wino często staje się wizytówką restauracji. Aby móc serwować najlepsze trunki, nie wystarczy po prostu mieć je na zapleczu. Prawidłowe przechowywanie wina jest niezbędne, by zachować wszystkie walory smakowe, a także utrzymać właściwy zapach i wygląd wina. Jak przechowywać wino w restauracji? Wystarczy zainwestować w dobrej jakości chłodziarkę, szafę gastronomiczną do wina.

Dlaczego przechowywanie wina w chłodziarce jest ważne?

Serwowanie wina w restauracji jest prawdziwą sztuką. Często to właśnie karta win oraz sposób podania trunków mają decydujący wpływ na opinię o lokalu. Co więcej, odpowiednio podane wino może dodatkowo wzmocnić doznania smakowe gości restauracji. Niestety, wino jest bardzo wymagającym trunkiem, dlatego nie wystarczy jedynie zamówić najlepsze butelki. Równie ważne jest prawidłowe składowanie wina.

Kluczowym aspektem jest ochrona butelek przed światłem słonecznym, które negatywnie wpływają na jego smak, zapach oraz kolor. Oprócz tego należy zadbać o prawidłową temperaturę przechowywania oraz wilgotność powietrza, by zachować wszelkie walory trunku. Co więcej – każdy rodzaj wina posiada inne wytyczne co do temperatury serwowania. Aby spełnić wszystkie te kryteria i móc prawidłowo serwować wino w swojej restauracji, konieczna jest specjalistyczna chłodziarka, szafa do wina.

Temperatura przechowywania wina

Jeśli chodzi o przechowywanie wina, temperatura ma kluczowe znaczenie dla jego walorów smakowych. Zalecana temperatura w lodówce do wina wynosi od 10 do 15 stopni Celsjusza. Nie należy przekraczać tych wartości ani doprowadzać do jakichkolwiek zawahań, które mogą wpłynąć negatywnie na proces dojrzewania trunku. Zbyt wysoka temperatura może znacznie przyspieszyć dojrzewanie wina, a zbyt niska – znacząco go spowolnić.

Sposób przechowywania wina regulują również normy HACCP. Zgodnie z tymi zapisami, temperatura w lodówkach HACCP w przypadku wina białego powinna wynosić od 10 do 12 stopni, a w przypadku wina czerwonego 14-15 stopni. Nie oznacza to jednak, że do prawidłowego przechowywania wina potrzebne są dwie lodówki. Profesjonalne urządzenia chłodnicze do wina mogą posiadać jedną, dwie, a nawet trzy strefy chłodnicze, umożliwiające osobne ustawienie parametrów dla poszczególnych rodzajów wina. Dzięki temu można w jednym urządzeniu zapewnić najbardziej optymalne warunki do przechowywania wina białego, czerwonego i musującego.

To sprawia, że bezpośrednio po wyjęciu z chłodziarki, trunek jest gotowy do podania. Temperatura serwowania wina również powinna być dopasowana do konkretnego rodzaju. Najwyższej temperatury podania, oscylującej w okolicach 18 stopni potrzebują wina czerwone, takie jak Shiraz, Cabernet Sauvignon czy Bordeaux. Wino białe, szczepu Chardonnay czy Sautertnes powinno być serwowane w temperaturze około 10 stopni. Najbardziej schłodzone powinny być wszelkie wina musujące jak Prosecco, Cava czy Szampan NV, które potrzebują około 6 stopni Celsjusza.

Wilgotność powietrza w lodówkach do wina

Temperatura leżakowania wina to jednak nie wszystko. Równie istotnym parametrem jest wilgotność powietrza. W wyniku zbyt niskiej wilgotności, naturalny korek, którym zamknięte są butelki, może skurczyć się, wpuszczając do wnętrza nadmiar tlenu. Przechowując wino w lodówce, wilgotność powietrza powinna wynosić minimum 50%.

Leżakowanie wina w butelkach – dlaczego wino powinno leżeć?

Wszystkie szafy do wina posiadają specjalnie zaprojektowane półki, które pozwalają na przechowywanie wina w butelkach ułożonych poziomo. Jest to najbardziej optymalna pozycja do leżakowania wina, ze względu na utrzymywanie korka w stałym kontakcie z winem, dzięki czemu zapobiega się jego wyschnięciu. W ten sposób można zapobiec przedostaniu się powietrza do wnętrza butelki, a co za tym idzie – zmianie walorów smakowych wina. Bardzo istotnym aspektem jest również chronienie wina w lodówce przed różnego rodzaju wibracjami. Dobrej jakości chłodziarka do wina skutecznie tłumi wszelkie drżenia i wibracje, dzięki czemu nic nie wpływa negatywnie na smak tego szlachetnego trunku.

Na co zwrócić uwagę wybierając lodówkę do wina?

Chcąc zakupić specjalną chłodziarkę do wina dla swojej restauracji, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na pojemność urządzenia i liczbę stref. Jest to zależne od potrzeb samego lokalu i tego, jak wygląda oferta w restauracji. Na rynku dostępne są urządzenia o pojemności od kilkudziesięciu do kilkuset litrów, a wielu producentów określa dodatkowo, ile butelek wina jest w stanie zmieścić się w lodówce o określonym litrażu. Zaleca się, by w lodówce były przynajmniej dwie wydzielone strefy, na wina białe oraz czerwone.

Oprócz tego, należy zwrócić uwagę na to, gdzie będzie postawiona winiarka. Jeśli ma ona stanowić wizytówkę baru, warto wybrać model z przeszklonymi drzwiami. Jeśli jednak urządzenie ma pozostać na zapleczu, służąc do długotrwałego przechowywania wina, lepszym wyborem będzie lodówka z pełnymi drzwiami, która wyeliminuje ryzyko dostania się światła. Warto zadbać również o to, by chłodziarka była wyposażona w filtr węglowy, który będzie absorbował zapachy mogące wpływać na zmianę smaku i zapachu leżakowanego wina.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium