Multi Gastro
Maszynki do wyrobu makaronu - jakie wybrać do domu lub małej gastronomii?
Maszynki do wyrobu makaronu - jakie wybrać do domu lub małej gastronomii?

Maszynka ręczna – do domu i małego bistro

Zanim jednak opiszemy konkretne modele elektryczne i na ich przykładzie prześledzimy sobie najważniejsze funkcje profesjonalnej maszynki do robienia makaronu, musimy spojrzeć na temat nieco szerzej i odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie tak naprawdę sprzęty tego typu mamy do wyboru.

Pierwszą opcją jest manualna maszynka do makaronu, taka jak model Kitchen Line od Hendi. Tego typu urządzenie z powodzeniem sprawdzi się w domu, ale też mniejszych lokalach i początkujących biznesach gastronomicznych, gdzie pełna automatyzacja produkcji nie jest jeszcze wymagana. Jego niewątpliwą zaletą jest cena – już za kilkaset złotych otrzymamy naprawdę dobry sprzęt ze stali nierdzewnej, gdzie możemy regulować grubość ciasta (zazwyczaj w zakresie od 2 do ponad 20 milimetrów). Wymieniony wyżej model pozwoli nam uzyskać świeży kawałek ciasta o szerokości 14 centymetrów, który następnie możemy za pomocą specjalnych noży przekształcić w pyszny makaron tagliatelle lub fettuccine.

Manualna maszynka do makaronu to wystarczające rozwiązanie na początek, jednak z pewnością nie zaspokoi potrzeb standardowego lokalu gastronomicznego, który nie narzeka na brak klientów. Nie jest to też opcja zbyt wygodna, ponieważ wiele pracy przy wyrobieniu i formowaniu ciasta trzeba mimo wszystko wykonać ręcznie. Dlatego też restauracje najczęściej inwestują w elektryczną maszynkę do makaronu, która może występować w wielu różnych konfiguracjach, zaspokajając konkretne potrzeby.

Maszynka do makaronu gastronomiczna – automat, który działa jak rzemieślnik

Zacząć należy od tego, że tego typu maszynka do wyrabiania makaronu rzemieślniczego może występować w wielu wariantach, różniących się od siebie poszczególnymi parametrami, takimi jak: moc silnika, wielkość wsadu, sposób sterowania, czy kompatybilność z konkretnymi matrycami formującymi makaron. Dziś przyjrzymy się bliżej dwóm modelom, na podstawie których dokładnie zobrazujemy możliwości, na jakie właściciele restauracji mogą liczyć w kategorii elektrycznych maszynek do makaronu.

Jednym z popularnych wyborów jest wysokiej klasy model Ciao Pasta 2, przeznaczony do mieszania i wyrabiania makaronu rzemieślniczego. Jego niewątpliwą zaletą jest czas pracy – idealnie wyrobiony i pocięty makaron możemy mieć już w 20 minut. A ile dokładnie w tym czasie uzyskamy gotowego produktu? Sporo, bo aż 2,5 kilograma, gdyż dzieża urządzenia ma pojemność 6 litrów. Na dodatek niewiele będziemy musieli zrobić ręcznie, ponieważ w tym modelu mamy możliwość dokupienia noża automatycznie odcinającego makaron. Pozostaje jeszcze pytanie, jaki dokładnie makaron zrobimy dzięki Ciao Pasta 2? Możliwości jest wiele, a to za sprawą matryc wykonanych z brązu, które możemy dokupić wedle własnego uznania. W zależności od tego, co znajdzie się w naszym menu, możemy „uzbroić się” aż w 12 matryc, a każda z nich pozwoli nam uzyskać inaczej uformowane ciasto. Na dodatek producent chwali się tym, że obsługa, jak i utrzymanie w czystości całego urządzenia są banalnie proste. Jego działanie można zobaczyć na tym filmie – klik.

Jeśli jednak lokal gastronomiczny potrzebuje jeszcze wydajniejszej maszynki do makaronu, to z pomocą przychodzi model PF40E. Jego maksymalny wsad to aż 3,5 kilograma ciasta, w związku z czym osiąga zawrotną wydajność 13 kg makaronu na godzinę. Posiada mocny, niezawodny silnik, a dodawanie składników w trakcie mieszania nie stanowi problemu dzięki osłonie zabezpieczającej misę na ciasto. Korzystanie z pełni funkcjonalności jest proste dzięki dużemu panelowi sterowania z cyfrowym wyświetlaczem. Tutaj także możemy dokupić wiele matryc, które tym razem wykonane zostały z bardzo trwałego stopu brązu i mosiądzu. Biorąc pod uwagę ile czasu w lokalach gastronomicznych oraz w hotelowych czy szkolnych kuchniach spędza się na myciu naczyń i urządzeń, nie bez znaczenia jest fakt, że cała dzieża maszynki jest wyciągana i można ją myć w zmywarce.

Na podobnej półce cenowej i jakościowej znajduje się wysokiej klasy maszynka do makaronu rzemieślniczego Ciao Pasta 5. Kolejna generacja urządzenia o tej nazwie od producenta Resto Quality to między innymi możliwość wyrobienia ciasta już w 20 minut, wygodna średnica gardzieli 75 mm i ogromny pojemnik mieszczący aż 4,2 kg ciasta na raz. Najwyższą jakość prezentują także matryce wykonane z brązu – dzięki swojej lekko chropowatej powierzchni umożliwiają uzyskanie unikalnych wzorów makaronu. Co więcej, tylko w tym modelu mamy możliwość dokupienia zestawu montażowego do matrycy penne (bez matrycy).

Oczywiście nie każdy musi od razu inwestować w najbardziej wydajne, najlepsze dostępne na rynku urządzenie. Jeśli nasze potrzeby w zakresie szybkości produkcji makaronu są mniejsze, z powodzeniem możemy sięgnąć po modele ze wsadem 2 lub 1,5 kilo – bo i takie kompaktowe elektryczne maszynki do makaronu są dostępne w naszej ofercie. Najważniejsze to odpowiednio oszacować zapotrzebowanie i dopiero do tego dobrać dobrą maszynkę do makaronu gastronomiczną. W razie wątpliwości zapraszamy do kontaktu – chętnie pomożemy z wyborem!

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium