

Muddlery
Koktajle na bazie naturalnych owoców cieszą się dużym powodzeniem z uwagi na ich wysokie walory smakowe oraz naturalny charakter. Przyrządzanie takich kompozycji to jedna z podstawowych umiejętności barmana, który nie tylko powinien znać ich recepturę, ale też być odpowiednio wyposażonym w narzędzia, niezbędne do ich przygotowania. Wśród wielu barmańskich akcesoriów do tworzenia koktajli na bazie świeżych owoców niezbędne są wyspecjalizowane muddlery. Te proste, ale bardzo funkcjonalne przybory są niezastąpione, kiedy trzeba rozgnieść truskawkę, kiwi czy lionkę. Kilkanaście propozycji takich akcesoriów znajdziesz w naszej ofercie.
Muddlery barmańskie do owoców
Typowy muddler to wyspecjalizowane narzędzie barmańskie, które jednak w znacznym stopniu przypomina tradycyjny kuchenny tłuczek. Jedyną różnicą, jaka pojawia się miedzy tymi narzędziami, jest wykończenie dolnej części główki. W przypadku tłuczka jest ona płaska lub lekko wyokrąglona. Profesjonalny muddler natomiast jest wyposażony w charakterystyczne ząbki, dzięki którym rozrywanie błonek i rozgniatanie owoców jest znacznie efektywniejsze, szybsze i prostsze. Podstawowym zadaniem muddlera jest wydobycie z owocu całej jego esencji, dlatego posiada on charakterystyczne nacięcia. W naszym asortymencie znajdziesz muddlery:
- z nacięciem kształtem przypominającym gwiazdkę,
- z nacięciem w formie kratki z ostrymi zakończeniami wierzchołków,
- z bardzo wytrzymałego tworzywa ABS,
- z poliwęglanu w atrakcyjnych kolorach i kształtach,
- z naturalnego drewna,
- ze stali nierdzewnej,
- w szerokim zakresie długości od 20 do 35 cm.
Różnorodność długości i kształtów oraz wykorzystanego do produkcji materiału pozwala na wybór takiego narzędzia, które najlepiej sprawdzi się w dłoniach konkretnego barmana. Istotna jest też relacja ceny w stosunku do jakości. Inwestując w kosztowny muddler ze stali nierdzewnej z pewnością będziesz z niego korzystać znacznie dłużej, niż z modelu drewnianego.
Muddlery do kruszenia lodu
Rozgniatanie i rozmiażdżanie owoców do koktajli to nie jedyne zadanie, jakie wykonuje profesjonalny muddler. Z jego pomocą możesz też szybko i skutecznie pokruszyć większe kostki lodu na małe okruchy, które szybciej rozpuszczą się w drinku lub też będą jego atrakcyjnym dopełnieniem. Praktyczne przybory do rozdrabniania lodu nie różnią się zasadniczą konstrukcja od tych do owoców, jednak posiadają znacznie większe, masywniejsze nacięcia, które lepiej poradzą sobie z twardym materiałem.
Wszystkie muddlery, jakie znajdziesz w naszej ofercie zostały wykonane zgodnie z kanonami sztuki barmańskiej, a ich kształt, forma oraz wytrzymałość materiałów gwarantują niezawodna prace przez wiele lat. Wytrzymałe tworzyw ABS lub poliwęglan są bardzo odporne na kruszenie i wyszczerbianie, dlatego stanowią gwarancję, że w serwowanym koktajlu gość nie znajdzie kawałka plastiku. Materiały te są również dopuszczone do kontaktu z żywnością, łatwo można je utrzymać w czystości, dlatego zachowują wysokie standardy higieniczne, narzucane akcesoriom barmańskim.