Multi Gastro
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?

Zmywanie naczyń to temat, który wielu restauratorom przysparza bardzo wiele problemów. W dzisiejszym artykule zajmiemy się zmywaniem na właśnie taką skalę. Hotele, restauracje, sale weselne to wszystkie te miejsca, w których nie dość, że naczyń jest bardzo wiele, to jeszcze ich czystość będzie wyznacznikiem poziomu danego lokalu. To właśnie dlatego warto zainwestować w dobre zmywarki taśmowe, czyli profesjonalne urządzenia przeznaczone do zmywania naczyń. Nie można jednak zapominać, że zmywanie naczyń na tak dużą skalę wiąże się również z opłatami za prąd, czy wodę. Właśnie dlatego kalkulując koszty prowadzenia biznesu, warto zadbać, aby sprzęt wykorzystywany w lokalu był również ekonomiczny.

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne

Na rynku wyróżniamy kilka rodzajów zmywarek. Każdy typ będzie przeznaczony tak naprawdę do innego rodzaju lokalu. W miejscach, gdzie zapotrzebowanie na naczynia jest bardzo duże, warto wykorzystywać tzw. zmywarki kapturowe. Będą to np. szpitale, hotele, stołówki wojskowe. Wszędzie tam gotuje się na bardzo dużą skalę, a co za tym idzie, wykorzystuje całkiem pokaźną ilość zastawy. Zmywanie w zwyczajnych zmywarkach nie miałoby racji bytu i to właśnie dlatego wykorzystuje się profesjonalne zmywarki kapturowe, które potrafią pracować dużo wydajniej i szybciej.

Rodzaje zmywarek do naczyń

Trzeba wiedzieć, że zmywarki różnią się także pod względem zastosowania, czyli konkretnie asortymentu, który będzie w nich myty. Na rynku są bowiem dostępne zarówno specjalne zmywarki do szkła, jak i takie przeznaczone do mycia garnków ze stali nierdzewnej. Z racji, że niektóre sprzęty kuchenne potrzebują większej precyzji w myciu, zmywarki do tac i garnków najczęściej wykorzystane są w specjalne skrzydła i ramiona, które myją pod wysokim ciśnieniem. Trzeba również wiedzieć, że w profesjonalnych zmywarkach kapturowych wykorzystuje się zazwyczaj wyższą temperaturę niż w tradycyjnych zmywarkach, które można spotkać w naszych domach. Wszystko po to, by osiągnąć maksymalnie dużą wydajność, w krótkim czasie. Oczywiście istnieją zmywarki uniwersalne, czyli takie, które nadają się do mycia wszystkich rodzajów sprzętów, jednak trzeba zastanowić się nad tym, czy nie lepiej dostosować asortyment konkretnie do wymagań i wejść na profesjonalny poziom w zarządzaniu procesami wewnątrz lokalu! Profesjonalne zmywarki tunelowe i kapturowe są dostępne w naszym sklepie. Już od wielu lat dostarczamy specjalistyczny sprzęt dla gastronomii - zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

 

Oszczędzaj wybierając ekonomiczny sprzęt!

Korzystanie ze zmywarek przystosowanych do eksploatacji w lokalach gastronomicznych, będzie miało również znaczenie, jeśli chodzi o ekonomię użytkowania. Producenci tworzą swoje urządzenia mając na względzie to, że te będą eksploatowane praktycznie przez cały czas pracy lokalu. To właśnie dlatego zadbali o to, aby pobór wody i energii był jak najmniejszy przy zachowaniu potrzebnej wydajności. Szczególnie w takich branżach jak gastronomia warto szukać oszczędności wszędzie, gdzie to możliwe. Paradoksalnie korzystając z nieco droższych zmywarek gastronomicznych, w długofalowej perspektywie można sporo zaoszczędzić na rachunkach. Z pewnością to dużo bardziej rozsądne rozwiązanie, niż niejako marnowanie budżetu na wysokie rachunki. Oszczędne zmywarki taśmowe i kapturowe pomogą w pracy, gdy zapotrzebowanie na czyste naczynia jest nieustanne i duże. Doskonale nadają się do pracy w lokalach gastronomicznych takich jak restauracje, hotele, sale weselne, stołówki, czy wszędzie tam, gdzie gotuje się na dużą skalę, a w związku z tym naczyń do zmywania cały czas przybywa.

 

[product id="11834,6009,10062"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium