

Producent
Piece konwekcyjno parowe

Podstawa pod piec konwekcyjno-parowy FED | z prowadnicami na tace

Okap z łapaczami tłuszczu do pieców konwekcyjno-parowych OKT01

Piec konwekcyjno-parowy Inoxtrend SN-SA-304E | 4xGN2/3 | 3,3kW | 585x655x570mm

Piec konwekcyjny z zaparowaniem 5xGN2/3, elektryczny, sterowanie manualne, 230V, 3,2kW

Piec konwekcyjno-parowy FED07 7xGN1/1 | sonda | 9 programów | 10,7kW | wyprzedaż | outlet | używany

Piec konwekcyjno - parowy Nano Scroll | 5 x GN 2/3 | sterowany manualnie | 5,4 kW | 700x715x(H)630 mm

Piec konwekcyjno-parowy 5xGN 2/3, elektryczny, sterowanie elektroniczne, 230V, 3,2 kW

Piec konwekcyjno-parowy Inoxtrend SN-SP-004E | 4xGN1/1 | blachy 400x600mm | 5,8kW | 720x800x600mm

Piec konwekcyjno-parowy PF7404 | 5xGN1/1 | manualny | 6,3kW

Piec konwekcyjno - parowy Nano Drive | 5 x GN 2/3 | 5,4 kW | 700x715x(H)630 mm

Piec konwekcyjno-parowy FED04 4xGN1/1 | sonda | 9 programów | 5,45kW

Piec konwekcyjno - parowy Millenial | 5 x GN 1/1 | elektryczny | manualny | 7,8 kW | 730x784x(H)700 mm

Piec konwekcyjno-parowy FED05 | 5xGN1/1 | 5x600x400 | sonda | 9 programów | 6,45kW

Piec konwekcyjno-parowy FED06 | 6xGN1/1 | 6x600x400 | sonda | 9 programów | 7,65kW

Piec konwekcyjno-parowy ChefLux 5 GN 1/1

Piec konwekcyjno - parowy Millenial | 4 x 600 x 400 | elektryczny | manualny | 7,8 kW | 850x1044x(H)700 mm

Piec konwekcyjny z zaparowaniem 7xGN1/1, elektryczny, sterowanie manualne, 400V, 8,4kW

Piec konwekcyjno-parowy Inoxtrend NB-SA-006E 03 | blachy 600x400mm | 6xGN1/1 | 7,9kW | 865x775x715mm

Piec konwekcyjno - parowy Nano Scroll | 5 x GN1/1 | sterowany manualnie | 10,5 kW | 937x821x(H)715 mm

Piec konwekcyjno - parowy Millenial | 7 x GN 1/1 | elektryczny | manualny | 11,4 kW | 730x784x(H)850 mm

Piec konwekcyjno-parowy Inoxtrend NB-SP-006E 03 | 6xGN1/1 | blachy 400x600mm | 7,9kW | 870x720x710mm

Piec konwekcyjno-parowy FED07 7xGN1/1 | sonda | 9 programów | 10,7kW

Piec konwekcyjno-parowy Inoxtrend Compact PK-DA-304E | 4xGN2/3 | 4,3 kW / 3 kW | 400 V / 230 V | 510x660x670mm
Wielofunkcyjne piece konwekcyjno parowe
Piece konwekcyjno parowe to urządzenia wielofunkcyjne i ekonomiczne. Wysokiej klasy piece konwekcyjno-parowe to inwestycja na długie lata. Można w nich gotować, piec, smażyć, grillować, dusić i odgrzewać potrawy. Produkty spożywcze przygotowywane w takim piecu są zdrowsze, ponieważ nie tracą cennych substancji odżywczych i zachowują wyrazisty kolor. Wytwarzana wewnątrz para wodna chroni potrawy przed wysuszeniem, a cyrkulacja gorącego powietrza zapewnia równomierną temperaturę w komorze. Dzięki temu dania za każdym razem są idealnie wypieczone, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Dodatkowym atutem tych urządzeń jest wydajność i energooszczędność – dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, przygotowanie dania w piecu konwekcyjno-parowym wymaga znacznie mniej czasu niż w przypadku obróbki klasycznej.
Niezwykle istotną funkcją piecy konwekcyjno-parowych jest regeneracja. Dzięki niej mamy możliwość odgrzania dań bez utraty walorów smakowych. Nie musimy się również wówczas obawiać przesuszenia dań. Oczywiście piece konwekcyjno-parowe nie pozwolą na nieustanne regenerowanie potraw, jednak jednorazowa regeneracja zadziała dokładnie tak, jak tego oczekujesz.
Iniekcja, czyli proces wytwarzania pary wewnątrz komory pieca, polega na tym, że na specjalnie zaprojektowane łopatki w wentylatorze, leje się bardzo mała ilość wody, a następnie, za pomocą łopatek krople wody są rozpraszane i trafiają na grzałkę, umieszczoną wokół wentylatora. W taki sposób powstaje para, która jest równomiernie rozprowadzana na powierzchni całego pieca konwekcyjno parowego poprzez wentylator. Takie rozwiązanie jest zdecydowanie bardziej ekonomiczne oraz tańsze pod względem serwisowania.
W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo piece konwekcyjno–parowe, o różnych parametrach technicznych i wielkościach, a także wszystkie niezbędne akcesoria. Zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami – postaramy się doradzić i dobrać urządzenia spełniające wszystkie Państwa wymagania.
Zalety pieców konwekcyjno-parowych
Funkcjonalność, niska awaryjność i oszczędność energii – to bez wątpienia podstawowe walory pieców konwekcyjno-parowych, które mogą przekonać właścicieli lokali gastronomicznych do ich zakupu. Jednak zawsze pojawia się przysłowiowe ‘ale’, dylematy i pytania o słabsze strony produktu. Jakie są zatem ich wady? A jakie zalety? Jak w większości przypadków – to zależy.
Piece konwekcyjno parowe, dzięki funkcji naparowywania komory, zyskały nowe możliwości w zakresie obróbki termicznej, m.in. gotowanie na parze, blanszowanie, kombinowana obróbka termiczno-parowa czy regeneracja. Jednak najistotniejsza, z punktu widzenia funkcjonowania średniej i dużej wielkości restauracji, wydaje się być ostatnich z nich.
Regeneracja najlepiej sprawdza się w przypadku, gdy chcemy odgrzać jakieś danie bez utraty walorów smakowych, zapachowych i estetycznych. Duża ilość pary automatycznie generuje wzrost poziomu wilgotności, przez co nasze potrawy - w przeciwieństwie do zwykłego pieca konwekcyjnego - zachowają soczystość i nie zostaną wysuszone . Nie mniej jednak musimy pamiętać, że nie mamy do czynienia z Perpetuum mobile i możliwości pełnej regeneracji dla jedzenia są czasowo ograniczone.
Z względu na poziomą cyrkulację powietrza i odtłuszczanie możemy w tym samym momencie przyrządzać różne potrawy bez obawy, że przejdą one swoimi zapachami. Trzeba wspomnieć, że piece konwekcyjno parowe mają swoistą wadę - jest nią brak możliwości równoczesnego przyrządzania dań wymagających różnych ustawień wilgotności i temperatury – nie można jednocześnie gotować oraz piec na parze.
Dodatkowym atutem działania pary jest zachowanie wartości odżywczych, a smażenie beztłuszczowe może dodatkowo zachęcić do spróbowania naszej kuchni . Moda na zdrowe odżywianie ciągle zdobywa na popularności i szybko nie przeminie, także taki zakup może przynieść nam wymierne korzyści.
Kolejną zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest ich niska awaryjność. W większości przypadków przyczyną odpowiedzialną za powstanie awarii jest osadzanie się kamienia kotłowego. Dlatego też nie można bagatelizować lektury instrukcji, a osoba obsługująca piec powinna przed rozpoczęciem pracy z urządzeniem przejść odpowiednie szkolenie. Po prostu trzeba zdawać sobie sprawę, że obsługa jest zdecydowanie bardziej skomplikowana, wymaga większej atencji. Zarówno pod względem obsługi, jak i zachowania odpowiedniej higieny pracy piecy konwekcyjno parowych.
Planując zakup pieca konwekcyjno-parowego musisz mieć świadomość, że tego rodzaju urządzenia nie są przeznaczone do przygotowywania niewielkiej ilości jedzenia – nie warto włączać go do odgrzania kilku porcji. Jednak w profesjonalnej gastronomii trudno wyobrazić sobie profesjonalne funkcjonowanie restauracji bez takiego pieca. Nie wspominając już o tym, że dzięki przyspieszonej obróbce termicznej, mniejszym – nawet do 95% - zużyciu tłuszczu, wielozadaniowości możemy zaoszczędzić sporo czasu, energii i surowców.