Multi Gastro
Dofinansowanie z KPO dla gastronomii. Co można kupić w ramach dotacji? Wytyczne i kwoty
Dofinansowanie z KPO dla gastronomii. Co można kupić w ramach dotacji? Wytyczne i kwoty

Od jakiegoś czasu coraz więcej mówi się w naszym kraju o pieniądzach w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dotacje z KPO obejmują również branżę gastronomiczną. Już wkrótce rozpocznie się nabór wniosków o dofinansowanie dla wszystkich firm z sektora HoReCa. Kto może skorzystać z dotacji KPO dla gastronomii? Na co można przeznaczyć środki z dopłaty i jak wysokie dofinansowanie można uzyskać w ramach KPO?

czytaj całość »
Rodzaje bemarów gastronomicznych. Jak wybrać odpowiedni bemar?
Rodzaje bemarów gastronomicznych. Jak wybrać odpowiedni bemar?

Bemary gastronomiczne są niezbędnym wyposażeniem każdej profesjonalnej kuchni. Przydają się przede wszystkim w restauracjach hotelowych, firmach cateringowych i wszelkich lokalach gastronomicznych, w których organizowane są różnego rodzaju przyjęcia. Bemary różnią się między sobą konstrukcją i systemem grzewczym, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup odpowiedniego modelu. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje bemarów gastronomicznych? Jak wybrać bemar dla swojej gastronomii?

czytaj całość »
Akcesoria do zmywarek - co warto kupić?
Akcesoria do zmywarek - co warto kupić?

Zmywarka jest jednym z najważniejszych urządzeń w każdej gastronomii. Aby wszystko funkcjonowało jak należy, naczynia i garnki idealnie czyste, a sam proces zmywania był prosty i szybki, konieczny jest zakup akcesoriów do zmywarek. W co warto zainwestować? Jakie akcesoria do zmywarek mogą przydać się w Twojej gastronomii?

czytaj całość »
Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?
Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?

Co jest lepsze - blender ręczny czy kielichowy? Które z tych urządzeń lepiej sprawdzi się w gastronomii? Niestety, na to pytanie nie da się udzielić prostej odpowiedzi, ponieważ zarówno miksery ręczne zanurzeniowe, jak i blendery kielichowe mają swoje wady i zalety. Aby dobrze wybrać, należy przede wszystkim przyjrzeć się własnym potrzebom. Podpowiemy, które urządzenie sprawdzi się w danym przypadku i na co zwrócić uwagę przy jego kupnie!

czytaj całość »
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?

Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie pizzy do swojego menu. Włoski placek możemy zjeść już nie tylko w pizzeriach, ale również w wielu innych lokalach gastronomicznych. Aby zapewnić odpowiednią jakość wypieku, konieczny jest jednak profesjonalny piec do pizzy.

czytaj całość »
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?

Większości ludzi lód kojarzy się wyłącznie jako składnik drinka. Warto jednak pamiętać, że jest on niezbędny nie tylko do schładzania napojów i przyrządzania koktajli, ale również m.in. do serwowania przystawek. Występują też odmiany wytwornic lodu takie jak łuskarki – lód jest wytwarzany w postaci łusek, może być też forma śniegu – zastosowanie mają w sklepach do przechowywania ryb przykładowo, w laboratoriach (np. chemicznych), w sklepach spożywczych, do eksponowania np. świeżych ryb i owoców morza.

czytaj całość »
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?

Kotły warzelne mają szerokie zastosowanie w różnych rodzajach gastronomii. Sprawdzają się zarówno w zakładach przetwórstwa, restauracjach, jak i stołówkach. Pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i energii kucharza, dlatego cieszą się dużą popularnością. Do czego może służyć kocioł warzelny, kiedy warto go kupić i na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła do swojego lokalu?

czytaj całość »
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?

Szafy chłodnicze to niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, ale nie tylko – przydają się również w kawiarniach, a nawet sklepach spożywczych oraz w przemyśle medycznym. Bardzo szerokie zastosowanie wielu różnych rodzajów szaf chłodniczych sprawia, że ich popularność nie maleje, ale jednocześnie pojawia się pytanie – jaki rodzaj szafy przydaje się w konkretnym przypadku? Chcąc na nie odpowiedzieć, należy prześledzić, co dokładnie oferują konkretne modele szaf, w tym zyskujące na popularności szafy chłodnicze 2-drzwiowe.

 

czytaj całość »
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!

Kotleciarki, stekery i prasy do mięsa to urządzenia powszechnie używane w gastronomii. Wśród nich wyróżniamy choćby kotleciarki ręczne, elektryczne, a także prasy do hamburgerów (również w wariancie ręcznym i automatycznym). Prasy do mięsa pozwalają na uzyskanie konkretnej porcji mięsa. Kotleciarki z kolei rozbijają na kotlety. To rozwiązanie niezastąpione w gastronomii. Dlaczego? Przedstawiamy pięć głównych powodów, dla których warto wyposażyć swoją kuchnię w kotleciarkę!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?

Kotlety, samodzielnie przyrządzane kiełbaski, hamburgery, a nawet sałatki czy pierogi - to wszystko wymaga bardzo dokładnego wymieszania składników. O ile w warunkach domowych możemy robić to ręcznie, tak w restauracji, gdy konieczna jest produkcja na większą skalę, przydaje się odpowiednia pomoc. Czym jest mieszarka do farszu? Jak wybrać mieszalnik do mięsa, by pasował do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego? Oto kilka porad!

 

czytaj całość »
Podstawa wyposażenia gastronomii czyli kuchnia gazowa - Co warto wiedzieć?
Podstawa wyposażenia gastronomii czyli kuchnia gazowa - Co warto wiedzieć?

Kuchnia gazowa jest podstawowym elementem wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Wielu kucharzy nie potrafi wyobrazić sobie pracy bez kuchenki gastronomicznej zasilanej gazem. Na rynku aż roi się od rozmaitych modeli kuchni, dzięki czemu łatwo można dopasować coś, co idealnie wpasuje się w potrzeby konkretnego lokalu. Co warto wiedzieć przed kupnem gazowej kuchni gastronomicznej?

czytaj całość »
Dlaczego warto zakupić dedykowaną zmywarkę do mycia szkła?
Dlaczego warto zakupić dedykowaną zmywarkę do mycia szkła?

Nieważne, czy prowadzisz lokal, który koncentruje się na serwowaniu napojów czy jesteś właścicielem restauracji. Kufle, szklanki, kieliszki i innego rodzaju szkło muszą być zawsze krystalicznie czyste, a co za tym idzie - wymagają odpowiedniego podejścia. Dlaczego warto zainwestować w zmywarkę gastronomiczną do szkła? Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

czytaj całość »
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?

Odpowiednie przechowywanie produktów w gastronomii jest niezwykle istotne. Mrożąc niektóre składniki możemy łatwo wydłużyć ich przydatność do spożycia, jednocześnie znacznie upraszczając procesy logistyczne w restauracji. Dlaczego warto zdecydować się na szafę mroźniczą w gastronomii? Czym kierować się przy zakupie takiego urządzenia?

czytaj całość »
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów

W ostatnich latach burgery mocno zyskują na popularności. Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie amerykańskiego przysmaku do swojego menu. Chcąc, by wszystkie dania były idealne i ustandaryzowane, potrzebne są jednak odpowiednie narzędzia. Dzięki nim można przygotować dużą ilość burgerów w krótkim czasie, co znacznie usprawnia pracę gastronomii. Dlaczego warto zainwestować w prasę do burgerów?

czytaj całość »
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!

Regularne czyszczenie szafy chłodniczej jest obowiązkowe, by zachować odpowiedni poziom higieny. Urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych i sklepach pracują cały czas, dlatego warto dbać o ich prawidłową konserwację i eksploatację. Jak czyścić szafę chłodniczą? Dlaczego warto robić to regularnie? O czym należy pamiętać podczas mycia? Poniżej garść przydatnych informacji na ten temat!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne

Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii to, obok sprzętów chłodniczych i myjących, najważniejsze elementy wyposażenia kuchni restauracyjnej. To właśnie odpowiedni wybór mebli w znacznej mierze odpowiada za komfort pracy w lokalu, szybkość obsługi czy wygodę pracowników. Jakie meble gastronomiczne mogą być przydatne w twoim lokalu? Co jest absolutnym “must have”, a co warto kupić, by usprawnić pracę w kuchni?

czytaj całość »
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji

Piec konwekcyjno-parowy stał się standardem w nowoczesnych lokalach gastronomicznych. Jak zadbać o to, by służył nam przez lata? Co powinniśmy wiedzieć na temat konserwacji i użytkowania tego urządzenia? Jak wygląda czyszczenie pieca konwekcyjno-parowego? Oto kilka przydatnych wskazówek dotyczących codziennej obsługi tego sprzętu!

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium