Multi Gastro
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?

Odpowiednie przechowywanie produktów w gastronomii jest niezwykle istotne. Mrożąc niektóre składniki możemy łatwo wydłużyć ich przydatność do spożycia, jednocześnie znacznie upraszczając procesy logistyczne w restauracji. Dlaczego warto zdecydować się na szafę mroźniczą w gastronomii? Czym kierować się przy zakupie takiego urządzenia?

czytaj całość »
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów

W ostatnich latach burgery mocno zyskują na popularności. Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie amerykańskiego przysmaku do swojego menu. Chcąc, by wszystkie dania były idealne i ustandaryzowane, potrzebne są jednak odpowiednie narzędzia. Dzięki nim można przygotować dużą ilość burgerów w krótkim czasie, co znacznie usprawnia pracę gastronomii. Dlaczego warto zainwestować w prasę do burgerów?

czytaj całość »
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!

Regularne czyszczenie szafy chłodniczej jest obowiązkowe, by zachować odpowiedni poziom higieny. Urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych i sklepach pracują cały czas, dlatego warto dbać o ich prawidłową konserwację i eksploatację. Jak czyścić szafę chłodniczą? Dlaczego warto robić to regularnie? O czym należy pamiętać podczas mycia? Poniżej garść przydatnych informacji na ten temat!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne

Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii to, obok sprzętów chłodniczych i myjących, najważniejsze elementy wyposażenia kuchni restauracyjnej. To właśnie odpowiedni wybór mebli w znacznej mierze odpowiada za komfort pracy w lokalu, szybkość obsługi czy wygodę pracowników. Jakie meble gastronomiczne mogą być przydatne w twoim lokalu? Co jest absolutnym “must have”, a co warto kupić, by usprawnić pracę w kuchni?

czytaj całość »
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji

Piec konwekcyjno-parowy stał się standardem w nowoczesnych lokalach gastronomicznych. Jak zadbać o to, by służył nam przez lata? Co powinniśmy wiedzieć na temat konserwacji i użytkowania tego urządzenia? Jak wygląda czyszczenie pieca konwekcyjno-parowego? Oto kilka przydatnych wskazówek dotyczących codziennej obsługi tego sprzętu!

czytaj całość »
Ranking 10 najchętniej wybieranych zmywarek kapturowych w sklepie Multi Gastro
Ranking 10 najchętniej wybieranych zmywarek kapturowych w sklepie Multi Gastro

Zmywarki kapturowe są niezastąpionym sprzętem w każdej większej restauracji, stołówce, hotelu czy firmie cateringowej. Ze względu na wysoką wydajność i możliwość pracy ciągłej, doskonale sprawdzają się w lokalach ze sporym natężeniem ruchu. Często stając przed wyborem urządzenia, klienci nie wiedzą dokładnie na co warto zwrócić uwagę i który model spełni ich oczekiwania. Właśnie dlatego prezentujemy państwu ranking zmywarek kapturowych najchętniej wybieranych przez naszych klientów!

czytaj całość »
Lady chłodnicze od A do Z - te rzeczy warto wiedzieć przed zakupem
Lady chłodnicze od A do Z - te rzeczy warto wiedzieć przed zakupem

Lady chłodnicze mają za zadanie zarówno eksponować produkty, jak i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Na co dzień można zobaczyć je w sklepach, restauracjach czy cukierniach. Poszczególne urządzenia różnią się od siebie pod kątem parametrów technicznych, wyglądu oraz budowy. Na co należy zwrócić uwagę zanim zdecydujemy się na zakup? Jak wybrać lady chłodnicze do sklepu, a jak do gastronomii? Czym kierować się przy kupnie i o czym bezwzględnie powinniśmy pamiętać?

czytaj całość »
Lodówka na napoje - jak mądrze wybrać i skutecznie wykorzystać?
Lodówka na napoje - jak mądrze wybrać i skutecznie wykorzystać?

Zarówno bezalkoholowe napoje gazowane, jak i piwo, wino czy cydr powinny być serwowane w odpowiednich temperaturach. Prawidłowo schłodzony napój nie tylko pozwoli zaznać odrobinę ochłody w upalny dzień, ale przede wszystkim wydobędzie najgłębsze walory smakowe. W restauracjach, barach i kawiarniach, lodówka na napoje jest więc koniecznością. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego sprzętu chłodzącego? Jak optymalnie wykorzystać lodówkę na napoje w lokalu gastronomicznym?

czytaj całość »
Ekspres przelewowy - jak szybko i łatwo zaparzyć smaczną kawę?
Ekspres przelewowy - jak szybko i łatwo zaparzyć smaczną kawę?

Sekretem dobrej kawy jest odpowiedni sposób parzenia. Wcale nie musimy decydować się na drogi i wymagający częstej konserwacji ekspres ciśnieniowy, by móc serwować wysokiej jakości kawę gościom restauracji. Ekspresy przelewowe do kawy coraz częściej sprawdzają się zarówno w hotelach i biurach, jak i w restauracjach oraz barach. Dlaczego warto w nie zainwestować i jakie są zalety ekspresu przelewowego? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie profesjonalnego ekspresu do gastronomii?

czytaj całość »
Kruszarka do lodu - czyli must have na lato w lokalu gastronomicznym
Kruszarka do lodu - czyli must have na lato w lokalu gastronomicznym

Choć dla wielu może to być zaskoczenie, kruszarka do lodu jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego baru, restauracji czy lokalu, w którym serwuje się chłodzone napoje  i drinki. Przydaje się nie tylko latem, gdy klienci szukają możliwości szybkiego schłodzenia się. Kruszony lód jest również jednym z podstawowych składników wielu drinków alkoholowych, których nie da się przyrządzić w inny sposób. Dlaczego warto kupić kruszarkę do lodu? Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia do gastronomii?

czytaj całość »
Zaopatrz się w stół mroźniczy i zwiększ komfort swojej pracy
Zaopatrz się w stół mroźniczy i zwiększ komfort swojej pracy

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są podstawowym elementem wyposażenia każdej profesjonalnej, restauracyjnej kuchni. W szafach mroźniczych przechowuje się nie tylko półprodukty, ale czasem również gotowe dania. W wielu lokalach potrzeba przechowywania żywności w niższej temperaturze jest kluczowa do utrzymania procesu produkcji. Wówczas zwykła szafa mroźnicza może nie wystarczyć. Dlaczego warto zwiększyć komfort pracy całego zespołu i zaopatrzyć się w stół mroźniczy do swojej gastronomii.

czytaj całość »
W jakim piecu najszybciej przygotujesz pizzę - wybierz najwydajniejszy
W jakim piecu najszybciej przygotujesz pizzę - wybierz najwydajniejszy

Aby stworzyć idealną pizzę nie wystarczą dobrej jakości składniki i doświadczony pizzer z umiejętnościami. Równie istotny jest profesjonalny piec do pizzy, który zadba o to, by placek był odpowiednio wypieczony. Ciężko jest jednak wskazać jeden, konkretny model, który zadowoli każdego. Chcą wybrać idealny piec do wypieku pizzy należy odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących ilości serwowanych wypieków, potrzeb konkretnego lokalu, rozmiarów pizzy czy doświadczenia personelu. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy wyborze pieca do pizzy?

czytaj całość »
Stół chłodniczy barowy - obowiązkowe wyposażenie każdego baru!
Stół chłodniczy barowy - obowiązkowe wyposażenie każdego baru!

Bary i puby rządzą się swoimi prawami. W tego typu lokalach ważne jest odpowiednie zaprojektowanie przestrzeni za barem, by jak najszybciej obsłużyć klienta. W przeciwieństwie do restauracji, tu wszystkie najważniejsze składniki i akcesoria muszą być dostępne pod ręką, dlatego tak istotny jest dobór odpowiednich mebli. Jednym z podstawowych elementów wyposażenia pubów są stoły chłodnicze barowe. Jakie rodzaje dostępne są na rynku? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? I przede wszystkim - dlaczego warto kupić barowy stół chłodniczy?

czytaj całość »
Schładzarka szokowa - jak działa? Dlaczego warto w nią zainwestować?
Schładzarka szokowa - jak działa? Dlaczego warto w nią zainwestować?

Schładzarka szokowa, zwana popularnie szokówką gastronomiczną jest urządzeniem niezbędnym w lokalach serwujących lody własnej roboty. Jednak urządzenie to przydaje się nie tylko do produkcji mrożonych słodkości. Równie dobrze sprawdza się w zwykłych restauracjach, pozwalając mrozić produkty bez utraty ich walorów smakowych oraz pomagając przy obróbce półproduktów. Czym jest schładzarka szokowa, do czego służy i dlaczego warto w nią zainwestować? Na te pytania postaramy odpowiedzieć się w poniższym artykule!

czytaj całość »
Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy?
Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy?

Urządzenia chłodnicze są niezbędne w każdej profesjonalnej gastronomii. Czasem jednak oprócz standardowych szaf chłodniczych i mroźniczych, w lokalu potrzebny jest stół chłodniczy sałatkowy, do wygodnego przechowywania produktów. Dobrze dobrany stół sałatkowy nie tylko usprawni pracę zespołu na kuchni – pełni także kilka innych, istotnych funkcji, między innymi eksponując gotowe składniki oraz produkty klientom restauracji. Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy i czym kierować się przy jego wyborze?

czytaj całość »
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik

Choć w domach i mieszkaniach zwykłe lodówki dobrze się sprawdzają, prowadząc restaurację, sklep spożywczy czy piekarnię konieczne jest sięgnięcie po urządzenia do zadań specjalnych. Szafy chłodnicze są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej gastronomii, sklepu, apteki czy laboratorium, w których konieczne jest przechowywanie produktów w określonej, niższej temperaturze. Jak wybrać szafę chłodniczą odpowiednią dla twojego biznesu oraz na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?

czytaj całość »
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię w profesjonalnym lokalu gastronomicznym bez dobrej jakości, wydajnego sprzętu myjącego. Odpowiednio zarządzając pracą w kuchni oraz dbając o wysoki poziom obsługi możemy być pewni, że restauracja wespnie się na szczyt. Czym jest zmywarka kapturowa i w jaki sposób może ona usprawnić pracę w gastronomii? Do jakiego lokalu warto kupić zmywarkę kapturową? Jak wybrać odpowiednie urządzenie i na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu odpowiedniego wyposażenia? Oto garść informacji!

czytaj całość »
Jak wybrać stół chłodniczy do pizzerii? Wszystko co musisz wiedzieć!
Jak wybrać stół chłodniczy do pizzerii? Wszystko co musisz wiedzieć!

Jaki jest sekret pysznej pizzy? To nie tylko najwyższej jakości, świeże składniki, ale przede wszystkim odpowiednio przyrządzone ciasto. Ważne są zarówno proporcje w przepisie, jak i samo przechowywanie i obróbka ciasta, która pozwala mu zachować odpowiednią elastyczność. Aby móc zawsze serwować pyszną pizzę na idealnym, kruchym cieście, każda profesjonalna pizzeria powinna posiadać stół chłodniczy do pizzy, który pozwoli na przechowywanie ciasta w odpowiedniej temperaturze, utrzymają jego świeżość oraz zapobiegną zbyt szybkiemu przyrastaniu i zasychaniu.

czytaj całość »
Jak wybrać witrynę chłodniczą do cukierni?
Jak wybrać witrynę chłodniczą do cukierni?

Witryna cukiernicza to sprzęt, który pojawia się w wielu punktach handlowych – od cukierni począwszy, poprzez piekarnie, na wielu innych sklepach z różnorodnym asortymentem kończąc. Mogą różnić się wieloma parametrami, ale także sposobem działania, co nie jest już wiedzą powszechną. Dziś zastanowimy się, jak w tym gąszczu możliwości wybrać idealną witrynę chłodniczą cukierniczą. Najpierw jednak, aby odpowiednio zobrazować temat, pochylimy się nieco nad samą istotą działania tego urządzenia, bo określone tu parametry powinny wpływać na nasze wybory.

czytaj całość »
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?

Dobrej jakości wino często staje się wizytówką restauracji. Aby móc serwować najlepsze trunki, nie wystarczy po prostu mieć je na zapleczu. Prawidłowe przechowywanie wina jest niezbędne, by zachować wszystkie walory smakowe, a także utrzymać właściwy zapach i wygląd wina. Jak przechowywać wino w restauracji? Wystarczy zainwestować w dobrej jakości chłodziarkę, szafę gastronomiczną do wina.

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium