Multi Gastro
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?

Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie pizzy do swojego menu. Włoski placek możemy zjeść już nie tylko w pizzeriach, ale również w wielu innych lokalach gastronomicznych. Aby zapewnić odpowiednią jakość wypieku, konieczny jest jednak profesjonalny piec do pizzy.

czytaj całość »
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?

Większości ludzi lód kojarzy się wyłącznie jako składnik drinka. Warto jednak pamiętać, że jest on niezbędny nie tylko do schładzania napojów i przyrządzania koktajli, ale również m.in. do serwowania przystawek. Występują też odmiany wytwornic lodu takie jak łuskarki – lód jest wytwarzany w postaci łusek, może być też forma śniegu – zastosowanie mają w sklepach do przechowywania ryb przykładowo, w laboratoriach (np. chemicznych), w sklepach spożywczych, do eksponowania np. świeżych ryb i owoców morza.

czytaj całość »
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?

Kotły warzelne mają szerokie zastosowanie w różnych rodzajach gastronomii. Sprawdzają się zarówno w zakładach przetwórstwa, restauracjach, jak i stołówkach. Pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i energii kucharza, dlatego cieszą się dużą popularnością. Do czego może służyć kocioł warzelny, kiedy warto go kupić i na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła do swojego lokalu?

czytaj całość »
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?

Szafy chłodnicze to niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, ale nie tylko – przydają się również w kawiarniach, a nawet sklepach spożywczych oraz w przemyśle medycznym. Bardzo szerokie zastosowanie wielu różnych rodzajów szaf chłodniczych sprawia, że ich popularność nie maleje, ale jednocześnie pojawia się pytanie – jaki rodzaj szafy przydaje się w konkretnym przypadku? Chcąc na nie odpowiedzieć, należy prześledzić, co dokładnie oferują konkretne modele szaf, w tym zyskujące na popularności szafy chłodnicze 2-drzwiowe.

 

czytaj całość »
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!

Kotleciarki, stekery i prasy do mięsa to urządzenia powszechnie używane w gastronomii. Wśród nich wyróżniamy choćby kotleciarki ręczne, elektryczne, a także prasy do hamburgerów (również w wariancie ręcznym i automatycznym). Prasy do mięsa pozwalają na uzyskanie konkretnej porcji mięsa. Kotleciarki z kolei rozbijają na kotlety. To rozwiązanie niezastąpione w gastronomii. Dlaczego? Przedstawiamy pięć głównych powodów, dla których warto wyposażyć swoją kuchnię w kotleciarkę!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?

Kotlety, samodzielnie przyrządzane kiełbaski, hamburgery, a nawet sałatki czy pierogi - to wszystko wymaga bardzo dokładnego wymieszania składników. O ile w warunkach domowych możemy robić to ręcznie, tak w restauracji, gdy konieczna jest produkcja na większą skalę, przydaje się odpowiednia pomoc. Czym jest mieszarka do farszu? Jak wybrać mieszalnik do mięsa, by pasował do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego? Oto kilka porad!

 

czytaj całość »
Podstawa wyposażenia gastronomii czyli kuchnia gazowa - Co warto wiedzieć?
Podstawa wyposażenia gastronomii czyli kuchnia gazowa - Co warto wiedzieć?

Kuchnia gazowa jest podstawowym elementem wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Wielu kucharzy nie potrafi wyobrazić sobie pracy bez kuchenki gastronomicznej zasilanej gazem. Na rynku aż roi się od rozmaitych modeli kuchni, dzięki czemu łatwo można dopasować coś, co idealnie wpasuje się w potrzeby konkretnego lokalu. Co warto wiedzieć przed kupnem gazowej kuchni gastronomicznej?

czytaj całość »
Dlaczego warto zakupić dedykowaną zmywarkę do mycia szkła?
Dlaczego warto zakupić dedykowaną zmywarkę do mycia szkła?

Nieważne, czy prowadzisz lokal, który koncentruje się na serwowaniu napojów czy jesteś właścicielem restauracji. Kufle, szklanki, kieliszki i innego rodzaju szkło muszą być zawsze krystalicznie czyste, a co za tym idzie - wymagają odpowiedniego podejścia. Dlaczego warto zainwestować w zmywarkę gastronomiczną do szkła? Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia?

czytaj całość »
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?
Mrożenie żywności na wielką skalę - dlaczego warto mieć szafę mroźniczą?

Odpowiednie przechowywanie produktów w gastronomii jest niezwykle istotne. Mrożąc niektóre składniki możemy łatwo wydłużyć ich przydatność do spożycia, jednocześnie znacznie upraszczając procesy logistyczne w restauracji. Dlaczego warto zdecydować się na szafę mroźniczą w gastronomii? Czym kierować się przy zakupie takiego urządzenia?

czytaj całość »
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów
Zautomatyzuj pracę w gastronomii - zainwestuj w prasę do burgerów

W ostatnich latach burgery mocno zyskują na popularności. Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie amerykańskiego przysmaku do swojego menu. Chcąc, by wszystkie dania były idealne i ustandaryzowane, potrzebne są jednak odpowiednie narzędzia. Dzięki nim można przygotować dużą ilość burgerów w krótkim czasie, co znacznie usprawnia pracę gastronomii. Dlaczego warto zainwestować w prasę do burgerów?

czytaj całość »
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!
Jak dbać o higienę szafy chłodniczej - powinieneś to wiedzieć!

Regularne czyszczenie szafy chłodniczej jest obowiązkowe, by zachować odpowiedni poziom higieny. Urządzenia chłodnicze w lokalach gastronomicznych i sklepach pracują cały czas, dlatego warto dbać o ich prawidłową konserwację i eksploatację. Jak czyścić szafę chłodniczą? Dlaczego warto robić to regularnie? O czym należy pamiętać podczas mycia? Poniżej garść przydatnych informacji na ten temat!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne
Poradnik restauratora - zobacz które meble ze stali nierdzewnej mogą być dla Ciebie pomocne

Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii to, obok sprzętów chłodniczych i myjących, najważniejsze elementy wyposażenia kuchni restauracyjnej. To właśnie odpowiedni wybór mebli w znacznej mierze odpowiada za komfort pracy w lokalu, szybkość obsługi czy wygodę pracowników. Jakie meble gastronomiczne mogą być przydatne w twoim lokalu? Co jest absolutnym “must have”, a co warto kupić, by usprawnić pracę w kuchni?

czytaj całość »
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji
Wydłuż żywotność pieca konwekcyjno-parowego - najlepsze praktyki użytkowania i konserwacji

Piec konwekcyjno-parowy stał się standardem w nowoczesnych lokalach gastronomicznych. Jak zadbać o to, by służył nam przez lata? Co powinniśmy wiedzieć na temat konserwacji i użytkowania tego urządzenia? Jak wygląda czyszczenie pieca konwekcyjno-parowego? Oto kilka przydatnych wskazówek dotyczących codziennej obsługi tego sprzętu!

czytaj całość »
Ranking 10 najchętniej wybieranych zmywarek kapturowych w sklepie Multi Gastro
Ranking 10 najchętniej wybieranych zmywarek kapturowych w sklepie Multi Gastro

Zmywarki kapturowe są niezastąpionym sprzętem w każdej większej restauracji, stołówce, hotelu czy firmie cateringowej. Ze względu na wysoką wydajność i możliwość pracy ciągłej, doskonale sprawdzają się w lokalach ze sporym natężeniem ruchu. Często stając przed wyborem urządzenia, klienci nie wiedzą dokładnie na co warto zwrócić uwagę i który model spełni ich oczekiwania. Właśnie dlatego prezentujemy państwu ranking zmywarek kapturowych najchętniej wybieranych przez naszych klientów!

czytaj całość »
Lady chłodnicze od A do Z - te rzeczy warto wiedzieć przed zakupem
Lady chłodnicze od A do Z - te rzeczy warto wiedzieć przed zakupem

Lady chłodnicze mają za zadanie zarówno eksponować produkty, jak i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Na co dzień można zobaczyć je w sklepach, restauracjach czy cukierniach. Poszczególne urządzenia różnią się od siebie pod kątem parametrów technicznych, wyglądu oraz budowy. Na co należy zwrócić uwagę zanim zdecydujemy się na zakup? Jak wybrać lady chłodnicze do sklepu, a jak do gastronomii? Czym kierować się przy kupnie i o czym bezwzględnie powinniśmy pamiętać?

czytaj całość »
Lodówka na napoje - jak mądrze wybrać i skutecznie wykorzystać?
Lodówka na napoje - jak mądrze wybrać i skutecznie wykorzystać?

Zarówno bezalkoholowe napoje gazowane, jak i piwo, wino czy cydr powinny być serwowane w odpowiednich temperaturach. Prawidłowo schłodzony napój nie tylko pozwoli zaznać odrobinę ochłody w upalny dzień, ale przede wszystkim wydobędzie najgłębsze walory smakowe. W restauracjach, barach i kawiarniach, lodówka na napoje jest więc koniecznością. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego sprzętu chłodzącego? Jak optymalnie wykorzystać lodówkę na napoje w lokalu gastronomicznym?

czytaj całość »
Ekspres przelewowy - jak szybko i łatwo zaparzyć smaczną kawę?
Ekspres przelewowy - jak szybko i łatwo zaparzyć smaczną kawę?

Sekretem dobrej kawy jest odpowiedni sposób parzenia. Wcale nie musimy decydować się na drogi i wymagający częstej konserwacji ekspres ciśnieniowy, by móc serwować wysokiej jakości kawę gościom restauracji. Ekspresy przelewowe do kawy coraz częściej sprawdzają się zarówno w hotelach i biurach, jak i w restauracjach oraz barach. Dlaczego warto w nie zainwestować i jakie są zalety ekspresu przelewowego? Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie profesjonalnego ekspresu do gastronomii?

czytaj całość »
Kruszarka do lodu - czyli must have na lato w lokalu gastronomicznym
Kruszarka do lodu - czyli must have na lato w lokalu gastronomicznym

Choć dla wielu może to być zaskoczenie, kruszarka do lodu jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego baru, restauracji czy lokalu, w którym serwuje się chłodzone napoje  i drinki. Przydaje się nie tylko latem, gdy klienci szukają możliwości szybkiego schłodzenia się. Kruszony lód jest również jednym z podstawowych składników wielu drinków alkoholowych, których nie da się przyrządzić w inny sposób. Dlaczego warto kupić kruszarkę do lodu? Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia do gastronomii?

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium