Znaczenie chłodzenia w gastronomii
Znaczenie chłodzenia w gastronomii

Świeżość produktów to podstawa dobrej kuchni. Dzięki odpowiednio dobranym urządzeniom chłodniczym możemy przedłużyć trwałość i atrakcyjny wygląd produktów bez utraty najważniejszych składników odżywczych oraz głębokiego smaku i aromatu.

Dzisiejszy rynek spożywczy pozwala na bezproblemowe zaopatrzenie restauracyjnej kuchni w świeże produkty. Powinno być to priorytetem, gdyż to właśnie świeże składniki decydują o doskonałym smaku potraw. Równie ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Głębokie mrożenie nie tylko pozbawia produkty ich naturalnych właściwości, ale znacząco wpływa na utratę smaku. Niedopuszczalne jest kilkukrotne przetwarzanie półproduktów, czy mrożenie gotowych dań i podawanie ich po kilku dniach. Dlatego warto zadbać o regularne monitorowanie ruchu w restauracji i obserwacja preferencji klientów – pozwoli to dostosować ilość zamawianego towaru tak, aby mógł być wykorzystywany na bieżąco, bez potrzeby głębokiego zamrażania.

czytaj całość »
Zmywarko-wyparzarki do gastronomii
Zmywarko-wyparzarki do gastronomii

W gastronomii szczególną uwagę przywiązuje się do higieny. Higieniczne warunki obejmują nie tylko samo przygotowywanie potraw, ale także ich serwowanie. Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie naczynia, które przecież każdego dnia używane są przez różnych klientów, były perfekcyjnie czyste. Puby, dyskoteki, małe gastronomie, czy restauracje to miejsca, w których rotacja klientów jest naprawdę duża. Sam będąc właścicielem lokalu wiesz o tym najlepiej. A my wiemy, czego potrzebujesz, aby takie warunki higieniczne zachować. Musi być to urządzenie spełniające wszelkie normy HACCAP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.

Zwykła zmywarka nie wystarcza

Zmywarka to urządzenie bardzo praktyczne, ale w warunkach domowych. Lokal gastronomiczny potrzebuje czegoś więcej. Czegoś co nazywa się zmywarko wyparzarką. Łączy ona w sobie funkcję mycia szkła i naczyń z funkcją wyparzania. Budowa takiej zmywarki charakteryzuje się głęboko tłoczoną komorą mycia pozbawioną złączy i kantów, łatwymi w utrzymaniu czystości dyszami oraz temperaturą wyparzania w granicach 80-90 stopni, co gwarantuje skuteczne usunięcie pozostałości bakteryjnych. Poza tym w zmywarkach tych strumień wody jest znacznie intensywniejszy a temperatura mycia wyższa, niż w zmywarce domowej.

czytaj całość »
Zmywarko-wyparzarka: jak dokonać najlepszego wyboru?
Zmywarko-wyparzarka: jak dokonać najlepszego wyboru?

Nienagannie czyste naczynia to wizytówka każdej dobrej restauracji. Zachowanie najwyższego standardu higieny powinno być priorytetem zarówno podczas przyrządzania potraw, jak i ich serwowania. Jak dobrać odpowiednie urządzenie, dzięki któremu będziemy mieć pewność, że naczynia oraz zastawa stołowa będą higienicznie czyste?

Standardowe modele zmywarek, których używamy w naszych domach, znacząco różnią się od tych przeznaczonych do użytku profesjonalnego, zarówno pod względem rozmiarów, jak i wydajności oraz funkcji. W lokalach gastronomicznych oraz placówkach takich jak szkoły czy przedszkola obowiązują szczególnie restrykcyjne normy dotyczące higieny. Właśnie dlatego producenci stworzyli urządzenia, dzięki którym możemy mieć pewność, że umyte naczynia będą perfekcyjnie przygotowane do ponownego użycia.

czytaj całość »
Zmywarki tunelowe i kapturowe - urządzenia do zadań specjalnych
Zmywarki tunelowe i kapturowe - urządzenia do zadań specjalnych

Zmywanie naczyń w dużych obiektach takich jak stołówki, domy weselne, szpitale czy hotele wymaga zaopatrzenia kuchni w profesjonalny sprzęt. Taki, który nie tylko poradzi sobie z ogromną ilością talerzy, garnków, sztućców i tac, ale będzie zapewniał doskonałe rezultaty mycia, oszczędzając jednocześnie energię. Jeśli zastanawiasz się jakie urządzenia zdołają sprostać wymaganiom hotelowej kuchni – zapraszamy do lektury!

Zmywarki kapturowe oraz tunelowe przystosowane są do pracy przy bardzo dużych obciążeniach i w tzw. trybie ciągłym. Pozwalają na efektywne mycie każdego rodzaju naczyń w krótkim czasie – od szkła i talerzy o nietypowych kształtach, po garnki, tace oraz pojemniki GN. Wyposażone są również w szereg różnorodnych funkcji i usprawnień, które znacznie przyspieszają proces mycia, nie zmniejszając jednocześnie jego skuteczności. Profesjonalne zmywarki posiadają również system wyparzania w wysokiej temperaturze (ok. 85-90 stopni C), który gwarantuje higieniczną czystość naczyń.

czytaj całość »
Zmywarki kapturowe – niedoceniona pomoc w lokalu
Zmywarki kapturowe – niedoceniona pomoc w lokalu

Jednym z podstawowych sprzętów, jakie znajdują się w lokalu gastronomicznych, to zmywarka. Wybór odpowiedniej to nie tylko gwarancja zawsze czystych higienicznie naczyń i sztućców, ale także ergonomia pracy. I o ile w mniejszych lokalach wystarczają mniejsze zmywarko-wyparzarki, to w lokalach, gdzie zmywanie odbywa się non stop i w krótkim czasie trzeba umyć dużą ilość naczyń, niezastąpione stają się zmywarki kapturowe.

W takiej zmywarce umyjesz niemal wszystko

W nowoczesnych restauracjach, gdzie zamiast tradycyjnej zastawy stosuje się nowoczesne, eleganckie talerze o nieszablonowych rozmiarach, częstym problemem jest konieczność ich ręcznego  mycia, bo zwyczajnie się nie mieszczą. Podobnie jest z garnkami, różnego rodzaju tacami, które tam, gdzie rotacja klientów jest duża, wciąż są potrzebne i wciąż muszą być myte. Problem ten rozwiązuje właśnie zmywarka kapturowa. W odróżnieniu od podblatowej jest ona wyposażona pojemnik umożliwiający pranie wyższych przedmiotów o nietypowych kształtach.

czytaj całość »
Zalety mebli ze stali nierdzewnej
Zalety mebli ze stali nierdzewnej

Trwałe, estetyczne i funkcjonalne – to trzy najważniejsze cechy, które powinny charakteryzować idealne meble gastronomiczne. Ze względu na specyficzne czynniki, którym codziennie poddawane są meble kuchenne, warto wiedzieć na co zwracać uwagę podczas ich zakupu. 

Dlaczego stal nierdzewna jest tak uniwersalnym, a zarazem trwałym materiałem? Przede wszystkim jest to zasługa specjalnych właściwości fizykochemicznych, które zapewniają odporność na korozję ze strony np.: czynników atmosferycznych (korozja gazowa), rozcieńczonych kwasów czy roztworów alkalicznych (korozja w cieczach). Nierdzewność uzyskuje się poprzez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych, najczęściej chromu i molibdenu. Dzięki temu, na powierzchni tworzy się powłoka w postaci tlenku chromu, która, w razie uszkodzenia, odnawia swoją strukturę poprzez uzupełnienie ubytku tlenu.

czytaj całość »
Wyposażenie piekarni - od czego zacząć?
Wyposażenie piekarni - od czego zacząć?

Branża piekarnicza w ostatnim czasie ulega dynamicznym zmianom. Czasami wysokiej jakości pieczywo nie wystarcza, aby przyciągnąć klientów. Coraz częściej w piekarni możemy usiąść, zamówić ciasto i wypić kawę. To z kolei wymaga stosowania coraz nowszych rozwiązań, które pozwalają na rozszerzenie oferty działalności, przy jednoczesnym zachowaniu ergonomii pracy. 

Aby jak najlepiej dobrać sprzęt do piekarni należy wziąć pod uwagę trzy podstawowe czynniki: rodzaj wypieków, które oferujemy klientom, charakter działalności oraz jej wielkość. Należy pamiętać, iż w Polsce tradycja związana z produkcją i jedzeniem pieczywa jest bardzo silnie zakorzeniona. Chrupiący chleb oraz świeże bułki, to jedne z najważniejszych elementów pojawiających się na stołach podczas śniadań i kolacji w naszym kraju. Ze względu na to, warto położyć szczególny nacisk na jakość oraz różnorodność wypiekanych produktów.

czytaj całość »
Witryny cukiernicze – nie tylko do cukierni
Witryny cukiernicze – nie tylko do cukierni

Nic tak nie kusi naszego wzroku, gdy wchodzimy do cukierni, kawiarni czy restauracji, jak pięknie wyeksponowane ciasta, ciastka, desery. I nic tak wspaniale nie jest w stanie ich zaprezentować, jak witryny cukiernicze. Prezentowane za ich pomocą słodkości kuszą, by spróbować i je kupić. Jeśli więc prowadzisz własną cukiernię, restaurację, czy kawiarnię, uzupełnij jej wnętrze o profesjonalną witrynę, która podnosi estetykę i funkcjonalność miejsca. Witrynę, którą wyróżnia ciekaw design, piękno wykonania, elegancja materiałów i magia światła.

Estetyka – wyraz, za którym każdy z nas tęskni

Jeśli chcesz, aby Twój lokal miał w sobie nutę finezji, kusił niezwykłymi walorami estetycznymi, do których każdy z nas w głębi duszy tęskni, postaw na rozwiązania eleganckie. Bo takie właśnie są nowoczesne witryny. Nie tylko elegancko prezentują to, co mają do zaprezentowania, ale też same wpisują się w charakter wnętrza. Nowoczesny design, czy klasyka? Wybór należy do Ciebie i musi pasować do stylu, w jakim aranżujesz wnętrze swego lokalu.

czytaj całość »
Wałkownice do ciasta - nie tylko do pizzerii
Wałkownice do ciasta - nie tylko do pizzerii

Profesjonalny sprzęt do wałkowania ciasta stanowi nieocenianą pomoc w prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Jego zalety, funkcjonalność oraz szerokie możliwości zastosowania docenią nie tylko właściciele pizzerii. 

Wałkownice umożliwiają formowanie ciasta na pizzę, pieczywo, pierogi, jak i ciasta francuskiego, półfrancuskiego czy drożdżowego. W zależności od naszych potrzeb mamy możliwość ukształtowania ciasta w okrągłe placki lub – jak w przypadku wałkowarek prostych – w prostokątne placki.

Możemy rozróżnić urządzenia manualne oraz elektryczne. Wszystkie znacznie usprawniają proces obróbki ciasta oraz skracają czas jego przygotowania. To z kolei może przełożyć się na obniżenie kosztów prowadzenia działalności.

czytaj całość »
Uniwersalna zmywarka z funkcją wyparzania
Uniwersalna zmywarka z funkcją wyparzania

Prowadząc lokal gastronomiczny, doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne jest aby wszelkiego rodzaju naczynia, szkła i sztućce podawane gościom były higienicznie czyste. Doskonale wiesz też, że każdego dnia liczba odwiedzających klientów może być znacznie wyższa, niż liczba talerzyków, kieliszków, łyżeczek, czy filiżanek. A to wiąże się z koniecznością mycia. A to znacznie ułatwi Ci zmywarka z funkcją wyparzania.

Nie ważne, co masz do umycia…

Zmywarka uniwersalna nie wymaga od Ciebie segregacji na szkło i naczynia. Ją nie interesuje, czego masz więcej, a czego mniej, nie jest też ważne w jakiej proporcji włożysz wszystko do środka. Jest uniwersalna i uniwersalnie zajmuje się myciem. Doskonale więc sprawdzi się w lokalach, gdzie klienci składają zamówienia na dania serwowane w kieliszkach, szklankach i talerzach. A dzięki temu, że cykl mycia to zaledwie kilka minut, masz pewność, że nigdy nie braknie Ci filiżanek do kawy, kieliszka do wina, czy talerza do podania zupy.

czytaj całość »
Trwałe i funkcjonalne garnki gastronomiczne
Trwałe i funkcjonalne garnki gastronomiczne

Jakie garnki najlepiej sprawdzą się w restauracyjnej kuchni? Odpowiedzi na to pytanie szukają zarówno doświadczeni restauratorzy, jak i początkujący w branży. Jakie garnki wybrać? Czy jakość wyposażenia kuchni ma wpływ na smak serwowanych potraw? 

Wybór wyposażenia restauracyjnej kuchni wcale nie jest łatwy. Sprzęt gastronomiczny oraz niezbędne akcesoria cechuje zróżnicowana jakość, dlatego warto dobrze przygotować się do zakupów i dokładnie przemyśleć swoje oczekiwania względem funkcjonalności zakupionego wyposażenia.

czytaj całość »
Taboret gazowy i jego przewaga nad zwykłą kuchenką
Taboret gazowy i jego przewaga nad zwykłą kuchenką

Taboret gazowy to urządzenie, które przydaje się w każdym lokalu gastronomicznym. Obok kuchenek gazowych czy elektrycznych jest niezbędnym wyposażeniem kuchni, gdzie gotuje się potrawy w dużych ilościach, np. w  stołówkach szkolnych i zakładowych.

Jak wygląda taboret gazowy?
Jest to urządzenie służące do gotowania gorących posiłków, podobnie jak kuchenka gazowa. Zaopatrzone jest w jeden lub dwa palniki i pokrętła regulujące wielkość płomienia. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Wytrzymuje wysokie obciążenia, możesz więc używać nawet dużych kotłów do gotowania dużych ilości jedzenia.

czytaj całość »
Sprawdzone sposoby na czyste naczynia w restauracji
Sprawdzone sposoby na czyste naczynia w restauracji

Dobra restauracja powinna nie tylko przyciągać gości smacznym menu oraz atrakcyjnymi cenami, ale także serwować potrawy na nienagannie czystych naczyniach. Jak usprawnić funkcjonowanie lokalu i zadbać o czystość naczyń? 

Obecnie w niewielu lokalach gastronomicznych naczynia zmywane są ręcznie. Dziś dodatkowego pracownika zastąpiły wydajne i energooszczędne urządzenia, które pozwalają maksymalnie skrócić czas zmywania naczyń.

czytaj całość »
Sposób na letnie upały - zimne napoje w Twojej restauracji
Sposób na letnie upały - zimne napoje w Twojej restauracji

W upalne dni wiele osób poszukuje szybkiego i skutecznego ochłodzenia. Odpowiedzią na te potrzeby okazują się zimne napoje, dostępne w wielu restauracjach, barach i gastronomicznych punktach usługowych. Lokale wyposażone w dystrybutory do zimnych napojów cieszą się dużą popularnością, oferują bowiem realne ochłodzenie w gorące i słoneczne dni. Na czym polega fenomen dystrybutorów do schładzanych napojów?

Dystrybutor do zimnych napojów – czynnik usprawniający pracę w usługowej gastronomii

Obiekty usługowe, oferujące swoim klientom napoje schładzane powinny zostać wyposażone w odpowiednie urządzenia, gwarantujące jakość i optymalną temperaturę serwowanego asortymentu. Zarówno woda mineralna, jak i soki czy herbata mogą zostać podane w mocno schłodzonej formie – okazują się wtedy rzeczywistym orzeźwieniem dla osób je spożywających. Chcąc zapewnić swoim klientom dostęp do zimnych napojów w każdej chwili, należy zaopatrzyć swój lokal w specjalistyczne dystrybutory.

czytaj całość »
Sposoby na przechowywanie żywności
Sposoby na przechowywanie żywności

Utrzymanie optymalnej ilości produktów potrzebnych do przygotowywania potraw na bieżąco może okazać się sporym wyzwaniem. Musimy wykazać się doskonałą umiejętnością planowania, tak, aby z jednej strony zapobiec nagłemu wyczerpaniu zapasów, a z drugiej – nie dopuścić do ich przeterminowania. Zatem w jaki sposób przechowywać żywność? Zapraszamy do lektury!

Każdy rodzaj produktów wymaga nieco innego sposobu przechowywania. Mięso, warzywa, owoce, kasze czy ryż muszą być trzymane w specyficznych warunkach.

czytaj całość »
Rola wyciskarki do cytrusów w kawiarni
Rola wyciskarki do cytrusów w kawiarni

Wyciskarki do cytrusów są już niemal standardowym widokiem w wielu, różnego rodzaju kawiarniach. Dzięki temu, poza serwowaną kawą, możemy delektować się w nich niezwykle zdrowymi, pozbawionymi konserwantów i substancji słodzących, sokami z owoców cytrusowych.

Lokale gastronomiczne, w tym kawiarnie, starają się podążać upodobaniami i wymaganiami klientów, którzy coraz bardziej zwracają uwagę na spożywane produkty. Nic więc dziwnego, że zamiast soków z kartonów, proponuje się nam zdrowe i znacznie smaczniejsze świeżo wyciskane soki. Wiele osób, a można się nawet pokusić o stwierdzenie, iż większość z nas, preferuje soki cytrusowe, tak więc wyciskarki do cytrusów stały się więc popularnym elementem wyposażenia wielu, nie tylko dużych, kawiarni.

czytaj całość »
Rola maszynki do mięsa w kuchni
Rola maszynki do mięsa w kuchni

Każdy z nas chyba pamięta ciężkie, metalowe, masywne maszynki, które wiele lat temu gościły w naszych domach. Kiedyś jedynym zadaniem tego typu maszynek było mielenie mięsa. Obecnie stały się one sprzętami wielofunkcyjnymi, które cieszą się dużym powodzeniem zarówno w lokalach gastronomicznych, jak również naszych domach.

Nowoczesne maszynki do mięsa, w przeciwieństwie do tych sprzed lat, są w większości przypadków niewielkich rozmiarów. Wykonuje się je przede wszystkim ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są one niezwykle wytrzymałe oraz odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.
Maszynki do mięsa służą już nie tylko do wyrabiania wędlin czy też mielenia mięsa na kotlety mielone. Sprzęt ten służy obecnie do mielenia i przygotowywania wielu różnych produktów i potraw, takich jak chociażby mielenie kawy, przygotowywanie farszy czy też serów do ciast.

czytaj całość »
Przedłuż przydatność żywności do spożycia - jaką pakowarkę próżniową wybrać?
Przedłuż przydatność żywności do spożycia - jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Dzięki pakowarkom próżniowym w łatwy sposób zabezpieczymy dowolny rodzaj żywności, przedłużając jego trwałość i czas przydatności do spożycia. Podpowiadamy na jakie parametry pakowarek zwrócić uwagę, aby jak najlepiej spełniła swoje zadanie.

Jak działa pakowarka próżniowa?

Stojąc przed wyborem urządzenia warto poznać jego podstawowe funkcje i sposób działania. Pakowarki próżniowe to urządzenia bardzo uniwersalne – świetnie sprawdzą się w lokalach serwujących kuchnię molekularną, cateringu oraz każdym innym obiekcie gastronomicznym, sklepie czy hurtowni.

czytaj całość »
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie

Lód w kostkach wykorzystuje się do napojów, drinków alkoholowych, do deserów i owoców morza. Jest też używany do wypełniania pojemników do chłodzenia butelek, np. do wiaderek z butelkami szampana. Kostkarki do lodu należą więc do niezbędnego wyposażenia pubów, barów, restauracji, hoteli i dyskotek. Przydają się też w domowych barkach. Jakie urządzenie zakupić? Czym się kierować przy wyborze danego modelu? Czym się różnią poszczególne kostkarki?

czytaj całość »
Profesjonalne ekspresy kolbowe do każdej kawiarni

Każdy właściciel kawiarni lub innego lokalu gastronomicznego staje przed trudnym wyborem ekspresu do kawy. Jakie urządzenie pozwoli zadowolić gusta klientów, dla których wypicie filiżanki espresso czy aromatycznego cappuccino jest często nieodzownym punktem każdego dnia? 

Każdy świadomy restaurator zdaje sobie sprawę z faktu, że serwowana w lokalu kawa świadczy o jego renomie. Jaki ekspres do gastronomii najlepiej sprawdzi się w kawiarniach? O tym, jaki sprzęt powinniśmy wybrać decyduje kilka kryteriów – przede wszystkim kluczowe są tutaj indywidualne potrzeby naszego lokalu.

Nie ma jednej i uniwersalnej zasady, która określa wybór rodzaju ekspresu do kawy. Na rynku znajdziemy szereg urządzeń, które charakteryzują różne parametry pracy, jednak wybierając ekspres do gastronomii należy decydować się jedynie na profesjonalne i przystosowane do intensywnego użytkowania urządzenia, które dodatkowo cechuje łatwość obsługi i konserwacji.

czytaj całość »

Sklep internetowy Shoper.pl 

 

2019 © multigastro.pl - Wszelkie Prawa Zastrzeżone

 

Nasza hurtownia gastronomiczna specjalizuje się w sprzedaży różnorodnych sprzętów gastronomicznych oraz niezbędnych w każdym lokalu akcesoriów. Oferowane przez nas wyposażenie gastronomii cechuje najwyższa jakość oraz atrakcyjna cena, która zadowoli każdego klienta i pozwoli dopasować zamówieniowe do posiadanego budżetu. W naszej ofercie znajdziecie Państwo m.in. wyposażenie kawiarni, cukierni, restauracji (obieraczki do ziemniaków), baru, pizzerii, pralni, cateringu, zastawę stołową oraz różnorodne akcesoria, które pozwalają na sprawne funkcjonowanie sprzętu gastronomicznego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium