Multi Gastro
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?

Choć wielu osobom może się to wydawać błahe, krajalnica stanowi bardzo istotny element wyposażenia restauracji. To urządzenie pozwala pokroić wędlinę oraz ser w cienkie plasterki, których nie bylibyśmy w stanie uzyskać z pomocą tradycyjnego noża. Przydaje się zarówno jako wyposażenie gastronomii, jak i jako pomoc w kuchni domowej. O czym powinniśmy pamiętać decydując się na zakup krajalnicy do wędlin? Czym kierować się przy wyborze urządzenia?

czytaj całość »
Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?
Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?

Osoby, które posiadają zmywarkę w swoim domu, nie wyobrażają sobie bez niej życia. Jeszcze bardziej tego typu sprzęt potrzebny jest w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Warto pamiętać jednak, że nasze domowe zmywarki nie będą w stanie poradzić sobie z wyzwaniem, jakie stoi przed zmywarkami gastronomicznymi.

czytaj całość »
Jak wybrać meble do kawiarni?
Jak wybrać meble do kawiarni?

Meble do kawiarni to podstawowa sprawa, o którą musisz zadbać, oddając swój lokal do użytku lub przeprowadzając jego remont. Pamiętaj jednak, że nie powinieneś wybierać ich pod kątem swoich własnych preferencji, a przede wszystkim postawić na ich funkcjonalność, wytrzymałość i niebanalny wygląd, które razem mają sprostać oczekiwaniom twoich klientów oraz zachwycić ich na tyle, aby chcieli do ciebie wracać jak najczęściej. Jak wybrać meble do kawiarni?

czytaj całość »
Czyszczenie i Konserwacja profesjonalnego ekspresu do kawy
Konserwacja profesjonalnego ekspresu do kawy

Profesjonalny ekspres do kawy to najważniejsze urządzenie w kawiarni, cukierni, restauracji, a także w każdym innym lokalu gastronomicznym, w którym serwowana jest „mała czarna”, sojowe latte, albo tradycyjna kawa z mlekiem. Niezwykle istotne jest więc to, aby czyszczenie ekspresu do kawy było na stałe wpisane w harmonogram prac obsługi lokalu. Kawa z regularnie konserwowanego urządzenia będzie aromatyczna i smaczna, a ono samo zyska dodatkowe lata wydajności.

czytaj całość »
Jak działa bemar gastronomiczny?
Jak działa bemar gastronomiczny?

Serwowanie posiłków w miejscach żywienia zbiorowego lub w czasie wystawnych przyjęć wymaga specjalnego sprzętu, który utrzyma odpowiednią temperaturę pożywienia. Dlatego każda profesjonalna kuchnia powinna być wyposażona w bemary grzewcze. Czym jest i jak działa bemar gastronomiczny?

czytaj całość »
Żele, płyny i sprzęt do dezynfekcji - podpowiadamy na co się zdecydować
Żele, płyny i sprzęt do dezynfekcji - podpowiadamy na co się zdecydować
Dezynfekcja to słowo, które od kilku miesięcy towarzyszy nam na co dzień. W związku z zaistniałą sytuacją pandemii koronawirusa wszystkie lokale użyteczności publicznej, urzędy czy obiekty handlowo-usługowe korzystają z przeróżnych środków do odkażania rąk, urządzeń i pomieszczeń. Także i my sami, dbając o zmniejszenie ryzyka zachorowania,korzystamy z nich we własnym zakresie. Warto zatem zastanowić się chwilę nad tym, jakie płyny do dezynfekcji, żele do dezynfekcji czy urządzenia do dezynfekcji będą najskuteczniejsze i w jakich warunkach.
czytaj całość »
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?

Otwarciu własne restauracji towarzyszy zawsze ogromny stres. Okres planowania gastronomicznego biznesu jest szczególnie trudny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją działalność w tej branży. Nim pierwsi goście spróbują Twoich dań, czeka Cię szereg decyzji do podjęcia. To od nich zależy powodzenie gastronomicznego interesu.

Ważne będzie nie tylko to jaki wystrój wybierzesz dla swojej restauracji i jakie dania będą zachwycać Twoich gości. Najważniejszy jest dobór dobrych i rzetelnych pracowników, a także profesjonalny sprzęt, na jakim będzie pracować załga w Twojej kuchni.

czytaj całość »
Dezynfekcja lokalu - o czym należy pamiętać?
Dezynfekcja lokalu - o czym należy pamiętać?

Każdego dnia w restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych lokalach gastronomicznych przewijają się setki różnych osób. Aby zadbać o ich komfort i bezpieczeństwo, pracownicy powinni dołożyć wszelkich starań, by skutecznie zdezynfekować pomieszczenie. O czym należy pamiętać przy dezynfekcji lokalu?

czytaj całość »
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?

Zmywanie naczyń to temat, który wielu restauratorom przysparza bardzo wiele problemów. W dzisiejszym artykule zajmiemy się zmywaniem na właśnie taką skalę. Hotele, restauracje, sale weselne to wszystkie te miejsca, w których nie dość, że naczyń jest bardzo wiele, to jeszcze ich czystość będzie wyznacznikiem poziomu danego lokalu. To właśnie dlatego warto zainwestować w dobre zmywarki taśmowe, czyli profesjonalne urządzenia przeznaczone do zmywania naczyń. Nie można jednak zapominać, że zmywanie naczyń na tak dużą skalę wiąże się również z opłatami za prąd, czy wodę. Właśnie dlatego kalkulując koszty prowadzenia biznesu, warto zadbać, aby sprzęt wykorzystywany w lokalu był również ekonomiczny.

czytaj całość »
Niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego – poradnik
Niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego – poradnik

Prawidłowe wyposażenie lokalu gastronomicznego nie należy do prostych zadań. Często wymaga ono doświadczenia, jakiego osoby dopiero wkraczające na rynek usług gastronomicznych jeszcze nie posiadają. Aby nie popełnić niepotrzebnych błędów i związanych z tym wydatków, warto dowiedzieć się, jak zaplanować wyposażenie kuchni tak, aby dokładnie odpowiadało ono jej przeznaczeniu. 

czytaj całość »
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?

Dobry lokal gastronomiczny tworzy wiele czynników. Wysoka jakość potraw to podstawa. Pamiętajmy jednak, że odpowiednia atmosfera oraz estetyczny wygląd lokalu równie mocno wpływają na odczucia klienta. Niestety, nawet najlepiej przygotowane danie straci na smaku w momencie, gdy zostanie podane niechlujnie, w brzydkiej lub zniszczonej zastawie. Jak mówi powiedzenie - „diabeł tkwi w szczegółach” - i nawet tak z pozoru nieistotne elementy jak wygląd talerzy czy sposób zagospodarowania nimi przestrzeni stołowej potrafią zniszczyć dobre wrażenie, jakie lokal początkowo wywrze na kliencie.

 

czytaj całość »
Zmywarko-wyparzarki do gastronomii
Zmywarko-wyparzarki do gastronomii

W gastronomii szczególną uwagę przywiązuje się do higieny. Higieniczne warunki obejmują nie tylko samo przygotowywanie potraw, ale także ich serwowanie. Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie naczynia, które przecież każdego dnia używane są przez różnych klientów, były perfekcyjnie czyste. Puby, dyskoteki, małe gastronomie, czy restauracje to miejsca, w których rotacja klientów jest naprawdę duża.

 

czytaj całość »
Zmywarko-wyparzarka: jak dokonać najlepszego wyboru?
Zmywarko-wyparzarka: jak dokonać najlepszego wyboru?

Nienagannie czyste naczynia to wizytówka każdej dobrej restauracji. Zachowanie najwyższego standardu higieny powinno być priorytetem zarówno podczas przyrządzania potraw, jak i ich serwowania. Jak dobrać odpowiednie urządzenie, dzięki któremu będziemy mieć pewność, że naczynia oraz zastawa stołowa będą higienicznie czyste?

 

czytaj całość »
Zmywarki tunelowe i kapturowe - urządzenia do zadań specjalnych
Zmywarki tunelowe i kapturowe - urządzenia do zadań specjalnych

Zmywanie naczyń w dużych obiektach takich jak stołówki, domy weselne, szpitale czy hotele wymaga zaopatrzenia kuchni w profesjonalny sprzęt. Taki, który nie tylko poradzi sobie z ogromną ilością talerzy, garnków, sztućców i tac, ale będzie zapewniał doskonałe rezultaty mycia, oszczędzając jednocześnie energię. Jeśli zastanawiasz się jakie urządzenia zdołają sprostać wymaganiom hotelowej kuchni – zapraszamy do lektury!

 

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium