Multi Gastro
Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy?
Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy?

Urządzenia chłodnicze są niezbędne w każdej profesjonalnej gastronomii. Czasem jednak oprócz standardowych szaf chłodniczych i mroźniczych, w lokalu potrzebny jest stół chłodniczy sałatkowy, do wygodnego przechowywania produktów. Dobrze dobrany stół sałatkowy nie tylko usprawni pracę zespołu na kuchni – pełni także kilka innych, istotnych funkcji, między innymi eksponując gotowe składniki oraz produkty klientom restauracji. Dlaczego warto kupić stół chłodniczy sałatkowy i czym kierować się przy jego wyborze?

czytaj całość »
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik
Jak wybrać szafę chłodniczą - kompleksowy poradnik

Choć w domach i mieszkaniach zwykłe lodówki dobrze się sprawdzają, prowadząc restaurację, sklep spożywczy czy piekarnię konieczne jest sięgnięcie po urządzenia do zadań specjalnych. Szafy chłodnicze są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej gastronomii, sklepu, apteki czy laboratorium, w których konieczne jest przechowywanie produktów w określonej, niższej temperaturze. Jak wybrać szafę chłodniczą odpowiednią dla twojego biznesu oraz na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?

czytaj całość »
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię w profesjonalnym lokalu gastronomicznym bez dobrej jakości, wydajnego sprzętu myjącego. Odpowiednio zarządzając pracą w kuchni oraz dbając o wysoki poziom obsługi możemy być pewni, że restauracja wespnie się na szczyt. Czym jest zmywarka kapturowa i w jaki sposób może ona usprawnić pracę w gastronomii? Do jakiego lokalu warto kupić zmywarkę kapturową? Jak wybrać odpowiednie urządzenie i na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu odpowiedniego wyposażenia? Oto garść informacji!

czytaj całość »
Jak wybrać stół chłodniczy do pizzerii? Wszystko co musisz wiedzieć!
Jak wybrać stół chłodniczy do pizzerii? Wszystko co musisz wiedzieć!

Jaki jest sekret pysznej pizzy? To nie tylko najwyższej jakości, świeże składniki, ale przede wszystkim odpowiednio przyrządzone ciasto. Ważne są zarówno proporcje w przepisie, jak i samo przechowywanie i obróbka ciasta, która pozwala mu zachować odpowiednią elastyczność. Aby móc zawsze serwować pyszną pizzę na idealnym, kruchym cieście, każda profesjonalna pizzeria powinna posiadać stół chłodniczy do pizzy, który pozwoli na przechowywanie ciasta w odpowiedniej temperaturze, utrzymają jego świeżość oraz zapobiegną zbyt szybkiemu przyrastaniu i zasychaniu.

czytaj całość »
Jak wybrać witrynę chłodniczą do cukierni?
Jak wybrać witrynę chłodniczą do cukierni?

Witryna cukiernicza to sprzęt, który pojawia się w wielu punktach handlowych – od cukierni począwszy, poprzez piekarnie, na wielu innych sklepach z różnorodnym asortymentem kończąc. Mogą różnić się wieloma parametrami, ale także sposobem działania, co nie jest już wiedzą powszechną. Dziś zastanowimy się, jak w tym gąszczu możliwości wybrać idealną witrynę chłodniczą cukierniczą. Najpierw jednak, aby odpowiednio zobrazować temat, pochylimy się nieco nad samą istotą działania tego urządzenia, bo określone tu parametry powinny wpływać na nasze wybory.

czytaj całość »
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?
Lodówka do wina, czyli jak przechowywać wino w lokalu gastronomicznym?

Dobrej jakości wino często staje się wizytówką restauracji. Aby móc serwować najlepsze trunki, nie wystarczy po prostu mieć je na zapleczu. Prawidłowe przechowywanie wina jest niezbędne, by zachować wszystkie walory smakowe, a także utrzymać właściwy zapach i wygląd wina. Jak przechowywać wino w restauracji? Wystarczy zainwestować w dobrej jakości chłodziarkę, szafę gastronomiczną do wina.

czytaj całość »
Maszynki do wyrobu makaronu - jakie wybrać do domu lub małej gastronomii?
Maszynki do wyrobu makaronu - jakie wybrać do domu lub małej gastronomii?

Przygotowanie lokalu gastronomicznego do działania to zadanie wcale niełatwe i wymagające wieloaspektowego podejścia do tematu. Z jednej strony należy znaleźć odpowiednią lokalizację, przystosować ją do własnych potrzeb, uzyskać wszelkie niezbędne zezwolenia, zatrudnić pracowników, ale przede wszystkim – zadbać o wyposażenie.

Dziś powiemy sobie nieco więcej właśnie o jednym z najważniejszych elementów wyposażenia standardowego lokalu serwującego dania obiadowe, a w szczególności kuchnię włoską. Mowa o maszynce do makaronu. Jeśli planujesz działać na skalę szerszą niż kilka porcji makaronu dziennie, a na pewno masz takie ambicje, musisz zainwestować w solidną, niezawodną i wyposażoną we wszystkie potrzebne funkcje elektryczną maszynkę do makaronu. Alternatywą, czasem wystarczająca na początek, są modele manualne.

czytaj całość »
Jakie powinno być wyposażenie sklepu mięsnego, spożywczego - kategorie produktów
Jakie powinno być wyposażenie sklepu mięsnego, spożywczego - kategorie produktów

Jak w przypadku każdego biznesu, wyposażenie sklepu spożywczego z ladą mięsną wymaga dobrego zaplanowania. Stoisko masarskie powinno zostać zaopatrzone w odpowiedni sprzęt i akcesoria, które będą przystosowane do zwiększonej i ciągłej eksploatacji. To ważne, by wybrać urządzenia jak najlepszej jakości, pamiętając przy tym o kosztach. Jak powinno wyglądać wyposażenie sklepu mięsnego oraz jaki jest przybliżony koszt zakupu całego sprzętu?

czytaj całość »
Produkcja farszu w gastronomii
Produkcja farszu w gastronomii

Przetwórstwo farszu to ogromna gałąź gastronomii. Choć słowo „farsz” kojarzy nam się głównie z pierogami i krokietami, w rzeczywistości jest znacznie szerzej wykorzystywany w rozmaitych daniach i potrawach. Część restauracji, piekarni i firm gastronomicznych wciąż korzysta z gotowych farszów. Ci, którym zależy na najwyższej jakości starają się samodzielnie zająć jego produkcją, inwestując w mieszalniki do farszu. Co powinniśmy wiedzieć na temat produkcji farszu w gastronomii?

czytaj całość »
Wyposażenie restauracji z kebabem – o czym warto pamiętać?
Wyposażenie restauracji z kebabem – o czym warto pamiętać?

W ostatnich latach na rynku pojawiło się dużo nowych lokali serwujących kebab. Nic w tym dziwnego - turecki przysmak cieszy się sporym zainteresowaniem wśród klientów. Obecnie jest to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Polsce. O czym należy pamiętać otwierając własny lokal z kebabem? Jak powinno wyglądać wyposażenie restauracji serwującej kebab?

czytaj całość »
Utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych
Utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych

W każdej gastronomii istotna jest wysoka wydajność i możliwość niezakłóconej pracy na najwyższym poziomie. Aby zachować odpowiednią jakość obsługi, konieczne jest utrzymanie urządzeń gastronomicznych w dobrym stanie technicznym. Jakakolwiek awaria może wpłynąć na zakłócenie prac w restauracji. Jak zadbać o utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych?

czytaj całość »
Smażalniki do pączków - stwórz idealne pączki w swojej cukierni
Smażalniki do pączków - stwórz idealne pączki w swojej cukierni

Pączki są nieodłącznym elementem naszej polskiej tradycji. Od wielu lat goszczą na naszych stołach, zwłaszcza w okresie między Nowym Rokiem a Ostatkami. Nic więc dziwnego, że każda cukiernia czy kawiarnia wykorzystuje ten czas, oferując klientom te pyszne słodkości. Jak stworzyć idealne pączki w swoim lokalu, dzięki profesjonalnemu smażalnikowi do pączków?

czytaj całość »
Lodówki w gastronomii - przechowywanie i ekspozycja napojów w restauracji
Lodówki w gastronomii - przechowywanie i ekspozycja napojów w restauracji

Lodówki gastronomiczne pozwalają nie tylko skutecznie chłodzić żywność, ale również eksponować ją, zachęcając klientów do zakupu. W tej roli najczęściej sprawdzają się różnego rodzaju lodówki na napoje i szafy na wino. Co powinniśmy wiedzieć na temat szaf chłodniczych w gastronomii i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

czytaj całość »
Pakowanie próżniowe w gastronomii
Pakowanie próżniowe w gastronomii

Pakowanie próżniowe w gastronomii to technologia, która umożliwia przechowywanie żywności na dłużej, jednocześnie zachowując jej walory smakowe i odżywcze. Temu procesowi można poddawać zarówno surowe produkty i półprodukty, jak i gotowe potrawy, co znacznie skraca czas przygotowywania dań. Dlatego też pakowarki próżniowe, które pozwalają hermetycznie zamknąć żywność, są niezwykle popularne w wielu lokalach gastronomicznych i firmach cateringowych.

czytaj całość »
Jak wyposażenie do gastronomii może przyspieszyć produkcję potraw — krojenie i szatkowanie
Jak wyposażenie do gastronomii może przyspieszyć produkcję potraw — krojenie i szatkowanie

Każda gastronomia cechuje się swoistą specyfiką pracy. Często kucharze pracują pod dużą presją czasu i choć przygotowują większość półproduktów przed otwarciem restauracji to zwłaszcza w lokalach, w których liczy się świeżość produktów i precyzja ich wykonania każda minuta czasu jest na wagę złota.

czytaj całość »
Mrożenie i chłodzenie w restauracji - co powinieneś wiedzieć?
Mrożenie i chłodzenie w restauracji - co powinieneś wiedzieć?

Prawidłowe przechowywanie żywności odgrywa bardzo istotną rolę w gastronomii. Odpowiednia temperatura produktów spożywczych oraz nieprzerwany ciąg chłodniczy zabezpiecza je przed zepsuciem a także chroni przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów chorobotwórczych oraz pleśni czy grzybów. Co warto wiedzieć na temat mrożenia i chłodzenia żywności w restauracji?

czytaj całość »
Jak wykorzystać stoły chłodnicze w gastronomii?
Jak wykorzystać stoły chłodnicze w gastronomii?

Każdy lokal gastronomiczny charakteryzuje się specyficzną organizacją. W restauracyjnej kuchni można znaleźć mnóstwo specjalistycznych sprzętów i mebli, które znacznie usprawniają całą logistykę przygotowywania posiłków i wydawania zamówień. Wśród najważniejszych elementów wyposażenia są bez wątpienia urządzenia chłodnicze pozwalające przechowywać żywność w niskich temperaturach. Do tej grupy należą między innymi stoły chłodnicze. Czym są i jak można je wykorzystać?

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium