Multi Gastro
Do czego służy taboret gazowy?
Do czego służy taboret gazowy?

Taboret gazowy to proste, przenośne urządzenie zasilane na gaz ziemny lub propan-butan, mające zastosowanie w gastronomii. Służy do przygotowywania potraw w każdych warunkach. Dlaczego taboret gazowy jest tak wygodny i w jakich sytuacjach jest niezbędny? Przedstawiamy zalety tego prostego, uniwersalnego rozwiązania, które stało się fundamentem nowocześniej kuchni gastronomicznej i ciągle zyskuje na popularności.

czytaj całość »
Jaki grill gastronomiczny wybrać? Poradnik
Jaki grill gastronomiczny wybrać? Poradnik

Dania z grilla zarówno mięsne, jak i wegetariańskie, cieszą się bardzo dużą popularnością, szczególnie w sezonie letnim. Z tego powodu wiele restauracji decyduje się zainwestować w grille gastronomiczne, by urozmaicić swoje menu. Grille można spotkać już nie tylko w barach sezonowych i steakhousach. Jakie urządzenia do grillowania sprawdzą się najlepiej w twoim lokalu? Na co zwrócić uwagę przy wyborze grilla do restauracji?

czytaj całość »
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w gastronomii
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w gastronomii

Jednym z najważniejszych elementów bezpieczeństwa żywności w lokalach gastronomicznych jest prawidłowe przechowywanie produktów. Zarówno urządzenia chłodnicze jak i mroźnicze pozwalają zabezpieczyć jedzenie przed zepsuciem oraz rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Jakie urządzenia chłodnicze i mroźnicze są wykorzystywane w gastronomii? Co warto wiedzieć na temat procesów mrożenia i chłodzenia żywności w restauracjach?

czytaj całość »
Profesjonalne ekspresy do kawy - jaki wybrać?
Profesjonalne ekspresy do kawy - jaki wybrać?

Dobrej jakości, profesjonalny ekspres do kawy to obowiązkowy element wyposażenia nie tylko w kawiarni czy barze, restauracji czy hotelu. Sprzęt używany w gastronomii znacznie różni się jednak od tego, z którego korzystamy w domu. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawiarni? Oto kilka wskazówek!

czytaj całość »
Stół chłodniczy sałatkowy - obowiązkowe wyposażenie każdej restauracji!
Stół chłodniczy sałatkowy - obowiązkowe wyposażenie każdej restauracji!

Stoły chłodnicze sałatkowe doskonale sprawdzają się w każdym lokalu, w którym serwowane są dania zawierające świeże warzywa, surówki i sałatki. W pizzeriach, kebabach i salad barach umożliwiają ekspozycję dostępnych dodatków oraz znacznie usprawniają pracę kucharzy. Jak zbudowany jest stół chłodniczy sałatkowy? Czym różnią się od siebie poszczególne modele? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Dowiedz się z naszego artykułu!

czytaj całość »
Rodzaje i zastosowanie okapów gastronomicznych
Rodzaje i zastosowanie okapów gastronomicznych

Nad każdym urządzeniem grzewczym w lokalu gastronomicznym powinien znajdować się okap, który ma za zadanie odprowadzić nadmiar ciepła oraz pozbyć się dymu, wilgoci, cząsteczek tłuszczu, mocnych zapachów i oparów. Dobrej jakości okap gastronomiczny zwiększa higienę, bezpieczeństwo oraz komfort pracy wszystkich w restauracyjnej kuchni. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

czytaj całość »
Dofinansowanie z KPO dla gastronomii. Co można kupić w ramach dotacji? Wytyczne i kwoty
Dofinansowanie z KPO dla gastronomii. Co można kupić w ramach dotacji? Wytyczne i kwoty

Od jakiegoś czasu coraz więcej mówi się w naszym kraju o pieniądzach w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dotacje z KPO obejmują również branżę gastronomiczną. Już wkrótce rozpocznie się nabór wniosków o dofinansowanie dla wszystkich firm z sektora HoReCa. Kto może skorzystać z dotacji KPO dla gastronomii? Na co można przeznaczyć środki z dopłaty i jak wysokie dofinansowanie można uzyskać w ramach KPO?

czytaj całość »
Rodzaje bemarów gastronomicznych. Jak wybrać odpowiedni bemar?
Rodzaje bemarów gastronomicznych. Jak wybrać odpowiedni bemar?

Bemary gastronomiczne są niezbędnym wyposażeniem każdej profesjonalnej kuchni. Przydają się przede wszystkim w restauracjach hotelowych, firmach cateringowych i wszelkich lokalach gastronomicznych, w których organizowane są różnego rodzaju przyjęcia. Bemary różnią się między sobą konstrukcją i systemem grzewczym, dlatego warto dobrze przemyśleć zakup odpowiedniego modelu. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje bemarów gastronomicznych? Jak wybrać bemar dla swojej gastronomii?

czytaj całość »
Akcesoria do zmywarek - co warto kupić?
Akcesoria do zmywarek - co warto kupić?

Zmywarka jest jednym z najważniejszych urządzeń w każdej gastronomii. Aby wszystko funkcjonowało jak należy, naczynia i garnki idealnie czyste, a sam proces zmywania był prosty i szybki, konieczny jest zakup akcesoriów do zmywarek. W co warto zainwestować? Jakie akcesoria do zmywarek mogą przydać się w Twojej gastronomii?

czytaj całość »
Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?
Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?

Co jest lepsze - blender ręczny czy kielichowy? Które z tych urządzeń lepiej sprawdzi się w gastronomii? Niestety, na to pytanie nie da się udzielić prostej odpowiedzi, ponieważ zarówno miksery ręczne zanurzeniowe, jak i blendery kielichowe mają swoje wady i zalety. Aby dobrze wybrać, należy przede wszystkim przyjrzeć się własnym potrzebom. Podpowiemy, które urządzenie sprawdzi się w danym przypadku i na co zwrócić uwagę przy jego kupnie!

czytaj całość »
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?
Piece elektryczne do pizzerii - jaki wybrać?

Coraz więcej restauracji decyduje się na wprowadzenie pizzy do swojego menu. Włoski placek możemy zjeść już nie tylko w pizzeriach, ale również w wielu innych lokalach gastronomicznych. Aby zapewnić odpowiednią jakość wypieku, konieczny jest jednak profesjonalny piec do pizzy.

czytaj całość »
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?
Kostkarki chłodzone wodą, a powietrzem. Zasady działania, kiedy wybrać daną kostkarkę?

Większości ludzi lód kojarzy się wyłącznie jako składnik drinka. Warto jednak pamiętać, że jest on niezbędny nie tylko do schładzania napojów i przyrządzania koktajli, ale również m.in. do serwowania przystawek. Występują też odmiany wytwornic lodu takie jak łuskarki – lód jest wytwarzany w postaci łusek, może być też forma śniegu – zastosowanie mają w sklepach do przechowywania ryb przykładowo, w laboratoriach (np. chemicznych), w sklepach spożywczych, do eksponowania np. świeżych ryb i owoców morza.

czytaj całość »
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?
Kocioł warzelny – kiedy warto go kupić i jak wybrać dobry kocioł?

Kotły warzelne mają szerokie zastosowanie w różnych rodzajach gastronomii. Sprawdzają się zarówno w zakładach przetwórstwa, restauracjach, jak i stołówkach. Pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i energii kucharza, dlatego cieszą się dużą popularnością. Do czego może służyć kocioł warzelny, kiedy warto go kupić i na co zwrócić uwagę przy wyborze kotła do swojego lokalu?

czytaj całość »
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?
Jak szafy chłodnicze ułatwiają pracę w gastronomii? Jakie są rodzaje szaf chłodniczych?

Szafy chłodnicze to niezbędny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, ale nie tylko – przydają się również w kawiarniach, a nawet sklepach spożywczych oraz w przemyśle medycznym. Bardzo szerokie zastosowanie wielu różnych rodzajów szaf chłodniczych sprawia, że ich popularność nie maleje, ale jednocześnie pojawia się pytanie – jaki rodzaj szafy przydaje się w konkretnym przypadku? Chcąc na nie odpowiedzieć, należy prześledzić, co dokładnie oferują konkretne modele szaf, w tym zyskujące na popularności szafy chłodnicze 2-drzwiowe.

 

czytaj całość »
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!
5 powodów, dla których musisz mieć kotleciarkę!

Kotleciarki, stekery i prasy do mięsa to urządzenia powszechnie używane w gastronomii. Wśród nich wyróżniamy choćby kotleciarki ręczne, elektryczne, a także prasy do hamburgerów (również w wariancie ręcznym i automatycznym). Prasy do mięsa pozwalają na uzyskanie konkretnej porcji mięsa. Kotleciarki z kolei rozbijają na kotlety. To rozwiązanie niezastąpione w gastronomii. Dlaczego? Przedstawiamy pięć głównych powodów, dla których warto wyposażyć swoją kuchnię w kotleciarkę!

czytaj całość »
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?
Poradnik restauratora - jak wybrać odpowiedni mieszalnik do mięsa?

Kotlety, samodzielnie przyrządzane kiełbaski, hamburgery, a nawet sałatki czy pierogi - to wszystko wymaga bardzo dokładnego wymieszania składników. O ile w warunkach domowych możemy robić to ręcznie, tak w restauracji, gdy konieczna jest produkcja na większą skalę, przydaje się odpowiednia pomoc. Czym jest mieszarka do farszu? Jak wybrać mieszalnik do mięsa, by pasował do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego? Oto kilka porad!

 

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium