Multi Gastro
Jak wybrać najlepszą zmywarkę gastronomiczną do restauracji?
Którą zmywarkę gastronomiczną wybrać?

Dlaczego zakup zmywarki gastronomicznej jest tak istotny?

Ze względu na panujące przepisy poziom higieny w lokalach gastronomicznych musi być stale utrzymywany na najwyższym poziomie. Nieskazitelna czystość naczyń jest tym, na co zwraca się szczególną uwagę. Korzystanie ze zmywarki gastronomicznej zapewnia wysoki stopień higieny, a do tego pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy oraz czasu. Warto wspomnieć o tym, że podczas gdy typowe programy myjące stosowane w zmywarkach użytku domowego trwają około 1-2 godziny, tak czas mycia w zmywarkach gastronomicznych skrócony jest do zaledwie kilku minut, na rynku są również zmywarki których cykl mycia zaczyna się już od 60 sekund.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Profesjonalne urządzenia dedykowane gastronomii zwykle kojarzą się nam z wąską specjalizacją. I rzeczywiście - ciężko jest znaleźć uniwersalne zmywarki gastronomiczne, które doskonale poradziłyby sobie z każdym rodzajem naczyń, garnków oraz tac, z których korzysta się w restauracji. Wśród profesjonalnych sprzętów występuje więc szereg różnych kategorii, dzięki którym zmywarki znacznie lepiej realizują zadania, do których zostały stworzone. 

Wybór rodzaju zmywarki gastronomicznej zależy w znacznej mierze od tego, gdzie będzie użytkowana. Wpływ ma na to zarówno ilość obsługiwanych osób, jak i rozmiar szkła oraz średnica talerzy czy rodzaj mytych naczyń. Małe zmywarki z koszem 350x350 lub 400x400 sprawdzą się w żłobkach, niewielkich kawiarniach, a także małych restauracjach i przedszkolach obsługujących do 50 osób. Większa zmywarka z koszem 500x500 sprawdzi się również w dużych restauracjach oraz szkołach, gdzie do obsługi jest od 50 do 150 osób.

Zmywarka kapturowa dedykowana jest już znacznie większym biznesom: sprawdzi się w dużych restauracjach, ale również w piekarniach, cukierniach, kuchniach szpitalnych czy profesjonalnej kuchni cateringowej. Zmywarka do tac i koszy piekarniczych, jak nazwa wskazuje świetnie sprawdzi się w piekarni czy cukierni, ale również w dużej restauracji i kuchni garmażeryjnej lub cateringowej. Z kolei zmywarki tunelowe przeznaczone są do kuchni szpitalnych oraz firm cateringowych.

Zmywarki podblatowe

Zmywarki do podblatowe są najczęściej niewielkie i stosuje się je przede wszystkim w pubach i kawiarniach. Osiągają wysokość do 83-85 cm, dzięki czemu pozwalają łatwo zagospodarować przestrzeń w niewielkiej kuchni. Najczęściej wymiar kosza stosowany w tego typu zmywarkach to 350x350 oraz 400x400, a maksymalny prześwit to 280mm. Zdarzają się jednak zmywarki uniwersalne o większych gabarytach, w których zmieści się kosz 500x500. One również mogą kwalifikować się jako zmywarki podblatowe.

Są to zarówno zmywarki do szkła, jak i zmywarki uniwersalne, jednak ze względu na niewielki rozmiar, sprawdzają się głównie do mycia małych talerzy. Bardzo istotnym elementem jest również zasilanie. Podczas gdy większość dużych zmywarek zasilana jest siłowo, na 400 V, mniejsze zmywarki podblatowe w większości zasilane są standardowo przez 230 V.

Zmywarki do szkła

Najczęściej zmywarki do szkła są zmywarkami podblatowymi, mają niewielkie rozmiary, niską wysokość wsadu i stosowane są głównie w kawiarniach, cukierniach oraz pubach. Przeważnie nie posiadają one górnego ramienia myjącego i mają niższą moc (do 3,5kW) niż inne zmywarki.

Decydując się na zakup zmywarki do szkła, warto zwrócić uwagę na modele posiadające system delikatnego startu. Taka opcja dostępna jest w między innymi zmywarkach Krupps, które znajdują się w naszej ofercie. Pozwala to ochronić delikatne i kruche szkło przed nagłym kontaktem ze zbyt wysokim ciśnieniem wody podczas cyklu mycia.

Zmywarki do talerzy - uniwersalne

Stosowane w wielu barach jak i restauracjach, przeznaczone są do mycia naczyń, których wysokość nie przekracza 35 cm. Zmywarki uniwersalne posiadają kosz uniwersalny 500x500 do mycia szkła oraz kosz do talerzy. Dostępne są również kosze do mycia szkła i kieliszków, dostosowane do średnicy szkła z odpowiednimi przegródkami, dzięki którym szklanki podczas mycia nie uderzają o siebie. Po umyciu istnieje możliwość prostego magazynowania szkła w koszach.

W standardzie każdej zmywarki jest koszt do mycia talerzy, a najczęściej również mniejszy koszyk do mycia sztućców. Zmywarki te otwierane są od frontu, jest to sprzęt dość uniwersalny, dzięki czemu sprawdzi się w większości lokali gastronomicznych, w których ważne jest szerokie spektrum możliwości.

Zmywarki kapturowe

Zmywarki kapturowe gastronomiczne w szczególności zdadzą egzamin w większych lokalach, korzystających ze sporej ilości naczyń np. domach weselnych, większych restauracjach, czy niedużych hotelach. Ponieważ urządzenia tego typu posiadają dużych rozmiarów bojler oraz powiększoną komorę z rezerwami wody, mogą być używane praktycznie bez przerwy.

Zmywarki te otwierane są od góry i przeznaczone są do mycia zarówno talerzy czy szkła, jak i patelni, dużych garnków oraz dzieży. Aby w pełni wykorzystać możliwości zmywarek kapturowych konieczne jest dokupienie stołów załadowczych i wyładowczych.

Zmywarki do tac i garnków

Zmywarki te posiadają specjalne kosze przeznaczone do umieszczenia różnego rodzaju tac. Są one w stanie pomieścić nie tylko standardowe tace ale również te o większych rozmiarach. Zmywarki do tac i garnków posiadają różne wymiary, najmniejszy rozmiar kosza jaki występuje w tych modelach to 600x500, a wysokość wsadu to 400mm. Z kolei największe zmywarki do tac posiadają kosz o wymiarach 1320x700 a wysokość wsadu może osiągnąć nawet 850mm. Tego typu zmywarki posiadają bardzo mocne pompy myjące, które muszą poradzić sobie z mocnymi zabrudzeniami.

Zmywarki do blach i koszy piekarniczych

Zmywarki te w praktyce niczym nie różnią się od zmywarek do tac i garnków. Również posiadają specjalne kosze przeznaczone do umieszczenia koszy piekarniczych oraz blach. Są one w stanie pomieścić różnego rodzaju przedmioty - oprócz blach i koszy można w nich umyć także dzieże oraz inne akcesoria stosowane w branży cukierniczo piekarniczej.

Zmywarki do blach i koszy piekarniczych posiadają różne rozmiary, identycznie jak w przypadku zmywarek do tac i garnków. Tego typu zmywarki posiadają również bardzo mocne pompy myjące, by poradzić sobie z ciężkimi zabrudzeniami.

Zmywarki tunelowe

Najczęściej spotkać je można w dużych hotelach, szpitalach czy stołówkach wojskowych. Zmywarki te pozwalają w prosty sposób umyć setki, a nawet tysiące naczyń dziennie. Mogą być wyposażone w różne moduły, takie jak moduł mycia wstępnego, moduł płukania, mycia zasadniczego, moduł suszący czy moduł odzysku ciepła, dlatego ich długość czasem osiąga nawet kilka metrów. Zainteresowani tym typem sprzętu muszą liczyć się jednak z wysokim kosztem zakupu, ponieważ zmywarki tunelowe swoją ceną zdecydowanie przewyższają inne rodzaje tych urządzeń.

Dodatkowe informacje o zmywarkach, o których warto wiedzieć

Korzystanie ze zmywarki gastronomicznej pozwala na zaoszczędzenie tysięcy litrów wody, czasu, środków chemicznych oraz energii. Sprzęty te zużywają zazwyczaj około 2 litry wody na jeden cykl mycia i potrzebują maksymalnie do 40 litrów na napełnienie swoich bojlerów oraz komory w ciągu całego dnia pracy. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne są w stanie pracować cały dzień na wodzie, która została pobrana po uruchomieniu urządzenia. Jedynie do procesu płukania oraz wyparzania pobiera się około 2 litry świeżej wody.

Szukając odpowiedniej zmywarki gastronomicznej należy pamiętać przede wszystkim o tym, że nie powinna, a wręcz nie może to być zmywarka przeznaczona do użytku domowego. Zmywarki gastronomiczne mają nie tylko większą pojemność komory ale również cykl mycia oraz temperatura są inne niż w przypadku zmywarek, które posiadamy w domach. Każda zmywarka gastronomiczna powinna również posiadać certyfikat. Ponadto, co oczywiste, powinna być objęta zarówno serwisem gwarancyjnym, jak również pogwarancyjnym przez firmę specjalizującą się w sprzętach gastronomicznych.

Przy wyborze zmywarki gastronomicznej zwrócić uwagę również na rodzaj zasilania – małe zmywarki podblatowe często zasilane są prądem o napięciu 230V. Z kolei większe zmywarki zasilane są siłowo, na 400V.

Bardzo ważnym aspektem jest również umiejscowienie odpływu. Ze względu na to, że większość zmywarek gastronomicznych posiada odpływ grawitacyjny. Oznacza to, że dla prawidłowego funkcjonowania zmywarki odpływ nie powinien znajdować się wyżej niż 10cm od podłogi. W innym wypadku konieczne jest zastosowanie pompy spustowej w zmywarce lub ustawienie urządzenia na dedykowanej podstawie.

Do prawidłowej obsługi zmywarki gastronomicznej konieczne jest używanie profesjonalnych płynów myjących i nabłyszczających. Ważne, by były to produkty wysokiej jakości, najlepiej tego samego producenta. Dodatkowo, istotne jest zaopatrzenie się w zmiękczacz do wody, który zapewni prawidłową pracę zmywarki.

 


Jeśli są Państwo zainteresowani zakupem profesjonalnego wyposażenia do swojego lokalu zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą TUTAJ oraz kontaktu

info@multigastro.pl

12 307 79 79 lub 12 307 27 01

 

[product id="10062,6009,11834"]

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium