Multi Gastro
Niezbędny sprzęt do otworzenia lodziarni. Porady ekspertów!
Niezbędny sprzęt do otworzenia lodziarni. Porady ekspertów!

Ocieplający się klimat i wyższe temperatury w lecie sprawiają, że coraz więcej Polaków w sezonie sięga po mrożone desery i lody. Rosnący popyt wiąże się z coraz większą produkcją, a co za tym idzie – popularnością niewielkich lodziarni. Co powinieneś wziąć pod uwagę otwierając swój własny biznes?

Gdy wybierzesz już odpowiednią lokalizację, ogarniesz całą papierologię związaną z założeniem działalności gospodarczej i pozwoleniami od Sanepidu, najwyższa pora, by przejść do zakupu odpowiedniego sprzętu i wyposażenia do lodziarni. To, jakich urządzeń będziesz potrzebować w dużej mierze będzie zależało od charakteru twojego punktu. Oto kilka rzeczy, które powinny znaleźć się w twoim lokalu!

Maszyny do lodów

To, z oczywistych względów, jedno z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia lodziarni. Większości osób tego typu sprzęt kojarzy się wyłącznie z maszynami do lodów włoskich. To jednak tylko jeden z wielu rodzajów urządzeń. Jeśli lody mają być głównym produktem w twoim lokalu, a nie jedynie dodatkiem w kawiarni to sprzedaż lodów włoskich prawdopodobnie nie wystarczy.

Chcąc tworzyć rozmaite rodzaje mrożonych deserów potrzebne będą bardziej wszechstronne urządzenia multifunkcyjne do lodów, z funkcją gotowania, mieszania, pasteryzacji oraz zamrażania. Pozwalają one nie tylko tworzyć lody o wyśmienitym smaku i kremowej konsystencji, ale także dodatki i desery takie jak sos beszamelowy, krem angielski czy ciasto prażone. Bardzo ważny jest tu odpowiedni system wentylacji maszyny, który pozwoli jej pracować na pełnych obrotach bez względu na wysoką temperaturę na zewnątrz.

Jeśli nie potrzebujesz multifunkcyjnego „kombajnu” do produkcji lodów, będziesz potrzebować urządzeń takich jak blender do rozdrabniania składników, frezer do schładzania i ubijania mieszanki lodowej, hartownik to odmrażania lodów z frezera czy pasteryzator z dojrzewalnikiem do produkcji lodów mlecznych.

Zamrażarki do lodów i lady chłodnicze

Po wyprodukowaniu lodów trzeba je jeszcze gdzieś przechować. W lokalu powinna znajdować się zarówno tradycyjna zamrażarka, w której chowane będą zapasy lodów i mrożonych produktów (najlepiej w postaci szaf mroźniczych na kuwety), jak i lada chłodnicza, która pomoże wyeksponować to, co masz w ofercie, dbając jednocześnie o bezpieczne przechowanie wyrobów mrożonych.

Konserwatory do lodów powinny posiadać system odparowywania skroplin oraz miejsce na dodatkowe pojemniki z lodami, mieszczące się pod ladą, żeby móc szybko wymienić pustą kuwetę na pełną. Ich wielkość powinna być dostosowana do rozmiarów lokalu oraz urozmaicenia oferty. Im bardziej rozbudowane będzie twoje lodowe menu, tym więcej miejsca będziesz potrzebować na jego ekspozycję.

Zastawa, zmywarki, akcesoria i wyposażenie dodatkowe

Wśród rzeczy niezbędnych powinny znaleźć się także zmywarki do kuwet oraz pucharków, jeśli lody sprzedajesz stacjonarnie. Pozwoli ci to zaoszczędzić na czasie oraz zapewni nienaganną czystość naczyń, które są wizytówką twojej lodziarni. Zmywarki powinny spełniać wszystkie wymogi dotyczące zachowania higieny w restauracji oraz być dostosowane do potrzeb twojego lokalu.

Jeśli serwujesz lody na miejscu, ważna jest również zastawa do ich serwowania. Pucharki i szkło dostępne w lokalu gastronomicznym powinno być bardziej wytrzymałe od tego, którego na co dzień używasz w domu. Dobrze dopasować stylistykę zastawy do charakteru lokalu. Należy zadbać także o sztućce, porcjonery do lodów czy drobiazgi takie jak podstawka na wafle do lodów.

Jeśli chcesz rozszerzyć swoją ofertę poza tradycyjne lody, warto zadbać również o dodatkowe wyposażenie: witryny cukiernicze do prezentacji deserów i ciast, automaty do bitej śmietany, granitory do tworzenia lodowych napojów oraz ekspresy i młynki do kawy to tylko niektóre z propozycji. Warto przy tym zadbać również o uzupełnienie zastawy o elementy umożliwiające serwowanie tego typu produktów, jak filiżanki czy talerzyki deserowe.

Otwarcie lodziarni, w momencie gdy lato staje się coraz dłuższe, a popyt na lody z roku na rok rośnie, może przynieść ci niemałe zyski. Musisz jednak pamiętać, by zadbać o odpowiednie wyposażenie, dobrą lokalizację oraz, co najważniejsze, dobry przepis na lody.

 

[product id="5601,18015,23614"]

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium