Multi Gastro
Utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych
Utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych

W każdej gastronomii istotna jest wysoka wydajność i możliwość niezakłóconej pracy na najwyższym poziomie. Aby zachować odpowiednią jakość obsługi, konieczne jest utrzymanie urządzeń gastronomicznych w dobrym stanie technicznym. Jakakolwiek awaria może wpłynąć na zakłócenie prac w restauracji. Jak zadbać o utrzymanie i serwisowanie urządzeń gastronomicznych?

czytaj całość »
Smażalniki do pączków - stwórz idealne pączki w swojej cukierni
Smażalniki do pączków - stwórz idealne pączki w swojej cukierni

Pączki są nieodłącznym elementem naszej polskiej tradycji. Od wielu lat goszczą na naszych stołach, zwłaszcza w okresie między Nowym Rokiem a Ostatkami. Nic więc dziwnego, że każda cukiernia czy kawiarnia wykorzystuje ten czas, oferując klientom te pyszne słodkości. Jak stworzyć idealne pączki w swoim lokalu, dzięki profesjonalnemu smażalnikowi do pączków?

czytaj całość »
Lodówki w gastronomii - przechowywanie i ekspozycja napojów w restauracji
Lodówki w gastronomii - przechowywanie i ekspozycja napojów w restauracji

Lodówki gastronomiczne pozwalają nie tylko skutecznie chłodzić żywność, ale również eksponować ją, zachęcając klientów do zakupu. W tej roli najczęściej sprawdzają się różnego rodzaju lodówki na napoje i szafy na wino. Co powinniśmy wiedzieć na temat szaf chłodniczych w gastronomii i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

czytaj całość »
Pakowanie próżniowe w gastronomii
Pakowanie próżniowe w gastronomii

Pakowanie próżniowe w gastronomii to technologia, która umożliwia przechowywanie żywności na dłużej, jednocześnie zachowując jej walory smakowe i odżywcze. Temu procesowi można poddawać zarówno surowe produkty i półprodukty, jak i gotowe potrawy, co znacznie skraca czas przygotowywania dań. Dlatego też pakowarki próżniowe, które pozwalają hermetycznie zamknąć żywność, są niezwykle popularne w wielu lokalach gastronomicznych i firmach cateringowych.

czytaj całość »
Jak wyposażenie do gastronomii może przyspieszyć produkcję potraw — krojenie i szatkowanie
Jak wyposażenie do gastronomii może przyspieszyć produkcję potraw — krojenie i szatkowanie

Każda gastronomia cechuje się swoistą specyfiką pracy. Często kucharze pracują pod dużą presją czasu i choć przygotowują większość półproduktów przed otwarciem restauracji to zwłaszcza w lokalach, w których liczy się świeżość produktów i precyzja ich wykonania każda minuta czasu jest na wagę złota.

czytaj całość »
Mrożenie żywności w gastronomii - co powinieneś wiedzieć
Mrożenie i chłodzenie w restauracji - co powinieneś wiedzieć?

Mrożenie żywności czasem wiąże się z różnymi kontrowersjami. Wiele osób obawia się, że w wyniku tego procesu jedzenie utraci swój smak i niepowtarzalne właściwości. W gastronomii jednak mrożenie jest jedną z najbardziej naturalnych i powszechnych metod konserwacji żywności. Co warto wiedzieć o urządzeniach do mrożenia jedzenia w gastronomii? O czym należy pamiętać, by uniknąć błędów?

czytaj całość »
Jak wykorzystać stoły chłodnicze w gastronomii?
Jak wykorzystać stoły chłodnicze w gastronomii?

Każdy lokal gastronomiczny charakteryzuje się specyficzną organizacją. W restauracyjnej kuchni można znaleźć mnóstwo specjalistycznych sprzętów i mebli, które znacznie usprawniają całą logistykę przygotowywania posiłków i wydawania zamówień. Wśród najważniejszych elementów wyposażenia są bez wątpienia urządzenia chłodnicze pozwalające przechowywać żywność w niskich temperaturach. Do tej grupy należą między innymi stoły chłodnicze. Czym są i jak można je wykorzystać?

czytaj całość »
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?
Krajalnice do wędlin - czym kierować się przy ich wyborze?

Choć wielu osobom może się to wydawać błahe, krajalnica stanowi bardzo istotny element wyposażenia restauracji. To urządzenie pozwala pokroić wędlinę oraz ser w cienkie plasterki, których nie bylibyśmy w stanie uzyskać z pomocą tradycyjnego noża. Przydaje się zarówno jako wyposażenie gastronomii, jak i jako pomoc w kuchni domowej. O czym powinniśmy pamiętać decydując się na zakup krajalnicy do wędlin? Czym kierować się przy wyborze urządzenia?

czytaj całość »
Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?
Jaka jest różnica między zmywarką domową a gastronomiczną?

Osoby, które posiadają zmywarkę w swoim domu, nie wyobrażają sobie bez niej życia. Jeszcze bardziej tego typu sprzęt potrzebny jest w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Warto pamiętać jednak, że nasze domowe zmywarki nie będą w stanie poradzić sobie z wyzwaniem, jakie stoi przed zmywarkami gastronomicznymi.

czytaj całość »
Jak wybrać meble do kawiarni?
Jak wybrać meble do kawiarni?

Meble do kawiarni to podstawowa sprawa, o którą musisz zadbać, oddając swój lokal do użytku lub przeprowadzając jego remont. Pamiętaj jednak, że nie powinieneś wybierać ich pod kątem swoich własnych preferencji, a przede wszystkim postawić na ich funkcjonalność, wytrzymałość i niebanalny wygląd, które razem mają sprostać oczekiwaniom twoich klientów oraz zachwycić ich na tyle, aby chcieli do ciebie wracać jak najczęściej. Jak wybrać meble do kawiarni?

czytaj całość »
Czyszczenie i Konserwacja profesjonalnego ekspresu do kawy
Czyszczenie i Konserwacja profesjonalnego ekspresu do kawy

Profesjonalny ekspres do kawy to najważniejsze urządzenie w kawiarni, cukierni, restauracji, a także w każdym innym lokalu gastronomicznym, w którym serwowana jest „mała czarna”, sojowe latte, albo tradycyjna kawa z mlekiem. Niezwykle istotne jest więc to, aby czyszczenie ekspresu do kawy było na stałe wpisane w harmonogram prac obsługi lokalu. Kawa z regularnie konserwowanego urządzenia będzie aromatyczna i smaczna, a ono samo zyska dodatkowe lata wydajności.

czytaj całość »
Jak działa bemar gastronomiczny?
Jak działa bemar gastronomiczny?

Serwowanie posiłków w miejscach żywienia zbiorowego lub w czasie wystawnych przyjęć wymaga specjalnego sprzętu, który utrzyma odpowiednią temperaturę pożywienia. Dlatego każda profesjonalna kuchnia powinna być wyposażona w bemary grzewcze. Czym jest i jak działa bemar gastronomiczny?

czytaj całość »
Żele, płyny i sprzęt do dezynfekcji - podpowiadamy na co się zdecydować
Żele, płyny i sprzęt do dezynfekcji - podpowiadamy na co się zdecydować
Dezynfekcja to słowo, które od kilku miesięcy towarzyszy nam na co dzień. W związku z zaistniałą sytuacją pandemii koronawirusa wszystkie lokale użyteczności publicznej, urzędy czy obiekty handlowo-usługowe korzystają z przeróżnych środków do odkażania rąk, urządzeń i pomieszczeń. Także i my sami, dbając o zmniejszenie ryzyka zachorowania,korzystamy z nich we własnym zakresie. Warto zatem zastanowić się chwilę nad tym, jakie płyny do dezynfekcji, żele do dezynfekcji czy urządzenia do dezynfekcji będą najskuteczniejsze i w jakich warunkach.
czytaj całość »
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?
Jaki piec konwekcyjno-parowy do małej restauracji a jaki do dużej?

Otwarciu własne restauracji towarzyszy zawsze ogromny stres. Okres planowania gastronomicznego biznesu jest szczególnie trudny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją działalność w tej branży. Nim pierwsi goście spróbują Twoich dań, czeka Cię szereg decyzji do podjęcia. To od nich zależy powodzenie gastronomicznego interesu.

Ważne będzie nie tylko to jaki wystrój wybierzesz dla swojej restauracji i jakie dania będą zachwycać Twoich gości. Najważniejszy jest dobór dobrych i rzetelnych pracowników, a także profesjonalny sprzęt, na jakim będzie pracować załga w Twojej kuchni.

czytaj całość »
Dezynfekcja lokalu - o czym należy pamiętać?
Dezynfekcja lokalu - o czym należy pamiętać?

Każdego dnia w restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych lokalach gastronomicznych przewijają się setki różnych osób. Aby zadbać o ich komfort i bezpieczeństwo, pracownicy powinni dołożyć wszelkich starań, by skutecznie zdezynfekować pomieszczenie. O czym należy pamiętać przy dezynfekcji lokalu?

czytaj całość »
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?
Oszczędne zmywanie w restauracji – jak zoptymalizować koszty w lokalu gastronomicznym?

Zmywanie naczyń to temat, który wielu restauratorom przysparza bardzo wiele problemów. W dzisiejszym artykule zajmiemy się zmywaniem na właśnie taką skalę. Hotele, restauracje, sale weselne to wszystkie te miejsca, w których nie dość, że naczyń jest bardzo wiele, to jeszcze ich czystość będzie wyznacznikiem poziomu danego lokalu. To właśnie dlatego warto zainwestować w dobre zmywarki taśmowe, czyli profesjonalne urządzenia przeznaczone do zmywania naczyń. Nie można jednak zapominać, że zmywanie naczyń na tak dużą skalę wiąże się również z opłatami za prąd, czy wodę. Właśnie dlatego kalkulując koszty prowadzenia biznesu, warto zadbać, aby sprzęt wykorzystywany w lokalu był również ekonomiczny.

czytaj całość »
Niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego – poradnik
Niezbędny sprzęt do lokalu gastronomicznego – poradnik

Prawidłowe wyposażenie lokalu gastronomicznego nie należy do prostych zadań. Często wymaga ono doświadczenia, jakiego osoby dopiero wkraczające na rynek usług gastronomicznych jeszcze nie posiadają. Aby nie popełnić niepotrzebnych błędów i związanych z tym wydatków, warto dowiedzieć się, jak zaplanować wyposażenie kuchni tak, aby dokładnie odpowiadało ono jej przeznaczeniu. 

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium