Multi Gastro
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?
Czym kierować się przy wyborze zastawy stołowej do lokalu?

Dobry lokal gastronomiczny tworzy wiele czynników. Wysoka jakość potraw to podstawa. Pamiętajmy jednak, że odpowiednia atmosfera oraz estetyczny wygląd lokalu równie mocno wpływają na odczucia klienta. Niestety, nawet najlepiej przygotowane danie straci na smaku w momencie, gdy zostanie podane niechlujnie, w brzydkiej lub zniszczonej zastawie. Jak mówi powiedzenie - „diabeł tkwi w szczegółach” - i nawet tak z pozoru nieistotne elementy jak wygląd talerzy czy sposób zagospodarowania nimi przestrzeni stołowej potrafią zniszczyć dobre wrażenie, jakie lokal początkowo wywrze na kliencie.

 

czytaj całość »
Znaczenie chłodzenia w gastronomii
Znaczenie chłodzenia w gastronomii

Świeżość produktów to podstawa dobrej kuchni. Dzięki odpowiednio dobranym urządzeniom chłodniczym możemy przedłużyć trwałość i atrakcyjny wygląd produktów bez utraty najważniejszych składników odżywczych oraz głębokiego smaku i aromatu. Jakie jest znaczenie chłodzenia w gastronomii i co powinniśmy o nim wiedzieć?

czytaj całość »
Zmywarko-wyparzarka do gastronomii - jaką wybrać i czym się charakteryzuje?
Zmywarko-wyparzarka do gastronomii - jaką wybrać i czym się charakteryzuje?

Standardowe modele zmywarek, których używamy w naszych domach, znacząco różnią się od tych przeznaczonych do użytku profesjonalnego, zarówno pod względem rozmiarów, jak i wydajności oraz funkcji. W lokalach gastronomicznych oraz placówkach takich jak szkoły czy przedszkola obowiązują szczególnie restrykcyjne normy dotyczące higieny. Właśnie dlatego producenci stworzyli urządzenia, dzięki którym możemy mieć pewność, że umyte naczynia będą perfekcyjnie przygotowane do ponownego użycia.

czytaj całość »
Zmywarki tunelowe - urządzenia do zadań specjalnych
Zmywarki tunelowe - urządzenia do zadań specjalnych

Duże lokale gastronomiczne i restauracje hotelowe nierzadko muszą sprostać naprawdę sporym wyzwaniom. Ilość naczyń wymagających sprawnego mycia w takich miejscach jest znacznie większa niż w niewielkich kawiarenkach czy osiedlowych knajpach. Bez automatyzacji całego procesu ciężko byłoby zapewnić najwyższy standard obsługi. Jak działa zmywarka tunelowa oraz czym kierować się przy jej wyborze? Oto garść przydatnych informacji!

czytaj całość »
Zalety mebli ze stali nierdzewnej
Zalety mebli ze stali nierdzewnej

Trwałe, estetyczne i funkcjonalne – to trzy najważniejsze cechy, które powinny charakteryzować idealne meble gastronomiczne. Ze względu na specyficzne czynniki, którym codziennie poddawane są meble kuchenne, warto wiedzieć na co zwracać uwagę podczas ich zakupu. Jakie są zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej i co sprawia, że to właśnie ten materiał znajduje tak szerokie zastosowanie w profesjonalnej kuchni?

 

czytaj całość »
Wyposażenie piekarni - od czego zacząć?
Wyposażenie piekarni - od czego zacząć?

Branża piekarnicza w ostatnim czasie ulega dynamicznym zmianom. Czasami wysokiej jakości pieczywo nie wystarcza, aby przyciągnąć klientów. Coraz częściej w piekarni możemy usiąść, zamówić ciasto i wypić kawę. To z kolei wymaga stosowania coraz nowszych rozwiązań, które pozwalają na rozszerzenie oferty działalności, przy jednoczesnym zachowaniu ergonomii pracy. 

 

czytaj całość »
Witryny cukiernicze – nie tylko do cukierni
Witryny cukiernicze – nie tylko do cukierni

Nic tak nie kusi naszego wzroku, gdy wchodzimy do cukierni, kawiarni czy restauracji, jak pięknie wyeksponowane ciasta, ciastka, desery. I nic tak wspaniale nie jest w stanie ich zaprezentować, jak witryny cukiernicze. Prezentowane za ich pomocą słodkości kuszą, by spróbować i je kupić. Jeśli więc prowadzisz własną cukiernię, restaurację, czy kawiarnię, uzupełnij jej wnętrze o profesjonalną witrynę, która podnosi estetykę i funkcjonalność miejsca. Witrynę, którą wyróżnia ciekaw design, piękno wykonania, elegancja materiałów i magia światła.

 

czytaj całość »
Taboret gazowy i jego przewaga nad zwykłą kuchenką
Taboret gazowy i jego przewaga nad zwykłą kuchenką

Praca w kuchni niejedno ma imię, ale zawsze wiąże się z przyrządzaniem takich czy innych posiłków. A jeśli o tym mowa, konieczne jest źródło ciepła, które będzie odpowiadało za gotowanie i podgrzewanie potraw. Powszechnie uważa się, że najwygodniejszym i najbardziej ekonomicznym źródłem są kuchenki gazowe. Do niedawna były one swoistymi „monopolistami” we wszelkiego rodzaju kuchniach, ale obecnie coraz częściej stawia się na wygodne i nowoczesne taborety gazowe.

czytaj całość »
Sposób na letnie upały - zimne napoje w Twojej restauracji
Sposób na letnie upały - zimne napoje w Twojej restauracji

W upalne dni wiele osób poszukuje szybkiego i skutecznego ochłodzenia. Odpowiedzią na te potrzeby okazują się zimne napoje, dostępne w wielu restauracjach, barach i gastronomicznych punktach usługowych. Lokale wyposażone w dystrybutory do zimnych napojów cieszą się dużą popularnością, oferują bowiem realne ochłodzenie w gorące i słoneczne dni. Na czym polega fenomen dystrybutorów do schładzanych napojów?

 

czytaj całość »
Sposoby na przechowywanie żywności
Sposoby na przechowywanie żywności

Utrzymanie optymalnej ilości produktów potrzebnych do przygotowywania potraw na bieżąco może okazać się sporym wyzwaniem. Musimy wykazać się doskonałą umiejętnością planowania, tak, aby z jednej strony zapobiec nagłemu wyczerpaniu zapasów, a z drugiej – nie dopuścić do ich przeterminowania. Zatem w jaki sposób przechowywać żywność? Zapraszamy do lektury!

 

czytaj całość »
Rola maszynki do mięsa w kuchni
Rola maszynki do mięsa w kuchni

Każdy z nas chyba pamięta ciężkie, metalowe, masywne maszynki, które wiele lat temu gościły w naszych domach. Kiedyś jedynym zadaniem tego typu maszynek było mielenie mięsa. Obecnie stały się one sprzętami wielofunkcyjnymi, które cieszą się dużym powodzeniem zarówno w lokalach gastronomicznych, jak również naszych domach.

 

czytaj całość »
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie
Profesjonalne kostkarki do lodu dla gastronomii – porównanie

Lód w kostkach wykorzystuje się do napojów, drinków alkoholowych, do deserów i owoców morza. Jest też używany do wypełniania pojemników do chłodzenia butelek, np. do wiaderek z butelkami szampana. Kostkarki do lodu należą więc do niezbędnego wyposażenia pubów, barów, restauracji, hoteli i dyskotek. Przydają się też w domowych barkach. Jakie urządzenie zakupić? Czym się kierować przy wyborze danego modelu? Czym się różnią poszczególne kostkarki?

czytaj całość »
Produkcja lodów tradycyjnych na miejscu, w lodziarni.
Produkcja lodów tradycyjnych na miejscu, w lodziarni.

Tradycyjne lody gałkowe stanowią ulubiony deser wielu osób w upalne, letnie dni – niezaprzeczalnie każdy ma ochotę skorzystać z ich orzeźwiającego i schładzającego smaku, jednak nie każdy wie, jak przebiega proces produkcji tych smacznych i podawanych  w niejednokrotnie niebanalnych kompozycjach gałek lodowych. Warto wobec tego przybliżyć nieco tematykę produkcji lodów tradycyjnych, które cieszą się sporą popularnością wśród najbardziej wymagających smakoszy.

 

czytaj całość »
Pomysł na biznes - lokal gastronomiczny. Jak znaleźć odpowiedni lokal?
Pomysł na biznes - lokal gastronomiczny. Jak znaleźć odpowiedni lokal?

Prowadzenie własnego biznesu to ogromna satysfakcja, ale również odpowiedzialność i mnóstwo pracy. Konfrontacja naszych dotychczasowych planów i pomysłów z rzeczywistością może okazać się sporym wyzwaniem, a ich realizacja będzie wymagać od nas determinacji, umiejętności doskonałego planowania, ale przede wszystkim – merytorycznego przygotowania. Zaczynamy serię artykułów, w których podpowiemy Wam na co zwrócić uwagę podczas zakładania wymarzonego lokalu gastronomicznego – od wyboru odpowiedniego miejsca, przez jego wyposażenie, aż po zagadnienia związane z jego skuteczną promocją. Zapraszamy do lektury!

 

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium