Multi Gastro
Produkcja farszu w gastronomii
Produkcja farszu w gastronomii

Jak działają mielarki do farszu?

Chcąc przejąć inicjatywę we własnej restauracji i zająć się samodzielną produkcją farszu, konieczne jest wyposażenie lokalu w odpowiedni sprzęt. Nawet w niewielkiej restauracji przygotowywanie kilku czy kilkunastu kilogramów nadzienia ręcznie byłoby jedynie stratą czasu. Doskonałym rozwiązaniem w takiej sytuacji są mieszalniki do farszu, zwłaszcza, że koszt najtańszej, manualnej wersji urządzenia wynosi zaledwie kilkaset złotych.

Służą one do obróbki mechanicznej dużej ilości mięsa, ryb, surówek, sałatek czy różnego rodzaju farszów. Pozwalają błyskawicznie i bardzo precyzyjnie wyrobić nawet ogromne ilości nadzienia, dokładnie mieszając wszystkie składniki oraz przyprawy. Mieszarki do farszu wykorzystywane są zarówno w restauracjach, firmach garmażeryjnych, jak i zakładach wędliniarskich, które zajmują się produkcją własnych wyrobów. Urządzenie to jest bardzo proste w obsłudze – elementy mieszające kręcą się dokładnie miksując ze sobą wszystkie składniki. Ramiona mogą kręcić się w obydwie strony, dzięki czemu mieszanie jest jeszcze bardziej efektywne. Pozwala to na równomierną, precyzyjną obróbkę dużej ilości farszu, przy zachowaniu wysokiej jakości wyrobów.

Rodzaje mieszarek do farszu

Mieszalniki do farszu dzielą się na ręczne, przeznaczone głównie do obróbki mniejszych ilości nadzienia oraz automatyczne, dedykowane przede wszystkim dużym restauracjom, firmom cateringowym, zakładom mięsnym, barom czy innym lokalom gastronomicznym. Ręczne mieszarki napędzane są za pomocą wygodnej korbki. Ich obsługa jest bardzo prosta, nawet w przypadku urządzeń o większej pojemności. Są stworzone ze stali nierdzewnej i łatwe do czyszczenia. Świetnie sprawdzą się w kuchniach niewielkich lokali gastronomicznych.

Automatyczne mieszalniki do farszu nie wymagają już stałego nadzoru człowieka i pracy ludzkich rąk, dzięki czemu jest znacznie wygodniejszy w obsłudze. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do dzierży, a następnie włączyć urządzenie. Większość miesiarek automatycznych posiada automatyczny system zamykania wraz z blokadą bezpieczeństwa. Dodatkowo są one wyposażone w bieg wsteczny, dzięki czemu można dokładniej wymieszać farsz. Jest on także bardzo pomocny w przypadku zatkania. Solidna i trwała konstrukcja sprawia, że największe mieszarki do farszu są w stanie pomieścić nawet 180 kilogramów mięsa jednorazowo. Oznacza to, że mogą z nich korzystać nawet duże zakłady wędliniarskie, firmy cateringowe czy zakłady przetwórstwa garmażeryjnego.

 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium