Multi Gastro
Produkcja pierogów w restauracji – jak przygotować farsz i ciasto?
Produkcja pierogów w restauracji – jak przygotować farsz i ciasto?

Urządzenia do wyrabiania ciasta

Urządzenie do wyrabiania ciasta to coś, bez czego ciężko będzie nam się obejść w lokalu gastronomicznym. Planując produkcję pierogów, dobrze zainwestować w maszynę, która podoła dużym ilościom gęstego ciasta. Najlepszym wyborem w takim wypadku jest dobrej jakości, pojemny mikser spiralny.

Taki sprzęt oferuje większą moc niż mikser tradycyjny i jest niemal całkowicie bezobsługowy. Doskonale radzi sobie z precyzyjnym mieszaniem nawet bardzo gęstych ciast. Niektóre urządzenia posiadają misy o pojemności nawet 80 litrów, dzięki czemu są w stanie naraz wyrobić naprawdę duże ilości ciasta.

Wybierając mikser spiralny do gastronomii, warto się zastanowić nad tym, czy ma on mieć wyjmowaną dzieżę (misę) i podnoszoną głowicę, czy ma być one stałe. Zdecydowanie wyjmowana dzieża ułatwia wyjmowanie ciasta i utrzymanie czystości, ale jest droższa.

Urządzenia do farszu

Kolejnym aspektem produkcji pierogów jest produkcja farszu. Przy hurtowej produkcji musimy być gotowi na błyskawiczną obróbkę dużych ilości składników. Jeśli zależy nam na przygotowaniu większych ilości nadzienia, dobrze wyposażyć się w specjalne urządzenia do farszu.

Profesjonalne mieszarki pozwalają na szybką obróbkę mechaniczną dużej ilości mięsa, ryb, surówek i różnych rodzajów składników na farsz. Dzięki temu możemy jednocześnie przygotowywać ciasto w mikserze oraz mieszać nadzienie z pomocą specjalnej miesiarki do farszu. To znacznie usprawni proces produkcji pierogów i pracę w restauracyjnej kuchni.

To urządzenie świetnie sprawdza się zwłaszcza wówczas, gdy do obróbki mamy dużą ilość składników. Jest przy tym stosunkowo tanie i łatwe w obsłudze. Proste, ręczne mielarki do farszu to koszt zaledwie kilkuset złotych. Na rynku dostępne są także automatyczne urządzenia do mieszania farszu, które posiadają automatyczny system zamykania oraz blokadę bezpieczeństwa. Takie mieszarki zwykle charakteryzują się większą pojemnością – największe z nich są w stanie pomieścić nawet 180 kilogramów produktu jednorazowo.

Pierogarki

Gdy już mamy gotowe ciasto oraz farsz, następnym krokiem jest lepienie pierogów. Ręczna robota w przypadku hurtowych ilości jest zbyt czasochłonna, w dodatku ciężko o precyzję i powtarzalność, które są niezwykle istotne w profesjonalnej gastronomii.

Doskonałym rozwiązaniem w takim przypadku są pierogarki – urządzenia, które pozwalają błyskawicznie uformować pierogi, wykrawając z ciasta odpowiedni kształt i zlepiając brzegi w kształt charakterystycznej falbanki. Dzięki pierogarce jesteśmy w stanie jednocześnie ulepić nawet dziesięć identycznych sztuk pierogów w zaledwie kilka sekund.

Przechowywanie gotowych pierogów

Ostatnim krokiem jest prawidłowe przechowywanie gotowych pierogów. W zależności od organizacji pracy w naszej restauracji możemy przechowywać pierogi surowe, gotowane lub blanszowane w lodówce lub zamrażarce. Przydatne mogą być do tego specjalne tace, na których rozłożymy poszczególne sztuki tak, by nie stykały się ze sobą.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium