Multi Gastro

Piece do pizzy

[product id="5108, 5117, 27963, 23099"]
Podstawa pieca 781045
Podstawa pieca 781045
Producent: Stalgast
913,50 zł 1 248,45 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Podstawa pod piec do pizzy | 830x1310x945 mm
Podstawa pod piec do pizzy | 830x1310x945 mm
Producent: Redfox
1 223,15 zł 1 769,97 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Podstawa pod piec do pizzy | 1310x1110x960 mm
Podstawa pod piec do pizzy | 1310x1110x960 mm
Producent: Redfox
1 316,65 zł 1 905,27 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piecyk do pizzy 2-komorowy | 3 kW | 580x560x435 mm
Piecyk do pizzy 2-komorowy | 3 kW | 580x560x435 mm
Producent: Hendi
1 485,96 zł 2 175,87 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy ST415 | 2 kW | 565x585x265 mm Piec do pizzy ST415 | 2 kW | 565x585x265 mm
Piec do pizzy ST415 | 2 kW | 565x585x265 mm
Producent: Bartscher
1 527,45 zł 2 210,31 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy Mini 1 | jednokomrowy | 1x 35cm | 1 kW Piec do pizzy Mini 1 | jednokomrowy | 1x 35cm | 1 kW
Piec do pizzy Mini 1

Najlepsze piece do pizzy polecane przez profesjonalistów.

Piec do pizzy Mini 1 | jednokomrowy | 1x 35cm | 1 kW
Producent: Bartscher
1 734,00 zł 2 509,20 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy 1-komorowy RM Gastro FP-37R
Piec do pizzy 1-komorowy o pojemności 1 pizza śr. 35 cm.

Najlepsze piece do pizzy 1-komorowe polecane przez profesjonalistów.

Piec do pizzy 1-komorowy RM Gastro FP-37R
Producent: Redfox
1 826,65 zł 2 643,27 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy jednopoziomowy | 1x35 cm
Piec do pizzy jednopoziomowy | 1x35 cm
Producent: Redfox
2 183,65 zł 3 159,87 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy | 2,2 kW | 230 V | 555x460x290 mm
Piec do pizzy | 2,2 kW | 230 V | 555x460x290 mm
Producent: Stalgast
2 292,00 zł 3 523,95 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Producent: Redfox
2 404,65 zł 3 479,67 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Producent: Redfox
2 906,15 zł 4 205,37 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec przelotowy do pizzy 3600TB10 | 472x1045x400 mm
Piec przelotowy do pizzy 3600TB10 | 472x1045x400 mm
Producent: Bartscher
3 084,65 zł 4 463,67 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
  • nowość
  • nowość
  • nowość
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Piec do pizzy dwupoziomowy | 2x35 cm
Producent: Redfox
3 739,15 zł 5 410,77 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
Piec do pizzy X-Line | 4x36 cm | 6 kW | 400 V | 1010x850x420 mm

Najlepsze piece do pizzy polecane przez profesjonalistów.

Piec do pizzy X-Line | 4x36 cm | 6 kW | 400 V | 1010x850x420 mm
Producent: GGF
3 907,75 zł 6 242,25 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
Piec do pizzy E-Line | 4x30 cm | 4,2 kW | 400 V | 900x735x420 mm

Najlepsze piece do pizzy polecane przez profesjonalistów.

Piec do pizzy E-Line | 4x30 cm | 4,2 kW | 400 V | 900x735x420 mm
Producent: GGF
4 192,65 zł 6 697,35 zł
ZOBACZ WIĘCEJ
szt.

Piece do pizzy - podstawowe wyposażenie pizzerii

Sercem każdej pizzerii oraz lokalu specjalizującego się w serwowaniu potraw kuchni włoskiej jest profesjonalny piec do pizzy. W znacznej mierze to właśnie od dobrego pieca zależy jakość wypieków, które serwujesz w swoim lokalu. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wachlarz modeli, które różnią się między sobą parametrami, rozmiarem oraz wydajnością, dzięki czemu każdy restaurator dostanie tu coś dla siebie.

Czym różni się piec elektryczny od pieca gazowego do pizzy?

Piec do pizzy - elektryczny czy gazowy? To jedno z najważniejszych kryteriów, jakie należy wziąć pod uwagę przed zakupem. Najczęstszym wyborem do pizzerii jest elektryczny piec do pizzy. Prosta obsługa, niższe koszty zakupu w porównaniu do odpowiedników w wersji gazowej oraz brak wymagań dotyczących specjalnego podłączenia do instalacji sprawiają, że piece elektryczne cieszą się dużą popularnością. Ich minusem jest jednak nieco wolniejszy czas nagrzewania oraz wyższe koszty eksploatacyjne. Aby zwiększyć wydajność, warto rozważyć zakup pieca do pizzy z kamieniem szamotowym nie tylko na dnie komory, ale również po bokach oraz na górze. W ten sposób można ograniczyć utratę temperatury. Innym sposobem na energooszczędność w piecach są m.in. grzałki wbudowane w kamień szamotowy (takie rozwiązanie oferuje linia Pyralis od Pizza Group) czy zintegrowany system odzyskiwania ciepła dostępny w piecach Cuppone.

Gazowy piec do pizzy gastronomiczny jest droższy w zakupie, jednak charakteryzuje się niższymi kosztami eksploatacyjnymi, dzięki czemu w dłuższej perspektywie czasu koszt zakupu się zwraca. Urządzenia te rozgrzewają się znacznie szybciej niż tradycyjne, elektryczne piece, pozwalając uzyskać wysoką jakość pieczenia, zbliżoną do pieca opalanego drewnem. Szybciej wyrównują również temperaturę w komorze, dzięki czemu świetnie nadają się jako wyposażenie pizzerii, w których liczy się czas. Mogą być zasilane z butli lub podłączone bezpośrednio do instalacji gazowej.

Gazowy piec do pizzy do użytku profesjonalnego wyposażony jest w specjalne palniki umieszczone pod dolną płytą szamotową wewnątrz komory. Palniki umieszczone na środku oddziałują na płytę szamotową i podgrzewają spód pizzy. Ciepło emitowane przez boczne palniki rozprowadza się i przenika do pieczonej pizzy od góry.

Czy piec do pizzy opalany drewnem to dobry wybór do lokalu gastronomicznego?

Piec opalany drewnem uważany jest za najlepszy piec do pizzy do pizzerii. Wypiekanie placków w sposób tradycyjny pozwala osiągnąć najlepsze efekty kulinarne i jest polecane przez włoskich specjalistów od pizzy. Dodatkowo pozwala to oddać niesamowity klimat restauracji.

Piec do pizzy opalany drewnem cechuje się niską awaryjnością oraz niewielkimi kosztami utrzymania, dzięki czemu, choć koszt zakupu może wydawać się spory, w trakcie eksploatacji szybko się zwraca.

Niestety, to rozwiązanie ma również minusy - piec do pizzy opalany drewnem zajmuje sporo miejsca i potrzebuje dużo czasu to uzyskania pożądanej temperatury. W wielu miejscach, użytkowanie pieca opalanego drewnem wymaga też dodatkowych zezwoleń, ze względu na lokalne przepisy antysmogowe. Z tego powodu, choć piece tradycyjne oferują wysoką jakość wypieku, coraz częściej są zastępowane przez profesjonalne piece gazowe.

Jakie są różnice między piecem do pizzy jednokomorowym a dwukomorowym?

To właśnie od liczby komór zależy przede wszystkim wydajność pieca do pizzy. W piecu dwukomorowym można jednocześnie upiec dwa razy więcej placków niż w piecu jednokomorowym przy tym samym czasie pieczenia. To jednak nie jedyna różnica.

Dwukomorowe piece do pizzy do restauracji umożliwiają ustawienie różnych temperatur w zależności od komory. Dzięki temu można lepiej zarządzać temperaturą pieczenia w zależności od rodzaju pizzy czy innego wypieku. Podczas mniejszego ruchu w restauracji, gdy spada zapotrzebowanie na ilość pizzy można swobodnie korzystać wyłącznie z jednej komory, nie zużywając przy tym dodatkowego prądu. Z kolei piece jednokomorowe lepiej sprawdzają się w mniejszych lokalach o stałym ruchu klientów. 

Jakie parametry techniczne są najważniejsze przy zakupie pieca do pizzy?

Najważniejsza kwestia przy zakupie pieca do pizzy to wybór zasilania, rozmiar komory pieca, izolacja termiczna, rodzaj sterowania, wydajność oraz ilość komór. Należy sobie zadać pytanie, jakiej wielkości będzie wypiekana w lokalu pizza i jaki będzie jej rodzaj - np. w przypadku pizzy neapolitańskiej konieczny jest piec operujący w temperaturach 500 stopni. Oprócz tego warto zwrócić uwagę również na moc pieca, możliwość podtrzymywania temperatury, programy ograniczające zużycie energii oraz możliwość piętrowania.

Jaki piec do pizzy wybrać? Przede wszystkim dobrze dopasowany. Rozmiar, typ, wydajność i liczba komór zależy od tego, jakiej wielkości pizzę oferuje się w danym lokalu oraz jakie jest zapotrzebowanie na wypieki. W lokalach, gdzie ruch jest niewielki i w miarę stały, a pizze wypieka się regularnie w czasie, najlepiej sprawdzą się piece jednokomorowe do pizzy. Czas wypieku to około 4-5 minut i w zależności od natężenia ruchu oraz wielkości oferowanych pizz należy dobrać rozmiar oraz ilość komór - w pizzeriach z większym ruchem lub bardziej zmiennym w czasie lepszy będzie dwukomorowy piec do pizzy. Z kolei w lokalach o dużym zapotrzebowaniu najlepiej sprawdzi się piec tunelowy.

W lokalach, które stale się rozwijają warto, zwrócić uwagę, czy wybrany model posiada opcję piętrowania. Dzięki temu, w przypadku wzrostu sprzedaży i zwiększenia potrzeb lokalu mógł dokupić kolejną komorę do urządzenia, podwajając jego wydajność.

Energooszczędny piec do pizzy to taki, który posiada opcję “standby”, programy ograniczające pobór energii, możliwość grzania pojedynczej komory i kontroli mocy, a także możliwość podtrzymania temperatury pomiędzy wypiekami. To także urządzenie o odpowiedniej izolacji, która ogranicza straty energii 

Kolejną kwestią jest panel sterowania. Tradycyjny, manualny panel sterujący jest prosty i wygodny, pozwala na samodzielne ustawienie optymalnych parametrów do wypieku różnego rodzaju pizzy. W piecach z elektronicznym panelem sterującym zamiast termostatów zainstalowana jest sonda temperaturowa umieszczona w komorze pieca. Po dokonaniu odczytu wysyła ona sygnał do panelu sterującego, który automatycznie na bieżąco reguluje temperaturę.

Ile pizz jednocześnie można piec w gastronomicznym piecu do pizzy?

Ilość placków, które można przygotować jednocześnie w piecu do pizzy zależy od jego wydajności. Jak to wygląda w zależności od rozmiaru komory?

  • komora 60x60 cm - jednorazowo pomieści 4 pizze o średnicy 30 cm,
  • komora 72x72 cm - jednorazowo pomieści 4 pizze o średnicy 36 cm,
  • komora 72x108 cm - jednorazowo pomieści 6 pizz o średnicy 36 cm, lub 2 pizze o średnicy 45-50 cm,
  • komora 108x108 cm - jednorazowo pomieści 9 pizz o średnicy 36 cm lub nawet 4 pizze o średnicy 45-50 cm.

Największą wydajność są w stanie zaoferować piece tunelowe nadmuchowe, które gwarantują możliwość przygotowania nawet 135 placków o średnicy 36 cm w ciągu godziny. To kluczowe w restauracjach z dużym ruchem, serwujących pizzę na wynos, gdzie piece tunelowe są niezastąpione.

Czy warto inwestować w piec do pizzy z funkcją pary?

Funkcja pary nie jest standardowo dostępna w piecach do pizzy, jednak może stanowić wartościowy dodatek. Pozwala uzyskać chrupiącą skórkę placka przy zachowaniu miękkiego wnętrza, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu ciasta. Przydaje się do pieczenia focaccii, pizzy al taglio, a także różnych rodzajów pieczywa, dlatego funkcjonalność tę najczęściej spotyka się w piecach konwekcyjno-parowych.

Jeśli jednak planujesz wypiekać wyłącznie pizzę neapolitańską, funkcja pary nie będzie potrzebna. To dobry wybór w przypadku lokali serwujących pizzę na grubym cieście, zapiekanki czy pieczywo. Warto pamiętać, że inwestycja w piec do pizzy z funkcją pary oznacza konieczność podłączenia do wody i odpływu w lokalu.

Które marki pieców do pizzy są najczęściej wybierane przez profesjonalistów?

Najbardziej polecane profesjonalne marki pieców do pizzy to Moretti Forni, Cuppone, Resto Quality, Pizza Group, Zanolli, Bartscher, GGF, Red Fox czy Hendi. Szukając pieców o dobrej izolacji warto sprawdzić między innymi modele Donatello od Cuppone czy Pyralis od Pizza Group. Z kolei chcąc zakupić piec z bocznymi płytami szamotowymi, które umożliwią kumulowanie ciepła wewnątrz komory, warto zwrócić uwagę na modele One oraz TecPro od RestoQuality

W ofercie Multi Gastro znajdziesz urządzenia tych producentów z różnych półek cenowych. Dostępne w naszej ofercie piece do pizzy wykonane są w oparciu o najnowsze technologie. Modele wyposażone są w sterowanie elektroniczne i posiadają nowoczesny, estetyczny design. Wszystkie te cechy zapewnią optymalną wydajność i niezawodność oferowanych urządzeń.

Moretti Forni uznawany jest za lidera w branży pieców do pizzy, włoski producent oferuje najwyższą jakość wykonania i niezawodność. Jeśli zaś szukasz czegoś w przystępnej cenie, warto zwrócić uwagę na piece Red Fox, niemieckiej firmy Bartscher czy Hendi. 

Jaki piec do pizzy sprawdzi się w małej pizzerii lub food trucku?

Piec do pizzy do food trucka lub małej restauracji powinien posiadać kompaktowe rozmiary, dlatego dobrze sprawdzą się niewielkie, jednokomorowe elektryczne piece do pizzy.

Zasilanie elektryczne pozwala uniknąć problemów z podłączeniem do instalacji gazowej oraz odprowadzania spalin, dzięki czemu jest to rozwiązanie bardzo wygodne w małych gastronomiach oraz food truckach. Warto pamiętać, że mały rozmiar nie musi oznaczać niskiej wydajności. Dobrej jakości elektryczny piec do pizzy, wyłożony płytami szamotowymi będzie szybko się nagrzewał i długo utrzymywał żądaną temperaturę. Dobra termoizolacja pozwoli ograniczyć straty ciepła, a duża moc pozwoli zapewnić szybką obsługę zamówień nawet przy wzmożonym ruchu.

Przy wyborze pieca do pizzy do food trucka warto zwrócić uwagę również na modułowość urządzenia. W razie zwiększonego zapotrzebowania łatwiej jest rozbudować piec piętrowo niż zainwestować w nowe, większe gabarytowo urządzenie. W naszej ofercie posiadamy dużo kompaktowych modeli, jak np. Citizen E 6 od Zanolli, seria Tiziano od Cuppone, czy modele One 4 i One 44 od Resto Quality. 

Jak dbać o piec do pizzy, żeby działał długo i bezawaryjnie?

Regularne czyszczenie i konserwacja pieca do pizzy pozwala na długą i bezawaryjną pracę urządzenia. Obejmuje to codzienne czyszczenie po zakończeniu pracy oraz przegląd techniczny zgodnie z zaleceniami producenta.

Każdego dnia po wyłączeniu pieca i zakończeniu pracy należy dokładnie usunąć resztki mąki oraz przypalonych resztek jedzenia. Jeśli piec posiada kamień szamotowy, do pielęgnacji należy użyć specjalnej szczotki z mosiężnym włosiem. Należy unikać stosowania wody, by nie narazić płyty na pęknięcie. Z wnętrza komory należy usunąć okruchy, tłuszcz oraz sadzę, a także wyczyścić elementy grzewcze z resztek. Ważne jest również przecieranie obudowy ze stali nierdzewnej przy użyciu dedykowanych środków.

W piecach z funkcją pirolizy, jak np. Michaelangelo od Cuppone, czyszczenie jest prostsze - proces ten powoduje spalanie resztek na popiół, dzięki czemu wystarczy wyczyścić komorę szczotką.

Regularnie należy kontrolować stan drzwi oraz uszczelek, weryfikując czy nie są one popękane lub przypalone, a urządzenie właściwie izoluje ciepło. Raz na jakiś czas warto sprawdzić również stan wentylatorów oraz filtrów.

Co kilka miesięcy warto wykonać przegląd serwisowy, sprawdzić instalację, wymienić zużyte części oraz dokonać kalibracji termostatów. Regularna konserwacja oraz kontrola zużycia części pozwoli zminimalizować ryzyko awarii i niechcianych przestojów.

Ile kosztuje profesjonalny piec do pizzy i od czego zależy cena?

Najtańszy piec do pizzy można kupić już za niespełna tysiąc złotych. Z kolei najdroższe piece taśmowe kosztują nawet ponad 300 tysięcy złotych. Cena zależy od rodzaju zasilania, typu pieca, jego rozmiaru, ilości komór oraz dodatkowych funkcjonalności. W ofercie Multi Gastro można znaleźć urządzenia z różnej półki cenowej, o różnej wydajności. Każdy piec dobieramy indywidualnie pod potrzeby konkretnego klienta.

Chcąc kupić dobrej jakości, jednokomorowy gazowy piec do pizzy należy liczyć się z wydatkiem kilkunastu tysięcy złotych. Z kolei elektryczny piec tunelowy o wydajności rzędu 50-60 sztuk na godzinę to już koszt około 30-40 tysięcy złotych.

Pomagamy w doborze urządzeń: 12 307 79 79

 
Montaż na terenie całej Polski
Wszystkie urządzenia sprzedawane przez naszą firmę mogą być podłączone przez nas profesjonalny serwis na terenie całego kraju. Skontaktuj się z nami, aby otrzymać indywidualną wycenę.
 
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
Prowadzimy profesjonalne usługi napraw, montażu, szkoleń. Wszystkie urządzenia objęte są gwarancją producenta. Oferujemy wsparcie techniczne po upływie gwarancji.
Opinie Klientów
Z Multi Gastro otworzyliśmy już kilka lokali. Zajmują się wszystkim od przygotowania projektu, swojej stałej obecności podczas remontu, montażu, szkoleniu pracowników, skończywszy na stałych przeglądach. Multi Gastro obsługuje nas kompleksowo nie tylko dostarczając sprzęt, ale też indywidualne zabudowy barowo-sprzedażowe, szklane przeszklenia czy skomplikowane konstrukcje dekoracyjne.
Rękoczyny - Kraków
Współpracuję z MultiGastro od 8 lat i serdecznie polecam, ponieważ przez ten czas jestem nieustannie zadowolony. Dla mnie kluczowe jest to, że nie kupujesz po prostu nowych urządzeń gastronomicznych, ale również współpracę, jakość kontaktu i późniejszą obsługę czy serwis od zespołu ludzi, który wiec co robi i robi to dobrze, a do tego w sposób przyjazny dla klienta. Świetna firma!
Kochanka folk shotbar - Kraków
Już niejedna transakcja za nami i zawsze z chęcią wracamy od lat. Prowadzimy sieć kebabów, dlatego też potrzebujemy sprawdzonych urządzeń. Profesjonalna pomoc w doborze sprzętu, realizacja zamówienia w ustalonym terminie, pełna satysfakcja - polecam!
Piri Piri
Polecam usługi tej firmy. Otwierając lodziarnię kupowaliśmy od nich lodówki, zmywarkę, piec i pozostały sprzęt. Od 6 lat w razie jakiejkolwiek problem przyjeżdżają prawie natychmiast i pomagają. Bardzo polecam.
Lodowa Huta - Kraków
Zawsze fachowe doradztwo, niezawodne produkty w najlepszej cenie.
Cukiernia Cora - Kraków
Szybki serwis, miła obsługa, ogromny wybór - zawsze na czas w super cenie.
Piekarnie La Baguette - Kraków
Profesjonalne podeście do Klienta.
Restauracja Tarasowa - Rybnik
Wszystko super, kontakt, informacje, maile, dostawa.
Kawiarnia Eisdealer - Berlin
Miła i profesjonalna obsługa, świetne piece cukiernicze w niskiej cenie!
Sernik w Koronce- Dębica
Profesjonalne porady. Zawsze chętni do pomocy proponując różne rozwiązania.
Spar Zuzanka - Zawiercie

Biuro obsługi Klienta

12 306 54 00
pon-pt: 8:30 - 16:30

info@multigastro.pl

Przejdź do podstrony z wszystkimi danymi kontaktowymi

PRZEJDŹ DO KONTAKTU

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium