Multi Gastro
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?
Zmywarka kapturowa - Jak wykorzystać to urządzenie w gastronomii?

Jak działa zmywarka kapturowa? Charakterystyka urządzenia

Zacznijmy od tego czym jest i jak dokładnie działa zmywarka kapturowa. To profesjonalne urządzenie, dedykowane do mycia zarówno zwykłych naczyń, jak i tacek, garnków, pojemników GN, patelni i większych kuchennych akcesoriów. W porównaniu do zwykłej zmywarki podblatowej, zmywarka kapturowa charakteryzuje się znacznie lepszą wydajnością – posiada wyższą moc grzewczą oraz jest dostosowana do pracy przez długi czas w trybie ciągłym, nie wymagając dłuższych przerw. Dopiero przy sporej ilości mytych koszy, raz za razem, sprzęt może potrzebować chwili na dogrzanie wody. Charakterystyczną cechą jest także jej budowa – pionowy kaptur sprawia, że podnosi się wydajność i ergonomia pracy na kuchni.

Niewątpliwą zaletą tego typu zmywarek jest niezwykle krótki czas trwania cyklu. Pojedynczy cykl mycia trwa od 60 sekund do zaledwie kilku minut, co przekłada się na oszczędności w zakresie energii elektrycznej, a także niewielkie zużycie wody. Nie oznacza to jednak, że jakość pracy zmywarki jest gorsza. Wręcz przeciwnie, odpowiednio wysokie ciśnienie, a także specjalne ramiona myjąco płuczące gwarantują doskonały efekt. Dodatkowo, zmywarki kapturowe w standardzie wyposażone są w system wyparzania. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pewność, że umyte naczynia są higienicznie czyste i spełniają najbardziej wyśrubowane normy sanitarne.

Zmywarki kapturowe, w porównaniu do zwykłych, gastronomicznych zmywarek podblatowych, cechują się również wyższą i pojemniejszą komorą. Standardowo wyposażone są one w kosze o rozmiarach 500x500 mm. Na rynku można znaleźć jednak również modele z większym koszem, które pozwalają zaoszczędzić ogromną ilość czasu i pieniędzy przy takiej samej ilości cykli mycia w zestawieniu ze zwykłą zmywarką kapturową.

Podobnie jak większość sprzętów gastronomicznych, tak również zmywarki kapturowe, skonstruowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Stal poza tym, że jest materiałem trwałym, jest także materiałem ekologicznym, bezpiecznym dla środowiska oraz ludzi. Prosta, intuicyjna wręcz obsługa sprawia, że utrzymanie czystości na kuchni pozostaje pod kontrolą, a wszystko odbywa się w higienicznych warunkach, które przekładają się na komfort personelu i zadowolenie klientów.

Zmywarka kapturowa – do jakiego lokalu?

Duża pojemność (a co za tym idzie nieco większe gabaryty sprzętu) oraz wysoka wydajność zmywarek kapturowych sprawiają, że nie w każdym lokalu gastronomicznym jest możliwość zainstalowania tego typu urządzenia. Zmywarki kapturowe doskonale sprawdzą się w dużych i średnich restauracjach, barach, hotelach, stołówkach oraz miejscach, w których przyrządzanie i wydawanie zamówień odbywa się na nieco większą skalę. Zaletą zmywarek kapturowych jest możliwość pracy ciągłej, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w lokalach gastronomicznych o dużym natężeniu ruchu, a także wygoda i szybkość użytkowania, dzięki stosowaniu stołów załadowczych i wyładowczych.

Zmywarka kapturowa – jak wybrać odpowiedni sprzęt?

Na początku warto zastanowić się, jakie wymagania mamy względem nowego sprzętu. Jak już wspomnieliśmy, standardowo zmywarki kapturowe wyposażone są w kosze o rozmiarze 500x500 mm, jednak na rynku dostępne są również opcje dla tych, którzy potrzebują nieco większego gabarytu. Doskonałym przykładem jest model Krupps EL70E, posiadający kosz 600x500, dzięki któremu zmywarka może jednorazowo w ciągu 60 sekund umyć 22 talerze o średnicy 32cm! Tego typu zmywarki kapturowe są dużo wydajniejsze i oszczędniejsze od innych, dlatego świetnie sprawdzą się zwłaszcza w większych gastronomiach.

zmywarka kapturowa KRUPPS ELITECH LINE EL70E 

Zmywarka kapturowa KRUPPS ELITECH LINE EL70E

Warto zwrócić uwagę, czy wybrane przez nas urządzenie posiada sterowany elektronicznie dozownik płynu myjącego i nabłyszczającego, który znacznie poprawia komfort pracy. Jest to znacznie wygodniejsze rozwiązanie niż zwykły sterownik manualny i nie wymaga angażowania personelu. Niektóre modele posiadają także zaokrąglone krawędzie wewnątrz komory, dzięki czemu nie gromadzą się tam różne zanieczyszczenia i łatwiej jest utrzymać urządzenie w wysokiej czystości.

Opcjonalnie niektóre typy zmywarek kapturowych mogą posiadać wbudowaną pompę spustową, która będzie przydatna, jeśli nie posiadamy odpływu w podłodze lub nie chcemy korzystać z dedykowanej podstawy do zmywarki. Warto rozważyć zakup zmywarki kapturowej wyposażonej w pompę wspomagającą płukanie, która znacznie podnosi wydajność sprzętu, doskonale regulując ciśnienie.

Do zmywarek kapturowych należy dokupić również stoły załadowcze i wyładowcze ze zlewami lub wycięciem do resztkowania, które sprawią że efektywność i ergonomia pracy znacznie się poprawi. Dobrze jest uwzględnić tego typu dodatki już na etapie planowania funkcjonalności całej kuchni w lokalu.

 

 

[product id="47506, 47504, 12573, 27937"]
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium